Eld och lågor

Visst är det mysigt att krypa ihop och värma sig framför en brasa när hösten inte längre går att bortse ifrån! Egen brasvärme är något många drömmer om när det gråkalla tar överhand.


Det är inte bara värmen utan även det sköna skenet och det rogivande sprakandet som lockar. En vacker brasa gör huset levande – dansande lågor är ett trivsamt sällskap. Motiven för att skaffa en egen härd skiftar naturligtvis. För många är det självklart ekonomi och behovet av tillskottsvärme som är det viktigaste. För andra är mysigheten mer väsentlig, men ofta är man kanske ändå ute efter kombination av funktion och känsla. Det är också en stor trygghet i att veta att man alltid kan hålla sitt hus varmt även vid elavbrott.

Eldstäder tar plats, både fysiskt och som del av rummets helhetsbild. Själva kaminen, öppna spisen eller kakelugnen bör ju därför pryda sin plats i rummet, även utan brasa. Förutom värme och mys höjer också en eldstad statusen och värdet på huset. En investering helt enkelt!

Trender inom brasvärme

Runt om i Sverige finns 800 000-900 000 lokaleldstäder med allt från kakelugnar till öppna spisar och varje år installeras 40 000-50 000 nya. Det blir alltså fler och fler moderna, miljövänliga eldstäder med fullständig förbränning (Clean-burning system) och med bättre värmeekonomi. Majoriteten av dessa är braskaminer! Förutom teknik och miljö satsar tillverkarna alltmer på design och utseende. Idag finns det en braskamin för i princip alla inredningsstilar. Funkistrenden gäller även utformningen av eldstäder och många nya modeller har raka och rena linjer.

För det första kan vi börja med att skilja på den vedeldning som bedrivs i pannrummet i vedpanna eller kombipanna och braseldning. Småskalig vedeldning i pannrummet har en koppling till husets centrala uppvärmningssystem och är av mer permanent art. Denna typ av vedeldning är något annat än det vi menar med vanlig braseldning. Braseldning är det som sker i vardagsrummet i en så kallad lokal eldstad. Här ska vi koncentrera oss på brasvärmen inne i huset!

Men vad ska man då välja om man överväger att installera en eldstad? Vad är vad – och vad är skillnaden? Det finns mängder av varianter på eldstäder och i den här artikeln visar vi huvudtyperna.

Murade öppna spisar — alltför öppna

En murad öppen spis utan vare sig spiskassett eller spisinsats är en dålig värmekälla! Med en öppen spis får både ordet öppen och begreppet elda för kråkorna en verklig innebörd. Endast oekonomiska nostalgiker sätter idag in en öppen spis i ett nybyggt hus.

Ny regel för skorstenar
Från och med den 1 juli 2006 har Boverkets byggregler för skorstenar ändrats. Tidigare måste skorstenen sticka upp en meter över nock, men nu gäller att skorstenen ska mynna i nivå med taknocken och alltid vara minst en meter hög över taktäckningen. En förutsättning för den lägre höjden är dock att röken inte sugs tillbaka till luftintag eller överförs till närliggande byggnader. Ibland krävs byggnadstillstånd för att bygga en ny skorsten i huset, kolla med kommunen eller www.boverket.se

Utan ved ingen brasa

Det viktigaste då det gäller ved är att den ska vara torr! Viktigt är också att träet är rent och obehandlat, målat eller impregnerat trä är bannlyst. Eldar man i en kamin och bakom luckor är det inte nödvändigt att ha lågsprättande björkved, andra träsorter går också bra. Förutom ved kan man elda briketter i speciella värmekorgar av smide. Korgen sätts in i själva spisen och tas ut och fylls på när det behövs. Vill du lära dig mer om ved och eldning, gå in på www.skogsstyrelsen.se och välj vedskolan. 

Braskaminer vanligast och i många varianter

Braskaminen är den vanligaste eldstaden i våra hem. Det finns många anledningar till att just braskaminen är så populär. Den ger värme ifrån sig snabbt och har en bra förbränning. De allra flesta braskaminer är idag utrustade med en värmeväxlare och har ofta en inbyggd fläkt som hjälper till att sprida värmen i huset. En braskamin är lätt och enkel att installera. Många braskaminer kan man till och med placera endast tio centimeter från en vanlig trävägg. Färdiga paket finns att köpa med allt från golvplåt till skorsten.

Det finns varianter på marknaden som passar alla smaker. Nya kaminer ger generellt bra tilläggsvärme men självklart vill man även se elden och få glädjas av skenet. Därför blir glasrutorna större och på många modeller kan man se elden från flera håll. Vissa kaminer är vridbara så man kan njuta av lågorna oberoende var man sitter i rummet. Det finns allt från små enkla kaminer till spektakulära pjäser som hänger fritt från taket.

Kul och annorlunda form har braskaminen Hwam 3310 från Kaminexperten.
Effekt: 3-8 kW
Verkningsgrad: cirka 85 procent
Vikt: 92 kilo
Höjd: 74,1 centimeter
Bredd: 59 centimeter
Djup: 45,5 centimeter
Cirkapris: 18 400 kronor


Passo är en tuff svart braskamin
i cylindrisk form och med glas i 180 grader, från Spartherm.
Effekt: 2,9-7,5 kW
Verkningsgrad: 79 procent
Vikt: 160 kilo
Höjd: 160 centimeter
Bredd: 48 centimeter
Djup: 48 centimeter
Cirkapris: 36 950 kronor


Kubisk och sobert grå
är den stora kaminen Quadrant från Camina. Effekt: 4-8 kW
Verkningsgrad:
cirka 75 procent
Höjd:
125,5 centimeter
Bredd:
50 centimeter
Djup: 50 centimeter
Cirkapris: 22 900 kronor

Hög utdelning med insats

En spiskassett är en liten kamin som monteras in i en befintlig murad öppen spis, ofta lägre än 60 centimeter. Ett kort rökrör ansluts till den murade spisens skorsten. En spisinsats är egentligen bara en spiskassett på ben som passar in i egendesignade eller stora öppna spisar.

Installeras en spiskassett i öppna spisen minskas luftförbrukningen vid eldning avsevärt och värmen stannar i huset. Verkningsgraden förbättras och vedförbrukningen minskar. Innan du installerar en spiskassett måste du försäkra dig om att skorstenen är korrekt dimensionerad för eldstaden och fungerar på rätt sätt.


Fånga värmen
i en Handölkassett. En
spiskassett eller insats förvandlar din
öppna spis till en värmekälla.
Effekt: 4-9 kW
Verkningsgrad: upp till 75 procent
Vikt: 95 kilo
Höjd: 56 centimeter
Bredd: 59,8 centimeter
Djup: 50 centimeter
Cirkapris: 8 700 kronor

Gjutjärnskaminen — gammal är äldst

I flera hundra år har gjutjärnskaminer värmt människor runt om i stugorna. Gjutjärn har lång livslängd, tål hög värme och avger värme i ett jämnt flöde. Gjutjärnskaminer eller strålningskaminer som de även kallas, är ofta små vackra värmemöbler med ingjutna snirkliga mönster och figurer. Vissa moderna gjutjärnskaminer har inbyggd konvektion (ytterhöljet är dubbelt med en luftspalt emellan) och passar bäst i villor med öppen planlösning och god ventilation. Eftersom gjutjärnskaminer ofta är små måste man fylla på med ved relativt ofta.

F373 från Jøtul är en modern gjut-järnskamin som inte liknar de äldre
och snirkliga modellerna. Kaminen
kan vridas 360 grader och kan ut-formas efter egen smak genom att man komponerar ihop olika delar.
Effekt: 3,5-7 kW
Verkningsgrad: 73 procent
Vikt: 176 kilo
Höjd: 115 centimeter
Bredd: 44,2 centimeter
Djup: 45,2 centimeter
Cirkapris: 15 900 kronor


Olivinstensinklätt gjutjärn i nutidstappning. Arcade från Keddy med stor glaslucka.
Effekt:
upp till 12 kW
Verkningsgrad: cirka 70 procent Vikt: 375 kilo Höjd: 127 centimeter Bredd: 66 centimeter Djup: 54,5 centimeter
Cirkapris: 28 500 kronor

Täljstens- och kakelkaminer — klädda kaminer

Både täljstens- och kakelkaminer är uppbyggda på samma sätt som en braskamin i plåt. Skillnaden är att dessa kaminer har fått en annan beklädnad. Täljstenskaminer har ett hölje av täljsten för att behålla och sprida värmen längre. En kakelkamin kan sägas vara en tuff brud i lyxförpackning – där bruden är en vanlig braskamin. Specialtillverkade kakelplattor på utsidan gör kaminen lite mer exklusiv och lätt att göra ren.


Contura 520T
— modern design insvept
i täljsten.
Effekt: 3-7 kW
Verkningsgrad: upp till 80 procent
Vikt: 210 kilo
Höjd: 103 centimeter
Bredd: 56,4 centimeter
Djup: 47 centimeter
Cirkapris: 19 900 kronor

Murspisar — populärt i betong

En murspis är en braskamin i betongskrud och blir en alltmer populär eldstad. Murspisar kan antingen se ut som traditionella öppna spisar med insats eller vara av modernare snitt. Alla murspisar har inbyggd konvektion där sval luft sugs in nere vid golvet, passerar utrymmet mellan insatsen och betongen och strömmar ut i varmluftsventiler uppvärmd till över 100 grader. Ytan på en murspis kan ofta målas med vanlig strukturfärg och utseendet kan därför varieras.


Skön funkiskänsla
har murspisen Manhattan
från Nordspeis hos Nibe.
Effekt: 3-10 kW
Verkningsgrad: 80 procent
Vikt: 310 kilo
Höjd: 238 centimeter
Bredd: 80 centimeter
Djup: 80 centimeter
Cirkapris: 32 500 kronor

Kakelugnar — mycket massa

De flesta kakelugnar som installeras idag är nytillverkade och har inbyggda värmekassetter som gör att varm luft strömmar ur kakelugnen direkt då brasan tänts. Man behöver alltså inte vänta tills hela massan har värmts upp som med gamla kakelugnar. De nytillverkade kakelugnarna är dessutom byggda i ett nytt material som gör att värmen kan lagras i ugnen i upp till 24 timmar. Kakelugnar är tunga eldstäder och kräver ett stadigt fundament, vilket gäller för alla eldstäder som väger över 500 kilo. Nytillverkade kakelugnar brukar ha en bra verkningsgrad.

Nytillverkade kakelugnar ger effektiv
värme samtidigt som de sprider en ”air”
av gamla tider. Kakelugnen Carina från
Cronspisen är ett gott exempel på detta.
Effekt: 2-4 kW
Verkningsgrad: upp till 87 procent
Vikt: 1 400 kilo
Höjd: 235 centimeter
Bredd: 80 centimeter
Djup: 80 centimeter
Pris: från 47 500 kronor

Täljstensugnar — äkta bergvärme

Täljstensugnen är den enda moderna eldstaden som saknar konvektionssystem. Däremot har täljsten en fantastisk förmåga att lagra värme eftersom det saknas porer i detta mineral. En täljstensugn är alltså en riktig strålningsugn. De flesta täljstensugnar kommer från Finland och är man sugen på en bakugn finns det modeller med sådana! Täljstensugnar är riktigt tunga pjäser och kan värma ett helt hus.


Den ovalt formade täljstensugnen
,
Tulikivi Zefiro — en verklig praktpjäs
som höjer statusen på huset!
Effekt: 4 kW
Verkningsgrad: 80 procent
Vikt: 2 160 kilo
Höjd: 152,6 centimeter
Bredd: 150 centimeter
Djup: 66 centimeter
Cirkapris: 145 995 kronor

Begrepp att hålla koll på

Verkningsgrad — anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme. Bra värden är 75 till 80 procent.
Effekt — anger hur mycket värme kaminen avger. Anges oftast i ett intervall till exempel 2-8 kW som visar sparlåga till hård eldning.
Konvektion — luftvärme, värmeväxlare.
Clean-burning system — teknik som gör att elden alltid får till- räckligt med syre för att brinna rent och effektivt.
Fullständig förbränning — modern teknik som gör att eldningen endast ger upphov till koldioxid, vattenånga och aska.
P-märkning — miljömärkning

Lätta eldstäder — upp till 500 kilo

(kan placeras på träbjälklag)
• Braskaminer
• Spiskassetter och spisinsatser
• Gjutjärnskaminer
• Täljstens- och kakelkaminer
• Murspisar

Tunga eldstäder — över 500 kilo

(ska placeras på gjutet fundament)
• Kakelugnar
• Täljstensugnar
• Murade öppna spisar

Köpinformation

Camina www.camina.se 0141-223 50
Contura www.contura.se 0433-751 00
Cronspisen www.cronspisen.se 0433–751 00
Dis Inredning www.disinredning.se 08-611 29 13
Handöl www.handol.se 0433-751 00
Jøtul www.jotul.se
Kaminexperten www.kaminexperten.com 08-710 70 70
Keddy www.keddy.se 0300-190 60
Nibe www.nibe.se 0433-751 00
Spartherm www.mariebergskakelugnsmakeri.se 018-12 85 11
Tulikivi www.tulikivi.se
Brasvärmeföreningen är branschföreningen för företag som tillverkar och marknadsför typ- och miljögodkända lokaleldstäder i Sverige.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar