Annons

Bygga uterum

Bygga nytt

Innan du kan sätta igång att bygga uterum finns det en del praktiska fakta att ta itu med. Här får du tips och råd för ett lyckat resultat med uterummet.

Annons


Ett uterum blir gärna det populäraste rummet för alla i familjen, oavsett ålder. Här kan man ha fester, sitta och kura skymning, läsa läxor eller njuta av trädgården utan besvärande insekter i saftglasen eller, sent på hösten, utan att frysa.

När uterummet ska bli verklighet är det en hel del beslut som måste fattas. Vad är det ni vill ha och vad är det ni behöver? Ett rum som förlänger sommaren, eller ett rum ni kan vistas i året om? Hur mycket får det kosta? Rama in begränsningar och önskemål. Dessa val avgör helt vilken typ av grund, glaspartier och tak ni ska investera i. Kostnaden för en vinterträdgård är betydligt högre än för det enklare sommarrummet. Ett sommarrum klarar också de flesta av att bygga själv. En vinterträdgård med gjuten platta och golvvärme är ett mer avancerat projekt. Känn dig själv och dina kunskaper först – sen är det dags att börja bygga.

Grunden

Enkla sommarrum går bra att bygga på trallvirke eller betongplattor. Men ska ni ha ett uterum där ni kan vistas året om finns det annars tre typer av grund att välja på. Träbjälklag som är monterat och fäst i betongplintar. Träbjälklag monterad i murad eller gjuten stödmur. Gjuten betongplatta är en fördel om ni tänkte lägga in golvvärme. Dessa grunder kan sedan isoleras på olika vis. Fuktspärren är alltid viktig mot marken för att minimera kondensproblemen, främst på våren då värmen kommer.

Stomme

Till uterum används för det mesta två typer av stomme. Limträbalkar måste underhållas medan aluminium är underhållsfritt.

Golv

Golvet i sommarrummet består oftast av trall eller betongplattor. Till vinterträdgården väljer många golvvärme och då fungerar klinker bäst. Även massivt trägolv är vanligt.

Glaspartier

Ett vanligt glas, ett så kallat 4 mm enkelglas, används i uterum som är tänkta att förlänga sommaren. Det är det enklaste och billigaste alternativet. Ett så kallat energiglas har till skillnad mot det vanliga glaset en isolereffekt som gör att rummet och glaset behåller värme. På grund av isolerförmågan höjs temperaturen på glasets insida och minimerar risken för imma. Ännu bättre isolerförmåga har isolerglas. Det består av två 4 mm vanligt glas med luftspalt emellan. Ett av glasen kan vara energiglas. I luftspalten finns stillastående luft som ger isolerand effekt. Isolerglas används till uterum som ska förlänga sommarsäsongen. Isolerglas går att få med olika isolervärde. Isolervärdet beror på olika tjock luftspalt. Det går även att beställa isolerglas med argongas i spalten. Denna typ av glas används till uterum som ska användas året om.

Ventilation

Släpper du ut varm fuktig luft från boningshuset i uterummet måste denna fuktighet ta vägen någonstans. Därför är själva bygglösningen med ventilation i sig viktig för att slippa kondensproblemen.

Annons

Tak

Välj ett tak med högre isolereffekt än väggarna eftersom värmen stiger uppåt. Tak finns i olika tjocklekar, med olika u-värde och strukturer. 10 mm räcker för ett vindskydd och enklare uterum. 16 mm är det vanligaste uterumstaket. Detta klarar tillfällig uppvärmning. 32 mm krävs för en vinterträdgård. Om du gör en vinterträdgård kan det vara bra att välja ett vanligt tak eftersom detta har ännu bättre isolerförmåga.

10 steg till uterum

1. Är bygglovet klart är det bara att köra igång. Om inte - ge så bra material som möjligt till statsbyggnadskontoret i din kommun så kan de snabbare hantera dina bygglovshandlingar.

2. Börja med grunden. Gräv till frostfritt. Längst ned lägger du en fiberduk för att jorden inte ska blanda sig med makadam. Fyll sedan på med makadam/singel till önskad nivå. Bygg en gjutform däri ni ska gjuta plattan. Vissa uterumsleverantörer säljer färdiga grundelement som fungerar som en gjutform. Placera ut armeringsmatta och distanser. Vattenburen golvvärme och vissa typer av elvärme ska monteras nu.

3. Gjut plattan. Detta moment är det svåraste, och ett av de viktigaste, i hela bygget. Ett jobb för proffs. Låt plattan härda några dagar. Ska du lägga ett innergolv på plattan ska du vänta minst tre månader med det. Före dess är det för mycket fukt i plattan. Denna fukt kan också ge imma på glaspartierna den första tiden. Det är helt normalt och försvinner sedan.

4. Väljer du träbjälklag, se efter hos byggvaruhandeln för tips och instruktioner. De flesta uterumsleverantörer tillhandahåller inte träbjälklag utan detta får man skaffa på annat håll.

5. Montera stommen. Här kan ni behöva vara två personer. Har du valt en stomme av limträ ska du passa på att behandla den nu.

6. Efter stommen är det dags för taket. När det gäller takreglarna beror regelavståndet på vilken typ av uterum du väljer och var i landet du bor. Detta eftersom snömängden varierar. Ju mer snö, desto tätare reglar krävs. Exakta mått får du av respektive uterumsleverantör. Viktigt att tänka på är takets lutning som inte bör understiga 1:7. Men detta kan variera beroende på val av tak. Glastak kräver större lutning.

7. Skruva fast profilerna och lägg sedan isolertakskivorna på plats.

8. Montera takrännor, stuprör och fönsterbleck. Anslutningen till huset måste göras på plats för en tät lösning. Tänk på att de flesta uterumstillverkare inte tillhandahåller infästning mot hus och golv. Detta får man alltså införskaffa själv. Här kan det finnas anledning att tillkalla en plåtslagare.

9. Spika upp panel och montera glaspartier.

10. Slutfinish. Lägg det innergolv du valt om det är en vinterträdgård du bygger.

Experten tipsar om uterum!

5 tips som gör att man verkligen blir nöjd med sitt köp.

1. Planera noga. Uterummet skall bli en del av huset.

2. Var ute i god tid.

3. Jämför pris och kvalitet.

4. Prata med andra som byggt, ta lärdom av deras synpunkter.

5. Ta en funderare – ska du bygga själv eller leja bort. Detta bör du veta innan köpet!

Experten varnar om uterum!

5 tips om fäller man kan undvika.

1. Se till att du kan öppna altandörren!

2. Sätt inte ett sadeltak i ett innerhörn. Kan ge problem med vattenavrinning.

3. Bygg inte in eventuella serviceledningar som du måste komma åt.

4. Slarva inte med förarbete! Var noga med måtten! Diagonalmåtten på grunden är jätteviktiga!

5. Rätt glas i rätt uterum. Köp inte för dyrt, men inte för billigt heller.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 maj 2005

2 Kommentarer

2008-07-27
dille
2012-07-11
JTB Uterum
0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons