Bygga uterum

Bygga nytt

Innan du kan sätta igång att bygga uterum finns det en del praktiska fakta att ta itu med. Här får du tips och råd för ett lyckat resultat med uterummet.


Ett uterum blir gärna det populäraste rummet för alla i familjen, oavsett ålder. Här kan man ha fester, sitta och kura skymning, läsa läxor eller njuta av trädgården utan besvärande insekter i saftglasen eller, sent på hösten, utan att frysa.

När uterummet ska bli verklighet är det en hel del beslut som måste fattas. Vad är det ni vill ha och vad är det ni behöver? Ett rum som förlänger sommaren, eller ett rum ni kan vistas i året om? Hur mycket får det kosta? Rama in begränsningar och önskemål. Dessa val avgör helt vilken typ av grund, glaspartier och tak ni ska investera i. Kostnaden för en vinterträdgård är betydligt högre än för det enklare sommarrummet. Ett sommarrum klarar också de flesta av att bygga själv. En vinterträdgård med gjuten platta och golvvärme är ett mer avancerat projekt. Känn dig själv och dina kunskaper först – sen är det dags att börja bygga.

Grunden

Enkla sommarrum går bra att bygga på trallvirke eller betongplattor. Men ska ni ha ett uterum där ni kan vistas året om finns det annars tre typer av grund att välja på. Träbjälklag som är monterat och fäst i betongplintar. Träbjälklag monterad i murad eller gjuten stödmur. Gjuten betongplatta är en fördel om ni tänkte lägga in golvvärme. Dessa grunder kan sedan isoleras på olika vis. Fuktspärren är alltid viktig mot marken för att minimera kondensproblemen, främst på våren då värmen kommer.

Stomme

Till uterum används för det mesta två typer av stomme. Limträbalkar måste underhållas medan aluminium är underhållsfritt.

Golv

Golvet i sommarrummet består oftast av trall eller betongplattor. Till vinterträdgården väljer många golvvärme och då fungerar klinker bäst. Även massivt trägolv är vanligt.

Glaspartier

Ett vanligt glas, ett så kallat 4 mm enkelglas, används i uterum som är tänkta att förlänga sommaren. Det är det enklaste och billigaste alternativet. Ett så kallat energiglas har till skillnad mot det vanliga glaset en isolereffekt som gör att rummet och glaset behåller värme. På grund av isolerförmågan höjs temperaturen på glasets insida och minimerar risken för imma. Ännu bättre isolerförmåga har isolerglas. Det består av två 4 mm vanligt glas med luftspalt emellan. Ett av glasen kan vara energiglas. I luftspalten finns stillastående luft som ger isolerand effekt. Isolerglas används till uterum som ska förlänga sommarsäsongen. Isolerglas går att få med olika isolervärde. Isolervärdet beror på olika tjock luftspalt. Det går även att beställa isolerglas med argongas i spalten. Denna typ av glas används till uterum som ska användas året om.

Ventilation

Släpper du ut varm fuktig luft från boningshuset i uterummet måste denna fuktighet ta vägen någonstans. Därför är själva bygglösningen med ventilation i sig viktig för att slippa kondensproblemen.

Tak

Välj ett tak med högre isolereffekt än väggarna eftersom värmen stiger uppåt. Tak finns i olika tjocklekar, med olika u-värde och strukturer. 10 mm räcker för ett vindskydd och enklare uterum. 16 mm är det vanligaste uterumstaket. Detta klarar tillfällig uppvärmning. 32 mm krävs för en vinterträdgård. Om du gör en vinterträdgård kan det vara bra att välja ett vanligt tak eftersom detta har ännu bättre isolerförmåga.

10 steg till uterum

1. Är bygglovet klart är det bara att köra igång. Om inte - ge så bra material som möjligt till statsbyggnadskontoret i din kommun så kan de snabbare hantera dina bygglovshandlingar.

2. Börja med grunden. Gräv till frostfritt. Längst ned lägger du en fiberduk för att jorden inte ska blanda sig med makadam. Fyll sedan på med makadam/singel till önskad nivå. Bygg en gjutform däri ni ska gjuta plattan. Vissa uterumsleverantörer säljer färdiga grundelement som fungerar som en gjutform. Placera ut armeringsmatta och distanser. Vattenburen golvvärme och vissa typer av elvärme ska monteras nu.

3. Gjut plattan. Detta moment är det svåraste, och ett av de viktigaste, i hela bygget. Ett jobb för proffs. Låt plattan härda några dagar. Ska du lägga ett innergolv på plattan ska du vänta minst tre månader med det. Före dess är det för mycket fukt i plattan. Denna fukt kan också ge imma på glaspartierna den första tiden. Det är helt normalt och försvinner sedan.

4. Väljer du träbjälklag, se efter hos byggvaruhandeln för tips och instruktioner. De flesta uterumsleverantörer tillhandahåller inte träbjälklag utan detta får man skaffa på annat håll.

5. Montera stommen. Här kan ni behöva vara två personer. Har du valt en stomme av limträ ska du passa på att behandla den nu.

6. Efter stommen är det dags för taket. När det gäller takreglarna beror regelavståndet på vilken typ av uterum du väljer och var i landet du bor. Detta eftersom snömängden varierar. Ju mer snö, desto tätare reglar krävs. Exakta mått får du av respektive uterumsleverantör. Viktigt att tänka på är takets lutning som inte bör understiga 1:7. Men detta kan variera beroende på val av tak. Glastak kräver större lutning.

7. Skruva fast profilerna och lägg sedan isolertakskivorna på plats.

8. Montera takrännor, stuprör och fönsterbleck. Anslutningen till huset måste göras på plats för en tät lösning. Tänk på att de flesta uterumstillverkare inte tillhandahåller infästning mot hus och golv. Detta får man alltså införskaffa själv. Här kan det finnas anledning att tillkalla en plåtslagare.

9. Spika upp panel och montera glaspartier.

10. Slutfinish. Lägg det innergolv du valt om det är en vinterträdgård du bygger.

Experten tipsar om uterum!

5 tips som gör att man verkligen blir nöjd med sitt köp.

1. Planera noga. Uterummet skall bli en del av huset.

2. Var ute i god tid.

3. Jämför pris och kvalitet.

4. Prata med andra som byggt, ta lärdom av deras synpunkter.

5. Ta en funderare – ska du bygga själv eller leja bort. Detta bör du veta innan köpet!

Experten varnar om uterum!

5 tips om fäller man kan undvika.

1. Se till att du kan öppna altandörren!

2. Sätt inte ett sadeltak i ett innerhörn. Kan ge problem med vattenavrinning.

3. Bygg inte in eventuella serviceledningar som du måste komma åt.

4. Slarva inte med förarbete! Var noga med måtten! Diagonalmåtten på grunden är jätteviktiga!

5. Rätt glas i rätt uterum. Köp inte för dyrt, men inte för billigt heller.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 maj 2005
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.