Annons
 Spektakulär frihängande kamin där designen och utseendet är viktigare än effekt och verkningsgrad, Ergofocus från Dis Inredning. Diameter: 95 centimeter, Rörets längd kan väljas fritt, Pris: från 69 000 kronor
Spektakulär frihängande kamin där designen och utseendet är viktigare än effekt och verkningsgrad, Ergofocus från Dis Inredning. Diameter: 95 centimeter, Rörets längd kan väljas fritt, Pris: från 69 000 kronor Foto: Per Magnus Persson

Eld och lågor

Kaminer och kakelugnar

Visst är det mysigt att krypa ihop och värma sig framför en brasa när hösten inte längre går att bortse ifrån! Egen brasvärme är något många drömmer om när det gråkalla tar överhand.

Annons

Det är inte bara värmen utan även det sköna skenet och det rogivande sprakandet som lockar. En vacker brasa gör huset levande – dansande lågor är ett trivsamt sällskap. Motiven för att skaffa en egen härd skiftar naturligtvis. För många är det självklart ekonomi och behovet av tillskottsvärme som är det viktigaste. För andra är mysigheten mer väsentlig, men ofta är man kanske ändå ute efter kombination av funktion och känsla. Det är också en stor trygghet i att veta att man alltid kan hålla sitt hus varmt även vid elavbrott.

Eldstäder tar plats, både fysiskt och som del av rummets helhetsbild. Själva kaminen, öppna spisen eller kakelugnen bör ju därför pryda sin plats i rummet, även utan brasa. Förutom värme och mys höjer också en eldstad statusen och värdet på huset. En investering helt enkelt!

Trender inom brasvärme

Runt om i Sverige finns 800 000-900 000 lokaleldstäder med allt från kakelugnar till öppna spisar och varje år installeras 40 000-50 000 nya. Det blir alltså fler och fler moderna, miljövänliga eldstäder med fullständig förbränning (Clean-burning system) och med bättre värmeekonomi. Majoriteten av dessa är braskaminer! Förutom teknik och miljö satsar tillverkarna alltmer på design och utseende. Idag finns det en braskamin för i princip alla inredningsstilar. Funkistrenden gäller även utformningen av eldstäder och många nya modeller har raka och rena linjer.

För det första kan vi börja med att skilja på den vedeldning som bedrivs i pannrummet i vedpanna eller kombipanna och braseldning. Småskalig vedeldning i pannrummet har en koppling till husets centrala uppvärmningssystem och är av mer permanent art. Denna typ av vedeldning är något annat än det vi menar med vanlig braseldning. Braseldning är det som sker i vardagsrummet i en så kallad lokal eldstad. Här ska vi koncentrera oss på brasvärmen inne i huset!

Men vad ska man då välja om man överväger att installera en eldstad? Vad är vad – och vad är skillnaden? Det finns mängder av varianter på eldstäder och i den här artikeln visar vi huvudtyperna.

Murade öppna spisar — alltför öppna

En murad öppen spis utan vare sig spiskassett eller spisinsats är en dålig värmekälla! Med en öppen spis får både ordet öppen och begreppet elda för kråkorna en verklig innebörd. Endast oekonomiska nostalgiker sätter idag in en öppen spis i ett nybyggt hus.

Ny regel för skorstenar
Från och med den 1 juli 2006 har Boverkets byggregler för skorstenar ändrats. Tidigare måste skorstenen sticka upp en meter över nock, men nu gäller att skorstenen ska mynna i nivå med taknocken och alltid vara minst en meter hög över taktäckningen. En förutsättning för den lägre höjden är dock att röken inte sugs tillbaka till luftintag eller överförs till närliggande byggnader. Ibland krävs byggnadstillstånd för att bygga en ny skorsten i huset, kolla med kommunen eller www.boverket.se

Utan ved ingen brasa

Det viktigaste då det gäller ved är att den ska vara torr! Viktigt är också att träet är rent och obehandlat, målat eller impregnerat trä är bannlyst. Eldar man i en kamin och bakom luckor är det inte nödvändigt att ha lågsprättande björkved, andra träsorter går också bra. Förutom ved kan man elda briketter i speciella värmekorgar av smide. Korgen sätts in i själva spisen och tas ut och fylls på när det behövs. Vill du lära dig mer om ved och eldning, gå in på www.skogsstyrelsen.se och välj vedskolan. 

Braskaminer vanligast och i många varianter

Braskaminen är den vanligaste eldstaden i våra hem. Det finns många anledningar till att just braskaminen är så populär. Den ger värme ifrån sig snabbt och har en bra förbränning. De allra flesta braskaminer är idag utrustade med en värmeväxlare och har ofta en inbyggd fläkt som hjälper till att sprida värmen i huset. En braskamin är lätt och enkel att installera. Många braskaminer kan man till och med placera endast tio centimeter från en vanlig trävägg. Färdiga paket finns att köpa med allt från golvplåt till skorsten.

Det finns varianter på marknaden som passar alla smaker. Nya kaminer ger generellt bra tilläggsvärme men självklart vill man även se elden och få glädjas av skenet. Därför blir glasrutorna större och på många modeller kan man se elden från flera håll. Vissa kaminer är vridbara så man kan njuta av lågorna oberoende var man sitter i rummet. Det finns allt från små enkla kaminer till spektakulära pjäser som hänger fritt från taket.

Annons


Kul och annorlunda form har braskaminen Hwam 3310 från Kaminexperten.
Effekt: 3-8 kW
Verkningsgrad: cirka 85 procent
Vikt: 92 kilo
Höjd: 74,1 centimeter
Bredd: 59 centimeter
Djup: 45,5 centimeter
Cirkapris: 18 400 kronor


Passo är en tuff svart braskamin
i cylindrisk form och med glas i 180 grader, från Spartherm.
Effekt: 2,9-7,5 kW
Verkningsgrad: 79 procent
Vikt: 160 kilo
Höjd: 160 centimeter
Bredd: 48 centimeter
Djup: 48 centimeter
Cirkapris: 36 950 kronor


Kubisk och sobert grå
är den stora kaminen Quadrant från Camina. Effekt: 4-8 kW
Verkningsgrad:
cirka 75 procent
Höjd:
125,5 centimeter
Bredd:
50 centimeter
Djup: 50 centimeter
Cirkapris: 22 900 kronor

Hög utdelning med insats

En spiskassett är en liten kamin som monteras in i en befintlig murad öppen spis, ofta lägre än 60 centimeter. Ett kort rökrör ansluts till den murade spisens skorsten. En spisinsats är egentligen bara en spiskassett på ben som passar in i egendesignade eller stora öppna spisar.

Installeras en spiskassett i öppna spisen minskas luftförbrukningen vid eldning avsevärt och värmen stannar i huset. Verkningsgraden förbättras och vedförbrukningen minskar. Innan du installerar en spiskassett måste du försäkra dig om att skorstenen är korrekt dimensionerad för eldstaden och fungerar på rätt sätt.


Fånga värmen
i en Handölkassett. En
spiskassett eller insats förvandlar din
öppna spis till en värmekälla.
Effekt: 4-9 kW
Verkningsgrad: upp till 75 procent
Vikt: 95 kilo
Höjd: 56 centimeter
Bredd: 59,8 centimeter
Djup: 50 centimeter
Cirkapris: 8 700 kronor

Gjutjärnskaminen — gammal är äldst

I flera hundra år har gjutjärnskaminer värmt människor runt om i stugorna. Gjutjärn har lång livslängd, tål hög värme och avger värme i ett jämnt flöde. Gjutjärnskaminer eller strålningskaminer som de även kallas, är ofta små vackra värmemöbler med ingjutna snirkliga mönster och figurer. Vissa moderna gjutjärnskaminer har inbyggd konvektion (ytterhöljet är dubbelt med en luftspalt emellan) och passar bäst i villor med öppen planlösning och god ventilation. Eftersom gjutjärnskaminer ofta är små måste man fylla på med ved relativt ofta.


F373 från Jøtul är en modern gjut-järnskamin som inte liknar de äldre
och snirkliga modellerna. Kaminen
kan vridas 360 grader och kan ut-formas efter egen smak genom att man komponerar ihop olika delar.
Effekt: 3,5-7 kW
Verkningsgrad: 73 procent
Vikt: 176 kilo
Höjd: 115 centimeter
Bredd: 44,2 centimeter
Djup: 45,2 centimeter
Cirkapris: 15 900 kronor


Olivinstensinklätt gjutjärn i nutidstappning. Arcade från Keddy med stor glaslucka.
Effekt:
upp till 12 kW
Verkningsgrad: cirka 70 procent Vikt: 375 kilo Höjd: 127 centimeter Bredd: 66 centimeter Djup: 54,5 centimeter
Cirkapris: 28 500 kronor

Täljstens- och kakelkaminer — klädda kaminer

Både täljstens- och kakelkaminer är uppbyggda på samma sätt som en braskamin i plåt. Skillnaden är att dessa kaminer har fått en annan beklädnad. Täljstenskaminer har ett hölje av täljsten för att behålla och sprida värmen längre. En kakelkamin kan sägas vara en tuff brud i lyxförpackning – där bruden är en vanlig braskamin. Specialtillverkade kakelplattor på utsidan gör kaminen lite mer exklusiv och lätt att göra ren.


Contura 520T
— modern design insvept
i täljsten.
Effekt: 3-7 kW
Verkningsgrad: upp till 80 procent
Vikt: 210 kilo
Höjd: 103 centimeter
Bredd: 56,4 centimeter
Djup: 47 centimeter
Cirkapris: 19 900 kronor

Murspisar — populärt i betong

En murspis är en braskamin i betongskrud och blir en alltmer populär eldstad. Murspisar kan antingen se ut som traditionella öppna spisar med insats eller vara av modernare snitt. Alla murspisar har inbyggd konvektion där sval luft sugs in nere vid golvet, passerar utrymmet mellan insatsen och betongen och strömmar ut i varmluftsventiler uppvärmd till över 100 grader. Ytan på en murspis kan ofta målas med vanlig strukturfärg och utseendet kan därför varieras.


Skön funkiskänsla
har murspisen Manhattan
från Nordspeis hos Nibe.
Effekt: 3-10 kW
Verkningsgrad: 80 procent
Vikt: 310 kilo
Höjd: 238 centimeter
Bredd: 80 centimeter
Djup: 80 centimeter
Cirkapris: 32 500 kronor

Kakelugnar — mycket massa

De flesta kakelugnar som installeras idag är nytillverkade och har inbyggda värmekassetter som gör att varm luft strömmar ur kakelugnen direkt då brasan tänts. Man behöver alltså inte vänta tills hela massan har värmts upp som med gamla kakelugnar. De nytillverkade kakelugnarna är dessutom byggda i ett nytt material som gör att värmen kan lagras i ugnen i upp till 24 timmar. Kakelugnar är tunga eldstäder och kräver ett stadigt fundament, vilket gäller för alla eldstäder som väger över 500 kilo. Nytillverkade kakelugnar brukar ha en bra verkningsgrad.

Nytillverkade kakelugnar ger effektiv
värme samtidigt som de sprider en ”air”
av gamla tider. Kakelugnen Carina från
Cronspisen är ett gott exempel på detta.
Effekt: 2-4 kW
Verkningsgrad: upp till 87 procent
Vikt: 1 400 kilo
Höjd: 235 centimeter
Bredd: 80 centimeter
Djup: 80 centimeter
Pris: från 47 500 kronor

Täljstensugnar — äkta bergvärme

Täljstensugnen är den enda moderna eldstaden som saknar konvektionssystem. Däremot har täljsten en fantastisk förmåga att lagra värme eftersom det saknas porer i detta mineral. En täljstensugn är alltså en riktig strålningsugn. De flesta täljstensugnar kommer från Finland och är man sugen på en bakugn finns det modeller med sådana! Täljstensugnar är riktigt tunga pjäser och kan värma ett helt hus.


Den ovalt formade täljstensugnen
,
Tulikivi Zefiro — en verklig praktpjäs
som höjer statusen på huset!
Effekt: 4 kW
Verkningsgrad: 80 procent
Vikt: 2 160 kilo
Höjd: 152,6 centimeter
Bredd: 150 centimeter
Djup: 66 centimeter
Cirkapris: 145 995 kronor

Begrepp att hålla koll på

Verkningsgrad — anger hur stor del av vedens energiinnehåll som omvandlas till värme. Bra värden är 75 till 80 procent.
Effekt — anger hur mycket värme kaminen avger. Anges oftast i ett intervall till exempel 2-8 kW som visar sparlåga till hård eldning.
Konvektion — luftvärme, värmeväxlare.
Clean-burning system — teknik som gör att elden alltid får till- räckligt med syre för att brinna rent och effektivt.
Fullständig förbränning — modern teknik som gör att eldningen endast ger upphov till koldioxid, vattenånga och aska.
P-märkning — miljömärkning

Lätta eldstäder — upp till 500 kilo

(kan placeras på träbjälklag)
• Braskaminer
• Spiskassetter och spisinsatser
• Gjutjärnskaminer
• Täljstens- och kakelkaminer
• Murspisar

Tunga eldstäder — över 500 kilo

(ska placeras på gjutet fundament)
• Kakelugnar
• Täljstensugnar
• Murade öppna spisar

Köpinformation

Camina www.camina.se 0141-223 50
Contura www.contura.se 0433-751 00
Cronspisen www.cronspisen.se 0433–751 00
Dis Inredning www.disinredning.se 08-611 29 13
Handöl www.handol.se 0433-751 00
Jøtul www.jotul.se
Kaminexperten www.kaminexperten.com 08-710 70 70
Keddy www.keddy.se 0300-190 60
Nibe www.nibe.se 0433-751 00
Spartherm www.mariebergskakelugnsmakeri.se 018-12 85 11
Tulikivi www.tulikivi.se
Brasvärmeföreningen är branschföreningen för företag som tillverkar och marknadsför typ- och miljögodkända lokaleldstäder i Sverige.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 oktober 2006
 
Annons
Mer om Kaminer och kakelugnar

6 kaminer: här är rätt kamin för dig

Kaminer och kakelugnar Sugen på en mysig brasa i vintermörkret? Vi i Villa hjälper dig att hitta kaminen som passar dig.

7 steg till mysig brasa

Kaminer och kakelugnar Vad kan vara härligare än att kura inomhus framför en öppen brasa under våra långa, mörka kvällar? Så här gör du när du vill installera en ny kamin!

Känsla för kakelugnar

Kaminer och kakelugnar Intresset för kakelugnar är stort och kakelugnstillverkningen genomgår en renässans med nyproduktion av både nya och gamla modeller. Vi i Villa har...

Elda tryggare

Kaminer och kakelugnar Vill du känna dig säker på brandsäkerheten i ditt hus? Nu finns en ny besiktning, SSR Godkänd.

Krönika Annika Marklund: Vågar vi elda nu?

Kaminer och kakelugnar Frågan är om telefonförsäljarna har ett särskilt register över nyinflyttade människor som är särskilt livrädda. Kanske står ett litet L i marginalen på...

Mysigt framför brasan

Kaminer och kakelugnar Få saker har väl så hög mysfaktor som att tända en sprakande, väldoftande brasa när det är lite ruggigt. Och med bra ved är det ingen konst att få...

Vedeldning – så funkar det!

Kaminer och kakelugnar Vedeldning är både billigt och miljövänligt – såvida du eldar rätt. Problemen med utsläpp från vedeldning handlar mer om omodern och felaktig teknik än själva bränslet, enligt Energimyndigheten.

Heta braskaminer

Kaminer och kakelugnar Varsågod, ett smakprov på spännande nyheter och tidlösa favoriter.

Tänd en brasa – värm hela huset!

Kaminer och kakelugnar De är ett utmärkt sätt att kapa topparna i el- eller oljeförbrukningen. Ju kallare det är utomhus, desto mer lönsamt är det att elda i kaminen, säger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons