Håll hemmet bakteriefritt – 15 tips som skyddar dig mot bakterier

Tandborsten, köksbänken och diskhanddukarna är potentiella bakteriebomber. Det finns bakterier överallt i bostaden. Vi kan inte se dem, men det går ändå bekämpa dem. Det är viktigt att inte få bakterieskräck, utan i stället använda dessa 15 tips som håller bakterierna borta.


1. Bakterier älskar tvålrester

Kalk- och tvålrester i duschrum och badkar ger bakterier fina förutsättningar att trivas. Skölj av och torka rent badkar, dusch och golvbrunn efter varje bad och dusch.

2. Tandborsten kräver specialbehandling

Det är vanligt att sätta tandborsten i ett glas eller en mugg på en hylla ovanför tvättstället, men det finns lika mycket bakterier i tvättstället som i wc-stolen, så därför ska du tänka dig för innan du lägger ifrån dig tandborsten. Står tvättstället vid sidan av wc-stolen ökar risken för bakterieangrepp på tandborsten. Det bästa är att förvara den i ett stängt skåp.

3. Fäll ner sitsen innan du spolar

När du spolar ut sprids bakterier i badrummet via stänk. Det kan du undvika om du fäller ner toalettsitsen innan du spolar.

Se på nästa sida varför du ska låta vattnet rinna i duschen om du har varit bortrest några dagar.

#br

4. Spola igenom duschmunstycket

Duschmunstycket är vått och då trivs bakterierna där. Om du har varit bortrest ett par dagar och inte använt duschen, är det viktigt att du spolar igenom munstycket några minuter med varmt vatten innan du duschar.

5. Byt handdukar ofta

Handdukar och tvättlappar i badrummet blir snabbt smutsiga, och det kan vara svårt att se om de är mörka. Byt handdukar minst en gång varje vecka. Har du flera barn ska handdukarna bytas flera gånger varje vecka.

6. När du har städat badrummet

Det är viktigt att du tvättar händerna noga när du har städat badrum och gästtoalett. För även om du har använt rengöringsmedel, så har händerna varit i kontakt med föremål som kan vara fulla av bakterier.

Läs på nästa sida varför du inte ska lyfta upp påsen från snabbköpet på köksbänken.

#br

7. Vad sätter du på köksbänken?

När du har handlat och kommer hem med dina varor är det frestande att sätta påsarna på köksbänken. Men gör inte det – påsen har stått på golvet i affären och i bilen och kan vara full av bakterier.

8. Köksbänken ska tvättas av innan den används

På köksbänken hamnar en hel del från dagens tidning och bilnycklar till köksredskap och mat. Det är orsaken till att du alltid ska tvätta av köksbänken innan du lagar mat eller bakar.

9. Disktrasan är en bakteriehärd

Bakterier trivs där det är varmt och fuktigt, till exempel i en disktrasa. Byt därför ut trasan varje dag. Det gäller för övrigt också diskhanddukar och andra handdukar som används i köket.

På nästa sida får du goda råd om handhygien i köket.

#br

10. Torka händerna med hushållspapper

Det är praktiskt med en handduk i köket, men inte särskilt hygieniskt. Torka i stället händerna i hushållspapper.

11.  Tvätta rent varje dag

När vi lagar mat, bakar eller diskar kommer våra händer i kontakt med många föremål och ytor. Ta därför för vana att tvätta av skåphandtag, kran, dörren framför soppåsen och kontakter varje dag.

12. Häng upp diskhanddukarna

När du har diskat för hand är det viktigt att du hänger upp diskhanddukarna så de kan torka.  Bakterier trivs nämligen mycket bra i en hopskrynklad och fuktig diskhandduk som har slängts på köksbänken.

Läs på nästa sida varför du ska tvätta händer flera gånger medan du lagar mat. Du får dessutom tre goda råd om att undvika bakterier i maten.

#br

13. Sätt matvarorna i kylen

När du har handlat och kommer hem med matvarorna ska du inte låta dem stå och vänta medan du kollar din e-post eller läser tidningen. Kylvaror som står framme i rumstemperatur är mums för bakterier, så sätt genast in dem i kylen.

14. Tvätta händerna när du lagar mat

Det är självklart att du tvättar händerna innan du lagar mat, men det är också viktigt att under matlagningen tvätta dem, till exempel när du har skalat potatis och sedan ska handskas med råa matvaror som kött eller fisk.

15. Undvik bakterier i maten

Här har du tre bra regler som hjälper dig slippa bakterier i maten:

• Lagad mat bör inte värmas upp mer än en gång
• Om frysta varor har tinat, får du inte frysa dem igen
• Kontrollera då och då att temperaturen i frysen är minus 18 grader C eller kallare. Bakterier kan inte formera sig i kyla

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar