Tillbyggnaden är klar. Fasaden målad i Stockholmsvitt.
Tillbyggnaden är klar. Fasaden målad i Stockholmsvitt. Foto: Cecilia Nordstrand

Bygga nytt - Vår tillbyggnad fick en övervåning

Bygga nytt

Vad gör man när huset inte fungerar platsmässigt längre? Vi har träffat två familjer som löst problemet på olika sätt. Lisa & Calle byggde till. "Vi erkänner: Alla kloka vänner hade rätt – detta borde vi ha gjort från början"


Här bor: Lisa och Calle med barnen Klas, Arne och Victor.

Detta har vi gjort: Byggt en påbyggnad på en tidigare utbyggnad.

Yta: cirka 30 kvm, som rymmer två sovrum och en mycket liten "walk-in-closet".

Pris: Cirka 400 000 kronor med rot-avdrag.

Dags att bygga ut – igen! Men det är inget man räds i den här familjen. I huset finns en massa byggkunskap. Svärfar är byggingenjör och ritade konstruktionen. Arkitekten är densamme som ritade den första utbyggnaden. Och Calle och Lisa har byggt om och renoverat mycket tidigare så man visste vad ett bygge innebar. Dock hade man beslutat att inte göra någonting själva denna gång.

– Först hade vi en galen idé att dela på vardagsrummet och göra ett sovrum i halva, säger Lisa. Det är vi verkligen glada över att vi inte gjorde. Sen insåg vi att den absolut bästa lösningen var att göra det vi från början absolut inte ville – bygga på en våning till på utbyggnaden, säger Lisa.

Det här skulle inte vara ett så stort bygge... En påbyggnad på den befintliga utbyggnaden, det vill säga cirka 30 kvadratmeter. Ytan skulle rymma två rum och en liten ”walk-in-closet”.

Sammanlagt tog bygget cirka tio veckor från byggstart till inflyttning. Jobbigaste delen var det första byggskedet då man skulle ta bort det gamla taket.

– Då regnade det konstant i en vecka, vi hade bara presenningar över vårt vardagsrum. Både Calle,  jag och byggarna sov dåligt under den veckan. Tack och lov gick allt vägen, jag var så rädd att presenningen skulle spricka och vi skulle få ett vattenfall in i vardagsrummet, berättar Lisa.

Det som tog tid var att riva den gamla takkonstruktionen och sen få stommen på plats. Finliret, det allra sista med att sätta upp gipsskivor, spackla och måla – det gick ruskigt snabbt. Och när väl fönstren var på plats så såg också huset utvändigt ”färdigt” ut.

Lisa hade tänkt att det skulle var fint med gamla dörrar i den nya delen. Dels för att huset är från 40-talet men också för att hon gillar återbruk, att man tar tillvara på det som redan finns. Men det visade sig vara krångligare än vad hon trott.

– Äldre dörrar är oftare mycket bredare, och i den nya delen av huset fanns det inte utrymme för det. När jag väl hittade fina gamla dörrar hade de inga karmar – då måste man be en snickare om detta och då blev det ett till moment. Allt blir inte som man tänkt – men vi är verkligen mycket nöjda. Det blev både fint och vi fick den plats vi så väl behövde.

Lisas och Calles bästa tips för att bygga ut

1. Planeringen. Det är verkligen lättare att få ett fint resultat om man har allt klart innan byggarna sätter igång. Glöm inte bort att i tid tänka alla de små detaljerna? Eluttag? Dörrhandtag? Dörrar? Resultatet blir inte lika bra om du måste hasta iväg i sista stund och köpa vad som finns på närmsta bygghandel.

2. Skaffa en byggare du kan ha en god relation med. De har ofta lång erfarenhet och kan komma med en mängd goda råd.

3. Var beredd på lite strul på vägen. Mycket kan hända. Ha tålamod helt enkelt.

4. Märk alla verktyg och stegar! Har ni byggare i huset är det lätt att gränserna mellan mitt och ditt suddas ut.

Byggfakta:

Förutsättningar
Beställ en detaljplan över din tomt av byggnadsnämnden eller byggnadskontoret i din kommun. Här finns den detaljerade information du behöver över din tomts förutsättningar.

Bygglov
Du behöver bygglov för tillbyggnad och nybygge. För rivning krävs rivningslov, exteriör förändring kräver ibland bygglov och för förändring av marknivå krävs marklov. Gör du om något, till exempel garaget, beror det på vad du inreder garaget till och vad som står i planen, som avgör om du behöver bygglov eller inte. Står det ”bostadsändamål” och man inreder ett sovrum i garaget så krävs inte bygglov.

Bygglovet ansöker man om hos byggnadsnämnden hos den kommun där fastigheten eller tomten ligger. Ansökan är skriftlig. Nytt sedan 2011 är att inom tio veckor från det du har lämnat in en komplett ansökan ska byggnadsnämnden meddela beslut. Ett mottagningsbesked ska bekräfta att ansökan är komplett.

Rotavdrag
Du som äger ett småhus eller innehar en bostadsrätt eller ägarlägenhet kan göra avdrag för hälften av arbetskostnaden när du anlitar en hantverkare med F-skattsedel. Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden och med högst 50 000 kronor per person och år.
Vill du veta mer?  www.omboende.se är en webbplats som Boverket och Konsumentverket har gemensamt med information riktad till konsumenter och alla som bor.


Huset som det såg ut innan tillbyggnaden.


Mest nöjd är Lisa med hur fint de nya fönstren (från Elitfönster) smälter in.


Äntligen har Klas fått ett eget rum. Inte stort, men eget!


Calle och Lisas nya rum. Än så länge ljust och fräscht, skrattar Lisa.


I den gamla delen ska golven målas i samma färg som i den nya.


För att slippa garderobsdörrar av alla slag gjordes en liten walk-in-closet. Istället valde man en glasdörr som lättar upp hela väggen.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
06 mars 2012
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.