Så klarar du villan undan tjuvarna

God grannkontakt är den främsta försäkringen mot villainbrott. Fler knep om hur man lurar tjuven finns att läsa här.


God grannkontakt är den främsta försäkringen mot villainbrott. Och låt för all del lite leksaker ligga kvar ute. Fler knep om hur man lurar tjuven finns att läsa här.

November och juli. Det är de två månader under året då det sker flest villainbrott. Då sker över 1000 inbrott i månaden i hela Sverige, annars så ligger den totala antalet inbrott under 1999 för villor på 10 580. Tendensen är annars att inbrott i bostäder minskar – men dessvärre inte i villor – utan det gäller lägenheter. Istället ökade antalet villainbrott under förra året med 3 procent!

Goda grannar bästa skyddet

Vad kan man då göra för att skydda sitt hem från inbrott?

– Bra kontakt med grannarna är det främsta skyddet.

Det säger Staffan Gröndal, informationschef på Svenska stöldskyddsföreningen, en ideell organisation som ursprungligen startades av polisen och försäkringsbranschen.

– Låt grannarna hjälpa till med att få bostaden se bebodd ut. Dra i persiennerna. Tänd och släck lampor. Ta in posten. Låt bilen stå på grannes garageinfart. Häng tvätten på grannens tvättlina. Ta en fika på grannaltanen.

Städa inte

Hur gärna du än vill ha det rent när du kommer tillbaka – låt ändå bli att städa alltför ordentligt inför resan. För hur välstädat har du egentligen hemma när du verkligen är där? Släng ut lite leksaker på tomten. Låt krattan ligga kvar i gräset tipsar Staffan Gröndal.

– En ängsligt nystädat tomt signalerar att ingen är hemma.

Det blir också allt vanligare i villaområden att man satsar på projekt som Grannsamverkan mot inbrott. Det är ett samarbete grannar emellan och polisen i området. Man sätter även upp tydliga skyltar som signalerar att detta är ett område där grannarna vakar över varandras hus och tomter. Bara i Stockholm finns det för närvarande 2 500 projekt.

– Även om det inte finns någon utredning om resultatet av detta säger de flesta inblandade att brotten minskar med cirka 50 procent.

Sätt på dig tjuvens glasögon

Nästa steg i att slippa få inbrottsbesök är att sätta på sig tjuvens glasögon säger Staffan Gröndal.

– Gör det rent fysiskt svårt för tjuven att ta sig in.

Tjuvens målsättning är att så snabbt och så tyst som möjligt utan att bli sedd komma in i huset, och därifrån, med så många värdefulla saker som möjligt. Det är detta du ska hindra.

– Tänk efter. Var är den plats i huset som detta kan ske lättast. Sök efter husets svaga punkter. Kanske du ska förbättra altanens lås. Se över fönsterlås i källaren och andra aktuella platser. Och glöm för all del inte ytterdörren. Trots allt så ser det inte lika konstigt ut när någon (läs tjuv) står vid ytterdörren än någon håller på med fönstren på baksidan.

Gömma ingen idé

Tredje steget för att trygga hemmet är att öka skyddet. Och det kan man bland annat göra genom att installera larm. Det finns två typer av larm. Ett som väsnas på plats och ett som är anslutet till en larmcentral som agerar när larmet går, antingen genom att rycka ut eller ringa dig.

– Om du funderar på att installera larm – anlita ett proffs, rekommenderar Staffan Gröndal. Likaså när det gäller byte av lås. Vänd dig till en auktoriserad låssmed som är knuten till SLR, Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund.

Tänk över vad du har hemma. Äger du en Zorntavla är kanske larm inte en dum idé. Poängen är att tjuven, om han nu kommer in i huset, ska ta sig därifrån med så få, helst inga, saker som möjligt.

Gör även följande: registrera och märk dyrbara saker. Det ställer till problem för tjuven på hälerimarknaden och gör det lättare för polisen om värdesakerna hittas.

– Det är ingen idé att gömma sakerna. Tjuvarna vet var de ska leta. Linneskåp och frysfack är ren rutin för dem. Använd bankfack istället, föreslår Staffan Gröndal.

Snabba tips till säkrare hem

1. Hjälp varandra grannar emellan. Starta en grannsamverkan.

2. Låt huset se bebott ut!

3. Var inte överpedantisk när du lämnar huset – men låt för all del inte bli att klippa gräset på en månad.

4. Märk stöldbegärliga varor.

5. Lås in värdeföremål i bankfack.

6. Se över låsen i hela huset.

7. Tänk som en tjuv – var finns de svaga punkterna. Gör något åt dem.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar