ANNONS FRÅN EON

Energieffektivisera ditt hem – 7 smarta åtgärder

Det finns mycket du kan göra för att spara energi i hemmet. Mona Åkesdotter, produktutvecklare på Eon, tipsar om några effektiva åtgärder – och visar hur mycket du kan spara. 


1. Använd snålspolande armaturer

Du kan spara en hel del på att ha snålspolande armaturer i kök och dusch. Det finns munstycken att sätta på de flesta kranar, och duschhandtag kan bytas ut. Munstyckena är konstruerade så att du får bra spoltryck samtidigt som vatten- användningen minskar. Besparingen kan bli upp till 1 000 kWh/år.

2. Tilläggsisolera vinden

En enkel och kostnadseffektiv åtgärd. Har du en vind på 100 kvm och ca 150 mm isolering kan du lägga på minst 200 mm ytterligare. Besparingen blir ca 2 000 kWh/år beroende på vilken innetemperatur du har och var i landet du bor.

3. Byt till termostatventiler

Genom att byta till termostatventiler på dina radiatorer, eller genom att byta ut de gamla mot nya, kan du spara upp till 15 procent – ca 2 000 kWh/år. Hur mycket du sparar beror på inomhustemperatur, hur bra huset är isolerat och var i landet du bor. 

4. Byt cirkulationspump

Cirkulationspumpen cirkulerar runt vattnet till radiatorerna. Äldre pumpar gör detta med en konstant effekt året runt. Om du inte stänger av dem under sommaren kan de komma upp till en energianvändning på 1 000 kWh/år. Byter du till en tryckstyrd pump med pumpstopp anpassar den sig till behovet vilket sparar upp till 500 kWh/år. 

5. Reglera golvvärmen

Golvvärme bestående av eldrivna golv- slingor i badrummet kan påverka energianvändningen mycket om golvet inte är tillräckligt isolerat. Finns det en radiatori badrummet så ska du låta den reglera rumstemperaturen samtidigt som värmen i golvet bara ska hålla komforttemperatur. Besparing ca 1 000 kWh/år. 

6. Täta fönstren

Genom att sätta in nya fönstertätningar kan du spara olika mycket beroende på vilket ventilations- system du har, hur vindutsatt huset är och var i landet du bor. Har fönstren dåliga tätningslister kan du spara upp till 1 000 kWh/år. 

7. Justera värmesystemet

Oavsett vilket värmesystem du har kan det behöva justeras för att fungera optimalt. Besparingen varierar beroende på vad du använder. Ta hjälp av en sakkunnig för att nå bästa resultat.

 

”Hur gör vi med elen?”

Hej! Vi ska snart flytta in i vårt drömhus och funderar på hur vi ska göra med elen. Vad är skillnaden mellan ett anvisningsavtal och ett elhandelsavtal? Vad ska vi välja och vilket tjänar vi mest på i längden?

Cajsa och Henrik, Töreboda

Daniel Persson, produktansvarig Eon, svarar:
Gratulerar till ert nya boende! Ni gör helt rätt i se över ert elavtal i det här läget. Ett anvisningsavtal är i grunden tänkt som en initial lösning för att säkerställa att din bostad har el från första dagen utan att du som kund har gjort ett val. Det bästa är att redan före inflytten välja ett elavtal och aldrig få ett anvisnings- avtal. Ett anvisningsavtal är dyrare än övriga avtal eftersom det går att säga upp med kort varsel samtidigt som elhandlarna inte kan justera priset så enkelt. Just nu rekommen- derar vi avtal med rörligt pris. Det är viktigt att komma ihåg att priset kan variera och vara som högst när din förbrukning också stiger, så det är viktigt att man har lite marginaler i sin ekonomi. Över tid är oftast ett rörligt pris billigast. Om bostaden har eluppvärmning, och därmed en relativt hög elanvändning, kan i stäl- let ett fastprisavtal ge ökad trygghet eftersom elkostnaden blir mer för- utsägbar. Tänk gärna på vår framtid och passa på att göra ett miljöval där sol-, vind- eller vattenkraft kan väljas som förnybara energikällor.

Med vänlig hälsning, Daniel

 

Så mycket sparar du

För att få fram hur mycket du sparar kan du multiplicera kWh med din kostnad för energin.

Värmepump 0,4 kr/kWh
Pellets 0,7–0,8 kr/kWh
Fjärrvärme 0,7–0,85 kr/kWh
Gas 0,8–0,9 kr/kWh
Direktverkande el/elpanna 1,0 kr/kWh 

Exempel: Besparing 2 000 kWh x fjärrvärme 0,85 kr/kWh = 1 700 kr.

 

Vill du veta mer?

Läs mer här eller kontakta Eon på telefonnummer 0771-22 24 24 så får du svar på dina frågor om förnybar energi.

Mest lästa artiklar