Annons
När det är dags för utbyte av bergvärmepump är NIBE F1255/F1155 ett alternativ.
När det är dags för utbyte av bergvärmepump är NIBE F1255/F1155 ett alternativ.

6 frågor och svar – då vet du när det är dags att byta till en ny värmepump

Värmepump

När måste jag byta ut husets nuvarande uppvärmning och när det värt att investera i en ny värmepump? Nibe svarar på 6 frågor för dig som vill veta mer om husets värmekälla. 

Annons

Om du har en uppvärmningsprodukt från förra seklet, alltså från år 1999 eller ännu äldre kan det vara dags för dig att byta. Även om din värmepump eller gamla panna fortfarande fungerar, betyder det inte att den är effektiv. Du kan spara både pengar och energi på att investera i en ny modern lösning. 

– Ju större energiförbrukning du har, desto viktigare är det att byta till en modern värmepump. Om du har en oljepanna borde du sätta igång och söka efter en ersättare direkt, eftersom olja är skadligt för miljön. Om du har en vedpanna, men vedhanteringen börjar bli jobbig eller ta för mycket tid, finns mycket enklare system idag, säger Per Törnkvist produktansvarig för bergvärmepumpar.

 

1. Kan jag behålla min äldre energilösning och komplettera med en ny?

Svar: Det går utmärkt att sätta in en bergvärme- eller luft/vatten värmepump tillsammans med exempelvis befintlig vedlösning. Då använder du funktionen som heter ”Prioriterad tillsats” som gör att användning av biobränsle prioriteras och värmepumpen backar upp.

 

2. Hur ska jag tänka om jag nyligen flyttat in i ett äldre hus när det kommer till uppvärmningen?

Svar: När huset byter ägare kan det bli en helt ny giv. Om ett äldre par flyttar ut och en yngre familj flyttar in kan förutsättningarna ändras. Kanske växer antalet familjemedlemmar, man pratar om att bygga om huset eller skaffa pool... Då är det inte säkert att den befintliga uppvärmningen passa den nya ägaren. Det är viktigt att tänka långsiktigt. Vilka är framtidsplanerna med huset? Hur länge ska du bo där?

 

3. Hur ska jag tänka med uppvärmningen av fritidshuset?

Svar: Det finns bra lösningar för sommarstugan, fjällstugan eller den gemensamma familjegården. Och det finns all anledning att titta över uppvärmningen. Många har direktel, vilket gör luft/luft-värmepump till ett bra alternativ. Finns det vattenburen el är bergvärme bra eftersom systemet är inlåst och nedgrävt istället för en luft/ vatten-värmepump som står på utsidan. Har man övervakning via mobiltelefonen så kommer anläggningen att klara sig bra. Genom att koppla upp värmeanläggningen mot internet, utökas möjligheterna för fjärrstyrning och distansövervakning.

 

Annons

4. Hur går jag tillväga när jag väl bestämt mig för att byta energisystem?

Svar: Läs på. Det finns massvis med information. Ta sedan reda på hur stort hus du har och hur stor din energiförbrukning är idag. Fundera också över dina framtidsplaner med huset. Är distansövervakning en viktig grej? Hur länge ska du äga huset? Detta är viktiga saker att ha i åtanke, och frågor som en installatör kommer att ställa för att hjälpa dig i ditt val.

Kontakta sedan till din lokala VVS-installatör. Installatören kanske ser andra lösningar som du inte har tänkt på. Till exempel att komplettera med solpaneler för att använda solceller för övrig hushållsel och driva värmepumpen som gör varmvatten sommartid.

Luft/ luft-värmepump kan också vara ett komplement till uppvärmningen. Om du har direktel kan ett system se ut på följande vis: luft/luft-värmepump för värme, frånluftsvärmepump för varmvatten och solceller för hushållsel och drift av värmepumpen. Detta blir en lösning som liknar bergvärme, både investering- och besparingsmässigt. Beställ hela systemet från samma leverantör och köp både en ny inne- och utedel, även om du bara behöver en av enheterna. Det optimerar årsverkningsgraden och minimerar risken för eventuella fel.

Vissa tider på året har installatörerna mer att göra eftersom det finns en brist inom VVS-yrket. Om du börjar att undersöka dina valmöjligheter redan nu är din nya anläggning fixad inför nästa värmesäsong.

 

5. Är det värt att investera i en ny värmepump?

Svar: Det är viktigt att se en modern värmeanläggning som en långsiktig investering som ger ett högre värde till din bostad och din moderna levnadssituation. Ett borrhål till bergvärme kan ses som en långtidsavskrivning. 

Även om du funderar på att sälja ditt hus inom ett par år kan en ny värmepump vara en investering, eftersom den kan hinna bli återbetald till försäljningen. När det är dags att sälja har din bostad ett högre värde och du får en billigare uppvärmning under tiden du bor där.

Vi måste även tänka på natur och miljö. Värmepumpar är framtidens energikällor som reducerar vår energiförbrukning. Tänk att du kan använda 70-80 % närproducerad energi från din egen tomt.

 

6. Hur lång tid tar det att byta värmepump?

Svar: Det beror på vilken lösning du väljer. Men montering, installation och eventuell borrning tar bara ett par dagar. Hör med din lokala vvs-installatör om hur lång tid det tar just hemma hos dig.

Sara Åhlström
27 mars 2017
 
Annons
Mer om Värmepump
Annons

Vilken värmepump passar dig?

Värmepump Hur väljer jag rätt värmepump och vilka olika sorters värmepumpar finns det? Innova kommer med smarta tips. 

Annons från NIBE

NIBE F2026 - luft/vatten-värmepump med låg ljudvolym som arbetar...

Värmepump NIBE F2026 är en luft/vatten-värmepump, speciellt framtagen för nordiskt klimat. F2026 utnyttjar utomhusluften vilket gör att varken borrhål eller...

Annons från NIBE

Han hämtar värme ur en frusen sjö!

Värmepump Att värma huset med värmepump fungerar alldeles utmärkt även i strängt vinterklimat i Sveriges nordligaste by. Sixten Jensens NIBE värmepump hämtar...

Den här artikeln är sponsrad.

Värmepumpen gör att tegelugnen värmer längre

Värmepump I det nybyggda huset i Visby kombineras den sköna spisvärmen från en klassisk tegelugn med smart teknik hos en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Resultatet är varmvatten i värmeslingor och vattenrör – och en angenämt låg elräkning.

Den här artikeln är sponsrad.

Ny frånluftsvärmepump från NIBE klarar uppvärmning enligt BBR 16

Värmepump NIBE F750 är ny frånluftsvärmepump som ensam klarar att värma en villa på 200 kvm med bra klimatskärm enligt BBR 16.

Så värmer vi villan

Värmepump Uppvärmning är den tveklöst största utgiftsposten för oss villaägare. Men hur värmer vi egentligen våra villor, vilka värmekällor är på väg bort och...

Ökat intresse för luft/luftvärmepumpen

Värmepump Allt fler söker alternativa uppvärmningskällor till bostaden. Dels för att skona miljön och dels för att minska dyra uppvärmningskostnader. Intresset ökar för luft/luftvärmepumpen.

Så funkar de olika energivalen

Värmepump En översikt av olika uppvärmningsalternativ och vilka hus de passar.

Läsarnas vanligaste värmefrågor!

Värmepump Berg, luft, ved, sol eller olja? Eller lite av varje? Att välja värmekälla är inte lätt. Därför har vi låtit vår experthjälp bara handla om värme denna...