Elarbeten – detta får du göra själv

Om du är ny i villa så är det inte alltid lätt att veta vilka elarbeten du får göra på egen hand. Här följer några tips och råd.

Först ett allmänt tips. Om du nyligen har flyttat in i din villa, särskilt om det är ett äldre hus, bör du ta dit en auktoriserad elinstallatör som kan gå husesyn och se över elen. Det bästa är förstås att göra detta i samband med besiktningen av huset innan köp, elbesiktning ingår nämligen INTE i en vanlig besiktning. Men gjordes ingen elbesiktning då går det givetvis bra efteråt också. Då kan ni även passa på att be att få en jordfelsbrytare installerad på samma gång, om huset inte redan är utrustad med en sådan. Det är en billig livförsäkring.

Elarbeten du får göra själv.

Likaså bör elektrikern byta ut eventuella ojordade uttag, särskilt utomhus samt i kök, bad- och tvättrum eller källare, till jordade. Du får aldrig försöka ansluta en ojordad kontakt till ett jordat uttag. Att göra tvärtom, det vill säga att ansluta en jordad kontakt till ett ojordad uttag är heller inte lämpligt eftersom du då tar bort jordningen. I äldre hus, där inga jordade kontakter finns har man inte så mycket val, men på sikt bör du byta ut kontakterna.

Var förra ägaren elkunnig?

En av de viktigaste anledningarna till att det kan vara bra att låta en fackman inspektera huset är att det inte är säkert att föregående ägare haft koll på hur man gör, eller vad man får eller inte får göra, när det gäller elektricitet. Det finns mängder av historier om självsvådliga eldragningar som visat sig vara livsfarliga. Särskilt viktigt är detta förstås när man har småbarn, de använder sladdar, kontakter och uttag på ett helt annat sätt än vi vuxna… Och när vi ändå är inne på det här med småbarn, försäkra dig om att alla kontakter i hela huset är utrustade med petskydd och red ut alla trassliga sladdhärvor som kan locka till lek.

Men, vad är det då man får göra själv när det gäller el? Inte så mycket egentligen, och det man tillåts utföra själv får man bara göra om man är absolut säker på sin sak. Anledningen till detta är förstås att el kan ge stora skador, både i form av brand och personskador på grund av elchock.

Du får laga sladdar och byta strömbrytare

Då får montera strömbrytare på sladdar, byta till dimmer eller annan ny, likvärdig, strömbrytare i väggen (högst 16A), montera lamphållare och skarvuttag samt byta ut trasiga stickkontakter och laga trasiga sladdar. Obs! Du får inte laga sladden på annat sätt än att kapa bort den trasiga delen och skarva säkert. Proppar och glödlampor går också bra att byta på egen hand.

Men, som alltid, gäller att du är 100% säker på vad du gör. Tydliga och bra steg-för-steg-beskrivningar för olika gör-det-själv-jobb finns att ladda ned på elsäkerhetsverkets hemsida

Du får däremot INTE sätta upp nya eluttag själv, tills elinstallatören kan komma är det skarvsladdar som gäller!

Bryt alltid strömmen!

Försäkra dig alltid om att du tagit bort rätt propp när du arbetar med eluttag eller strömbrytare i väggen! Är du det minsta osäker, slå av huvudströmbrytaren.

Är apparaten verkligen värd att laga?

Trasiga, mindre elprylar får du laga själv, OM du vet hur man gör. Däremot gäller ingen garanti från tillverkaren längre, och det är endast du själv som ansvarar för att apparaten är säker. Försäkra dig till exempel om att sladden sitter fast ordentligt – både i apparaten och i kontakten -, att höljet inte blivit strömförande och att isoleringen på sladden inte blivit skadad efter reparationen. Oftast är det bäst att inte chansa, utan köpa en ny apparat istället. Nya produkter har oftast både bättre funktion och elsäkerhet samt drar mindre ström.

Endast spotlighters med stickpropp

Om dina spotlighters kräver fast installation, måste den göras av en behörig elistallatör. Enklare system, med stickpropp, får du installera själv, men följ alltid tillverkarens instruktioner mycket noga, särskilt när det gäller säkerhetsavstånd till tak eller annat brännbart. Ett vanligt misstag när man installerar spotlighters i köket är att man inte tänker på säkerhetsavståndet om till exempel en kökslucka står öppen precis nedanför lampan. Försäkra dig också om att de spotlighters du väljer har rätt IP-klass för sitt användningsområde. Utomhus och våtrum kräver IPX4.

Golvvärme, bubbelbad och utebelysning installerar elektrikern
Det är bara en elinstallatör som får installera värmekabel eller värmefolie för golvvärme. Det är INTE tillåtet att lägga ledningarna själv och sedan bara låta elektrikerna kontrollera att jobbet är riktigt gjort. (Enda undantaget är så kallad lågvolts-golvärme som ansluts till max 50 volt.) Förutom att jobbet kanske inte blir elsäkert gjort så gäller inte hemförsäkringen om du dragit ledningarna själv.

Bubbelbadkar ska alltid anslutas via en jordfelsbrytare och vara fast installerat, det vill säga installerat av en elistallatör.

Även när det gäller trädgårdsbelysning måste en behörig elinstallatör installera all fast armatur. Däremot kan du spara tid och pengar genom att ha grävt klart för ledningar och liknande innan. Julslingor och annan utsmyckning med stickpropp – som ska anslutas till jordat uttag – får du ansluta själv, men försäkra dig om att allt är anpassat till utomhusbruk, IPX4-klassat, samt CE-märkt. Kontrollera också alltid utrustningen varje år innan du sätter upp den igen så att den inte blivit skadad sedan sist.

Det är alltid du, och ingen annan, som ansvarar för att elen i ditt hus är säker.

Bli elsäker

Elsäkerhetspocket är en mycket praktisk och lättläst liten bok som ges ut av Elsäkerhetsverket. Beställ den gratis, nu, på

Läs också: Fusket är utbrett: ”Lurad av hantverkare”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar