Annons

Välj rätt garageport

Garage och förråd

När huset får en ansiktslyftning är det kanske också dags att byta ut den gamla garageporten - både av estetiska och säkerhetsmässiga skäl.

Annons

Det går mode i garageportar som i allt annat. Men förutom att passa med husets utseende och färg ska garageporten framför allt stämma med din och din familjs behov och önskemål. En garageport kostar från cirka 5 000 kronor upp till 50 000 kronor eller mer. Priset beror på bland annat portens material, design, mått, isolering och tillbehör som till exempel kodlås, larm och belysning.

När det är dags att byta den gamla porten finns flera frågor att ta ställning till. Vilken funktion vill du att den nya porten ska fylla? Vill du till exempel ha automatisk öppning och maximal yta inne i garaget? Eller använder du mest garaget som förråd och vill att även de minsta i familjen ska kunna öppna och stänga porten?

Rätt underhåll

De vanligaste materialen i garageportar är stål, aluminium och trä (portar av trä byggs ofta på en stomme av stål eller aluminium). Stål är det allra vanligaste materialet eftersom det ger en tålig port som kräver mycket lite underhåll. Rengöring några gånger per år är tillräckligt för att hålla en garageport i metall snygg och ju slätare ytan är desto mindre rengöring behövs. Portar i trä kräver mest underhåll. Du bör alltid smörja de rörliga delarna någon gång per år men inte för mycket eftersom damm och smuts kan fastna i fettet och öka slitaget. 

Stadigare port med isolering

Det finns både isolerade och oisolerade portar. Har du ett varmgarage behöver du ta reda på vilket K-värde porten har innan du bestämmer dig. Ju lägre K-värde, desto bättre isolerad är den. En isolerad port är också stadigare och låter mindre. Därför kan det vara ett bättre alternativ med en port med tunn isolering än ingen alls, även om du har ett kallgarage. Då kan du även slippa problem med kondens då varm och fuktig luft från bilen kyls av mot portens kalla yta.

Rätt motor till rätt port

Vill du ha en garageportsöppnare är det viktigt att port och motor är konstruerade för att passa varandra. Monterar du en motor som inte uppfyller säkerhetskraven blir du själv juridiskt ansvarig om det händer en olycka. Dessutom kan det även påverka garantin på porten. Inbrottsrisken är en annan viktig faktor. Du kan till exempel välja en port med så kallad aktiv låsning, vilket innebär att den kan låsas med både motorn och ett traditionellt låssystem. De flesta öppnare går att frikoppla från porten så att det går att öppna porten manuellt även om du monterat en garageportsmotor. Det kan däremot bli problem att låsa den igen om du inte har separata låssystem på port och motor. Rådgör med en portspecialist vad som passar din port bäst.

Tänk på säkerheten

Att montera ner en gammal garageport kan vara förenat med stora risker. Synliga fjädrar kan brista och har orsakat flera olyckor. Dessutom är det tungt och porten ska fraktas till återvinningsstationen. En händig person kan fixa detta själv men är man osäker bör man anlita en montör, vilket ofta ingår i priset när du köper din nya port. Garantin för en ny port är vanligtvis två år för tillverknings-, konstruktions- och materialfel men de flesta stora leverantörer har tio års funktions- och tillverkningsgaranti. Vissa lämnar även fem års garanti på arbetet. Köper du din port över nätet eller på en brädgård eller ett byggvaruhus får du förmodligen ett lågt pris, men monteringen, och eventuellt demonteringen av den gamla porten, får du klara själv. En EU-produktstandard med nya säkerhetsregler gällande garageportar har tagits fram och är tänkt att träda i kraft 2004. Redan nu börjar garageportstillverkarna anpassa sig efter de nya kraven. Se därför till att din nya port uppfyller normerna för Mekanisk säkerhet (EN 12604) och Person- och användarsäkerhet (EN 12453).

Annons

Att tänka på innan du väljer port:

Vilken funktion vill du att porten ska ha? Vill du ha motor, maximal yta inne i garaget eller vill du slippa snöröjning utanför porten? Ska porten vara isolerad? Är det viktigt att barnen kan öppna och stänga utan hjälp?

Mät korrekt. För att slippa trassel med felbeställningar är det viktigt att du har rätt mått på till exempel garageöppning och takhöjd. Många leverantörer kan hjälpa till med detta.

Klarar du att montera ner den gamla porten eller behöver du hjälp? Många leverantörer erbjuder paketlösningar där bortforslandet av den gamla porten ingår.

Takskjutport


Porten Upp o Ner kommer från Garageportexperten och kostar cirka
9 350 kr.

Port med sektioner som skjuts upp på skenor under taket. Takskjutportar med motor är vanligt sedan länge i USA och kom till Sverige på 80-talet.

Fördelar: Stjäl inget utrymme, varken inne i eller utanför garaget och passar de flesta öppningar. Passar bra med motor.

Nackdelar: Kräver noggrann montering av skenorna.

Vikport


Crawford Car-In finns i panelutförande och i spegelutförande. Pris från cirka 9 000 kr.

Porten består av två delar som viks in på mitten. Vikportar har funnits sedan 60- och 70-talet.

Fördelar: Vikporten passar de flesta garage och oftast de enklaste att frakta hem och montera själv. Ingen snöröjning behövs. Eftersom portbladet viks på mitten sticker det bara in cirka 1 meter in i garaget då porten är öppen. En fördel om man har saker upphängda eller belysningsarmaturer och liknande i taket

Nackdelar: Behöver utrymme både inne i garaget och utanför vid öppning.

Vipport


Berry är en enkel port i stålplåt som passar oisolerade garage och garagelängor. Porten finns i flera storlekar och kostar från cirka 4 200 kr. Hörmann.

Vipporten är den vanligaste porten på äldre garage. Vipportar i plåt kom till Sverige på 50-talet och är den port som orsakat flest olyckor när öppna fjädersystem rostat sönder och brustit. Porten består av en hel sektion som svänger upp under taket. I moderna portar är fjädrarna placerade på ett sätt så att klämrisken elimineras och fjädrarna är inkapslade så att skaderisken minimerats vid ett eventuellt fjäderbrott.

Fördelar: Enkel att montera och sköta med få rörliga delar. Prisvärd.

Nackdelar: Kräver utrymme framför garaget.

Varning! Montera aldrig själv in en motor i en gammal vipport. De flesta modeller är inte anpassade för detta och kan bli farliga.

Slagport


Porten GGP18-slag Glas 25-21 är gjord i stående granpanel och kostar cirka 11 836 kr. Edsbyporten

Detta är den traditionella porten som består av två dörrar som svänger ut på gångjärn. Brukar rekommenderas när man använder garaget främst till andra saker än att ställa bilen i. Porten är till exempel enkel för barnen att öppna och stänga själva om de ska hämta cyklar och leksaker.

Fördelar: Påverkar inte utrymmet inne i garaget. Enkel för barn att öppna och stänga utan hjälp.

Nackdelar: Kräver snöröjning på vintern och ett underhåll av både porten och gångjärnen. Är svåra att på ett säkert och lagligt sätt utrusta med motordrift.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11. augusti 2004
 
Annons
Mer om Garage och förråd

Din garageport kan vara farlig

Garage och förråd Har du en vipport av äldre modell till ditt garage kan det vara läge att ta reda på om det är dags att byta ut den. – Det är nästan helt omöjligt att se när en fjäder eller mekanismen är på väg att gå av, säger Åsa Elofsson på Garageportexperten.

Galna Halloween-idén: garagemonstret!

Garage och förråd Det finns många läskiga dekorationer till Halloween, men en villaägare tog pyntandet av garaget till en helt ny nivå. Spana in den här roliga idén!

29 % av villaägarna fultvättar bilen

Garage och förråd Är du en av dem som tvättar din bil på uppfarten hemma? Stopp där! Stöd initiativet Stora biltvättarhelgen och tvätta bilen på rätt sätt.

Att tänka på när du ska bygga garage

Garage och förråd Ett garage kan göras hur enkelt eller hur avancerat som helst. Här är några saker att tänka igenom innan du sätter igång – för det är inte bara att tuta och köra.

Välj rätt garagedörr

Garage och förråd Två parallella trender präglar den nya generationen garageportar: Säkerhet och nyskapande design. Här är några av portarna som är aktuella i vår.

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

Bygga carport eller garage?

Garage och förråd Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och trädgårdsmöbler? Det påverkar byggnadens storlek och därmed vilka regler som gäller för bygget. Här är en enkel genomgång.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons