Gör brunnen radonfri

Få inte panik om du misstänker att det är radon i brunnen, det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon.


Risken för radon i vatten är störst i borrade brunnar. Men få inte panik om du misstänker att det är radon i brunnen, det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon. Huvudsaken är att du gör något åt det, speciellt om det finns barn i familjen. Spädbarn kan med sin låga kroppsvikt utsättas för upp till 14 gånger mer radon än en vuxen!

Om man har tillgång till en gammamätare kan man använda en momentan-metod, då man håller mätaren mot en hydrofor eller hydropress. Om man här finner en liten förhöjning av värdet, finns det säkert radon i vattnet.

Men det vanligaste sättet att mäta radon, är genom att ta ett vattenprov, som sedan skickas till ett ackrediterat laboratorium. Kommunernas miljökontor brukar ha lämpliga adresser, annars kan man vända sig direkt till SSI i Solna, få en adresslista och sedan vända sig till det laboratorium, som man tycker ligger lämpligast till eller har facila priser.

Glasflaska säkrast

Priserna för ett radonprov varierar mellan 200 och 500 kronor. Ett litet tips är att fråga vilken slags provflaskor laboratoriet använder. De bästa provflaskorna är av glas och har ett rejält gängat tättslutande plastlock.
Det viktigaste när man tar sitt vattenprov är att först ta bort ev. stril eller luftning, som sitter på kranen. Fyll på provflaskan försiktigt från botten, ev. med hjälp av en slangbit, som trätts på kranen, eller så får vattnet sakta rinna längs provflaskans vägg. När man har konstaterat att provet är absolut bubbelfritt, skruvar man snabbt på locket. Till sist stoppar man in flaskan i sitt skyddande skumgummihölje inne i en pappcylinder med påtejpade plastlock. Posta den sedan till det laboratorium den kom ifrån, tillsammans med alla uppgifter om var, när och hur provet tagits och av vem. Glöm inte namn och adress till den som ska ha provsvaret. Väl på laboratoriet analyseras provet utifrån olika fysikaliska principer. Den allra vanligaste idag är att mäta gammastrålningen från radondottern vismut-214 i ett vattenprov, som stått så länge att radonhalten kommit i jämvikt med radondöttrarna.

Det finns andra metoder, som avluftning av provet och mätning av radongashalten, vätskescintillation och mätning med elektret. SSI har tagit fram en preliminär metodbeskrivning för bestämning av radonhalt i vatten med gammaspektrometri (SSI metodbeskrivning 1998). Det är meningen att denna metod så småningom ska bli svensk standard. Det finns dock idag inte något krav att använda just denna. Varje annan metod, som ger samma tillförlitlighet, är användbar.

Koka och vispa vattnet tills vidare

Vad gör man då när man hittat radon i sitt brunnsvatten? I avvaktan på en mer permanent reningsmetod, kan man börja med att koka och vispa vattnet. Detta förfarande är inte tillräckligt effektiv i längden, men reducerar ändå en hel del radongas, vilket kan kännas bra när man väl fått reda på att halten är för hög.

För att avskilja radon permanent, finns i princip bara fyra metoder, som är tekniskt intressanta. Dessa är lagring eller luftning av vatten, aktivt kol och omvänd osmos.

Lagring av vatten

Den allra första metoden kräver 13 dygns lagring, för att radonhalten ska minskas med 90 %, eftersom radonets halveringtid är 3,8 dygn. Man kan klara detta genom att lagra vattnet i två tankar om 10 – 20 m3, som används växelvis. Ett alternativ till att använda tankar kan vara att överföra vattnet från en borrad brunn till en grävd.

Vatten kan också lagras genom infiltration i en grusbädd. Bädden bör då ha en volym av minst 100 m3. En nackdel vid så lång lagring är risken för bakterietillväxt.

Luftning av vatten

Denna metod är den absolut dominerande. Luftning är lämplig, där det krävs högre kapaciteter processat vatten. Luftning bör kombineras med recirkulation, d v s återströmning av vattnet ett tillräckligt antal gånger, för att nå önskad radonavskiljning.

Rent teoretiskt utgår denna metod från att om en liter ytterst finfördelat vatten blandas med en liter luft, får man en radonreduktion på 70 %. Vid större luftmängder kombinerat med recirkulation av vattnet förbi utströmningsmunstycken, där luft blandas i, kan man bli av med 99 % av radonet med de allra bästa aggregaten. Detta enligt test i Konsumentverkets tidskrift Råd och Rön 3/97 (Se även SSI rapport 97:01), där man tar upp 32 radonavskiljare från 9 olika tillverkare. Utvärderingen skedde på redan installerade radonavskiljare.

Aktiv kolfiltrering

Denna metod bör ses som ett komplement till den förra, beroende på dess begränsade kapacitet. Den fungerar genom att vatten får passera ett kolfilter. Detta måste vara ganska stort. Man räknar med att ett filter om minst ca 50 liter behövs för ett enskilt hushåll. Effekten minskar med tiden. Kolet behöver dessutom bytas ut med jämna mellanrum.
Denna metod är bäst vid radonhalter på högst 1000 – 2000 Bq/l. Det gäller dock att se upp med olämpligt hög gammastrålning från kolfiltret, eftersom radondöttrarna i stor utsträckning fastnar på kolet, liksom det radium, som kan finnas i vattnet. Sådana filter kan vara olämpligt att ha inomhus.

Det kan också vara lämpligt att fråga miljö- och hälsoskyddsenheterna i den kommun, där man har sitt fritidshus: Hur och var ska filtermaterialet deponeras?

Omvänd osmos

Vid omvänd osmos får vattnet rinna igenom ett halvgenomsläppligt membran. Vitsen är att det är de större vattenmolekylerna, men inte de mindre radon- och radondotteratomerna, som ska passera igenom membranet. I detta avskiljs även salter, bakterier och föroreningar. Denna metod lämpar sig endast när man behöver en kapacitet på några liter i minuten. Man bör inte använda den för rening av allt hushållsvatten, utan endast för dryck och matlagning.

Gustav Åkerblom föredrar den metod, där man fyller sin provflaska från botten, gärna med en liten förlängningsslang med en något kraftigare stråle. Här är det viktigt att se till att flaskan är välfylld och bubbelfri. Vattenytan bör vara konvex av ytspänningen innan man snabbt skruvar på locket.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar