Annons

Rätt platta på rätt plats

Kakel och klinker

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna till. Här tipsar Stig Lodén på Byggkeramikrådet om vad som är viktigt att tänka på.

Annons


Rektangulära plattor och mosaik är den nya trenden som visades på mässan i Bologna 2003. Denna mosaik i olika bruna nyanser, heter Agata, 2,5x5,0, 1 525 kr/m2 på nät. Som kakelplatta 20x20 är priset 875kr/m2. Under mosaiken och till vänster, Policromi Ghisa 20x20, 550 kr/m2. Den beigefärgare plattan på resten av väggen heter Policromi Avana, 20x20, 475 kr/m2. På golvet ligger Pavimento, 20x20 (golv) Bianco Satinato 525kr/m2. Allt kakel kommer från Corona.

Aldrig förr har det satts så mycket kakel och klinker som nu. Tillgången på format, ytstrukturer, färger och mönster är i det närmaste obegränsad.

För väggar i badrum kan man i stort sett välja vilka keramiska plattor som helst. Kakelplattor, som är glaserade, är det vanligaste och här finns det otroligt mycket att välja bland. Det är oftast mest tycke och smak som avgör.

På golv är det i regel klinkerplattor som gäller, eftersom de är mindre porösa än kakel. Plattor som ska ligga på golv med golvvärme ska inte ha högre vattenabsorption än sex viktsprocent. Hur hög vattenabsorptionen är vet specialistföretagen för kakel och klinker. Dem kan du hitta till exempel på Byggkeramikrådets hemsida, www.bkr.se , där det finns en lista på medlemsföretag i Kakelföreningen.

Handmålad, grov kakelplatta, 15x15 cm, 35 kr/st, Ekeby bruk. 

Halkfritt golv

Det finns både oglaserade och glaserade klinkerplattor för golv. Stig Lodén påpekar vikten av att välja en golvplatta som inte är för hal. Om plattan är glaserad ska ytan vara avsedd för golv, vilket innebär att den är matt och/eller strukturerad.

- Det går i princip att göra en golvplatta helt halksäker. Men då blir ytan mycket grov och inte lika lätt att hålla ren som en blankare glaserad platta. Så ytstrukturen är ofta en kompromiss mellan halkskydd och rengörbarhet. Alltför porösa material bör undvikas på badrumsgolv - vilka plattor som är porösa kan ett specialistföretag tala om.

Var försiktig med trender

Generellt kan man säga att små plattor i ett stort rum ser plottrigt ut och för stora plattor i ett litet rum ser inte heller bra ut.

- Man strävar alltid efter harmoni, även om vad som är harmoniskt har mycket med tycke och smak att göra, säger Stig Lodén. 
- Keramik håller länge - välj inte alltför trendiga färger om du inte gillar att byta plattor ofta.


Glasmosaik Bizarra, 2x2 cm, 1 930 kr/kvm. Aqua Royal. 

Just nu är stora plattor populärt, vilket kan vara ett problem om du vill ha dem på golvet i badrummet. I regel är större plattor än 20x20 cm svåra att lägga med tanke på golvfallet och för att det ska bli bra runt golvbrunnen. Ofta lägger man en mindre platta, exempelvis 10x10 cm runt golvbrunnen och en större på övrig yta. Små plattor på ett golv har också en fördel genom att fogen fungerar som ett halkskydd.

Annons

Sätta plattor själv - inget för vem som helst 

Plattsättning är ett komplicerat jobb, yrkesutbildningen tar tre-fyra år. Det är viktigt att mäta, planera och räkna ut hur plattorna ska sitta. Det gäller att förutse problemen, till exempel att skärningarna kommer på rätt ställe så att ögat inte störs. Golvet ska luta mot golvbrunnen med rätt fall. Rätt lutning i underlaget får man genom spackling - ett jobb som kräver yrkeskunnande och vana.

Det är tillåtet för vem som helst att utföra jobbet på ett vedertaget sätt, det vill säga efter branschreglerna.

- Många händiga villaägare klarar säkert av att sätta plattor på mindre ytor som över diskbänken och på hallgolvet. Men i badrum är det extra viktigt att det blir rätt utfört. Ett felaktigt tätskikt kan få dyra konsekvenser, säger Stig Lodén.

Så rengör du kakel och klinker:

När plattorna väl sitter på plats ska de skötas rätt för att se lika fräscha ut som när badrummet är nytt. Alla keramiska plattor är lätta att hålla rena, speciellt glaserade, de kräver inget särskilt rengöringsmedel, vanligt vatten och ibland ett milt alkaliskt rengöringsmedel, brukar räcka.

Oglaserade plattor som har en vattenabsorption över cirka tre procent, görs bäst rena med såpvatten. Plattorna blir bara vackrare med åren eftersom såpan bildar en yta på plattan. Däremot bör oglaserade plattor med en vattenabsorption under tre procent göras rena med alkaliska medel (allrent). Såpa på dessa blir i stället en hinna som drar åt sig smutsen.


Mosovit, glaskeamik av returglas, 2,5x2,5 cm, 370 kr/kvm. Centro Kakel. 

Vad är vad?

Kakel är keramikplattor av relativt poröst material, s.k. lergods, som alltid är glaserade. Passar främst till väggar, både i våta och torra utrymmen men bara inomhus i vårt klimat.

Klinker är av s.k. stengods, ett tätare keramiskt material än kakel och passar därför utmärkt till både vägg och golv och ibland även utomhus. Klinkerplattor kan vara glaserade eller oglaserade. Passar både i våta och torra utrymmen.

Mosaik är små plattor av keramik eller glas, ofta mellan cirka 20x20 och 100x100 mm stora och levererade på kartor för monteringens skull. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Ljus glasmosaik får ofta en mörkare ton när den monterats.

Sjösten är inte ett keramiskt material utan porös marmor som trumlats med sand för önskad ytstruktur.

Granitkeramik är plattor av porslinskvalitet som rekommenderas för alla ytor, både ute och inne. Används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning. Finns i stora format, oglaserade eller glaserade och relativt tunna i förhållande till storleken.

Byggkeramikrådet har givit ut "PERs Branschregler" (PER betyder PlattsättningsEntreprenörers Riksförening). Reglerna talar om vilka krav som ställs på underlag, tätskikt/förseglingar och arbetsutförande.

För en villaägare, som vill anlita hantverkare för att renovera sitt badrum, innebär branschreglerna en avsevärt förenklad upphandling av arbetet. Det räcker att se till att jobbet utförs enligt reglerna och att det utförs av någon som har en behörighetslegitimation. På rådets hemsida finns förteckningar över medlemsföretag i PER och andra behöriga företag.

Källa: Byggkeramikrådet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 april 2004
 
Annons
Mer om Kakel och klinker
Annons

Så kaklar du korrekt

Kakel och klinker Vi skulle ljuga om vi sa att det är en barnlek, men så länge du inte har tummen mitt i handen är inte kakling en omöjlighet. Det gäller bara att förbereda sig och jobba med rätt utrustning. 

Kakla med mobilen

Kakel och klinker Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

Bästa plattsättningstipsen

Kakel och klinker Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

Dags för nytt kakel och klinker

Kakel och klinker När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

Skydda köksväggen: Klassiskt och lätt – mosaik på nät.

Kakel och klinker Vi sköljer, diskar, hackar, kokar, steker och grillar i köket. Det ställer stora krav på alla ytor, inte minst väggarna kring spis och arbetsbänk.

Skydda köksväggen: Måla gammalt kakel och få en ny vägg

Kakel och klinker Gamla, fula kakelplattor kan förvandlas till neutrala med hjälp av lite färg, och har du lust kan du även använda kulört färg.

Trender för kakel och våtrumsväggar

Kakel och klinker Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna blankt. Det är trenderna i badrummet 2010.

Lavendel och lantligt – årets kakeltrender

Kakel och klinker Med våren kommer längtan efter förnyelse. Går du i kakeltankar och vill satsa på något som känns nytt och trendigt får du här massor av tips.

Ny trend med klinker utomhus

Kakel och klinker Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons