Välj rätt garageport

Garage och förråd

När huset får en ansiktslyftning är det kanske också dags att byta ut den gamla garageporten - både av estetiska och säkerhetsmässiga skäl.

Det går mode i garageportar som i allt annat. Men förutom att passa med husets utseende och färg ska garageporten framför allt stämma med din och din familjs behov och önskemål. En garageport kostar från cirka 5 000 kronor upp till 50 000 kronor eller mer. Priset beror på bland annat portens material, design, mått, isolering och tillbehör som till exempel kodlås, larm och belysning.

När det är dags att byta den gamla porten finns flera frågor att ta ställning till. Vilken funktion vill du att den nya porten ska fylla? Vill du till exempel ha automatisk öppning och maximal yta inne i garaget? Eller använder du mest garaget som förråd och vill att även de minsta i familjen ska kunna öppna och stänga porten?

Rätt underhåll

De vanligaste materialen i garageportar är stål, aluminium och trä (portar av trä byggs ofta på en stomme av stål eller aluminium). Stål är det allra vanligaste materialet eftersom det ger en tålig port som kräver mycket lite underhåll. Rengöring några gånger per år är tillräckligt för att hålla en garageport i metall snygg och ju slätare ytan är desto mindre rengöring behövs. Portar i trä kräver mest underhåll. Du bör alltid smörja de rörliga delarna någon gång per år men inte för mycket eftersom damm och smuts kan fastna i fettet och öka slitaget. 

Stadigare port med isolering

Det finns både isolerade och oisolerade portar. Har du ett varmgarage behöver du ta reda på vilket K-värde porten har innan du bestämmer dig. Ju lägre K-värde, desto bättre isolerad är den. En isolerad port är också stadigare och låter mindre. Därför kan det vara ett bättre alternativ med en port med tunn isolering än ingen alls, även om du har ett kallgarage. Då kan du även slippa problem med kondens då varm och fuktig luft från bilen kyls av mot portens kalla yta.

Rätt motor till rätt port

Vill du ha en garageportsöppnare är det viktigt att port och motor är konstruerade för att passa varandra. Monterar du en motor som inte uppfyller säkerhetskraven blir du själv juridiskt ansvarig om det händer en olycka. Dessutom kan det även påverka garantin på porten. Inbrottsrisken är en annan viktig faktor. Du kan till exempel välja en port med så kallad aktiv låsning, vilket innebär att den kan låsas med både motorn och ett traditionellt låssystem. De flesta öppnare går att frikoppla från porten så att det går att öppna porten manuellt även om du monterat en garageportsmotor. Det kan däremot bli problem att låsa den igen om du inte har separata låssystem på port och motor. Rådgör med en portspecialist vad som passar din port bäst.

Tänk på säkerheten

Att montera ner en gammal garageport kan vara förenat med stora risker. Synliga fjädrar kan brista och har orsakat flera olyckor. Dessutom är det tungt och porten ska fraktas till återvinningsstationen. En händig person kan fixa detta själv men är man osäker bör man anlita en montör, vilket ofta ingår i priset när du köper din nya port. Garantin för en ny port är vanligtvis två år för tillverknings-, konstruktions- och materialfel men de flesta stora leverantörer har tio års funktions- och tillverkningsgaranti. Vissa lämnar även fem års garanti på arbetet. Köper du din port över nätet eller på en brädgård eller ett byggvaruhus får du förmodligen ett lågt pris, men monteringen, och eventuellt demonteringen av den gamla porten, får du klara själv. En EU-produktstandard med nya säkerhetsregler gällande garageportar har tagits fram och är tänkt att träda i kraft 2004. Redan nu börjar garageportstillverkarna anpassa sig efter de nya kraven. Se därför till att din nya port uppfyller normerna för Mekanisk säkerhet (EN 12604) och Person- och användarsäkerhet (EN 12453).

Att tänka på innan du väljer port:

Vilken funktion vill du att porten ska ha? Vill du ha motor, maximal yta inne i garaget eller vill du slippa snöröjning utanför porten? Ska porten vara isolerad? Är det viktigt att barnen kan öppna och stänga utan hjälp?

Mät korrekt. För att slippa trassel med felbeställningar är det viktigt att du har rätt mått på till exempel garageöppning och takhöjd. Många leverantörer kan hjälpa till med detta.

Klarar du att montera ner den gamla porten eller behöver du hjälp? Många leverantörer erbjuder paketlösningar där bortforslandet av den gamla porten ingår.

Takskjutport


Porten Upp o Ner kommer från Garageportexperten och kostar cirka
9 350 kr.

Port med sektioner som skjuts upp på skenor under taket. Takskjutportar med motor är vanligt sedan länge i USA och kom till Sverige på 80-talet.

Fördelar: Stjäl inget utrymme, varken inne i eller utanför garaget och passar de flesta öppningar. Passar bra med motor.

Nackdelar: Kräver noggrann montering av skenorna.

Vikport


Crawford Car-In finns i panelutförande och i spegelutförande. Pris från cirka 9 000 kr.

Porten består av två delar som viks in på mitten. Vikportar har funnits sedan 60- och 70-talet.

Fördelar: Vikporten passar de flesta garage och oftast de enklaste att frakta hem och montera själv. Ingen snöröjning behövs. Eftersom portbladet viks på mitten sticker det bara in cirka 1 meter in i garaget då porten är öppen. En fördel om man har saker upphängda eller belysningsarmaturer och liknande i taket

Nackdelar: Behöver utrymme både inne i garaget och utanför vid öppning.

Vipport


Berry är en enkel port i stålplåt som passar oisolerade garage och garagelängor. Porten finns i flera storlekar och kostar från cirka 4 200 kr. Hörmann.

Vipporten är den vanligaste porten på äldre garage. Vipportar i plåt kom till Sverige på 50-talet och är den port som orsakat flest olyckor när öppna fjädersystem rostat sönder och brustit. Porten består av en hel sektion som svänger upp under taket. I moderna portar är fjädrarna placerade på ett sätt så att klämrisken elimineras och fjädrarna är inkapslade så att skaderisken minimerats vid ett eventuellt fjäderbrott.

Fördelar: Enkel att montera och sköta med få rörliga delar. Prisvärd.

Nackdelar: Kräver utrymme framför garaget.

Varning! Montera aldrig själv in en motor i en gammal vipport. De flesta modeller är inte anpassade för detta och kan bli farliga.

Slagport


Porten GGP18-slag Glas 25-21 är gjord i stående granpanel och kostar cirka 11 836 kr. Edsbyporten

Detta är den traditionella porten som består av två dörrar som svänger ut på gångjärn. Brukar rekommenderas när man använder garaget främst till andra saker än att ställa bilen i. Porten är till exempel enkel för barnen att öppna och stänga själva om de ska hämta cyklar och leksaker.

Fördelar: Påverkar inte utrymmet inne i garaget. Enkel för barn att öppna och stänga utan hjälp.

Nackdelar: Kräver snöröjning på vintern och ett underhåll av både porten och gångjärnen. Är svåra att på ett säkert och lagligt sätt utrusta med motordrift.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
11 augusti 2004
 
Mer om Garage och förråd

Så får du ordning och reda i garaget

Garage och förråd Snickarglädjen blir större om trädgårdsredskap och verktyg har en egen plats i garaget. Vi visar de smartaste tipsen för att få ett garage i ordning.

Expertens tips för ett garage utan fukt

Garage och förråd Under vintern är risken för fukt i garaget större än annars. Ett fuktigt garage kan orsaka skador på bilen och ge upphov till svamp och mögel. Därför...

Gröna faran blev Sveriges fulaste garageport

Garage och förråd Under våren hade vi en fototävling där Sveriges fulaste garageport skulle utses. Nästan 400 bilder laddades upp av drygt 270 fotografer. Bland alla...

Bygga carport eller garage?

Garage och förråd Innan du bygger en carport eller ett garage bör du räkna ut vad som ska stå där – utöver bilen. Vill du också ha plats för cyklar, gräsklippare och trädgårdsmöbler? Det påverkar byggnadens storlek och därmed vilka regler som gäller för bygget. Här är en enkel genomgång.

Pimpa garaget!

Garage och förråd Skapa ett personligt garage. Här får du tips på hur du kan pimpa det.

Garage med retrokänsla

Garage och förråd Vi lägger gärna pengar och kraft på flera av husets rum, men garaget är ofta ett utrymme som bara får förvara allt det vi inte får plats med någon...

9 goda råd för rätta garagebygget

Garage och förråd Det är inte bara du som behöver ett hus, även bilen mår bra av att ha tak över sig, och kanske gärna ett helt eget hus. Dessutom är garaget även en plats för förvaring – och det kan man aldrig få för mycket av.

Så funkar det: Att bygga en vinkällare

Garage och förråd Visst skulle det kännas lyxigt – med en egen vinkällare?! Isolera en del av källaren eller bygg ett rum i rummet för rätt luftfuktighet.

Vi fixade drömgaraget

Garage och förråd Många drömmer om fina kök och härliga badrum, men är inte detta egentligen det allra mest avundsvärda? Ett drömgarage. Här finns plats för allt. Inklusi...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.