Annons

Rätt platta på rätt plats

Kakel och klinker

Få saker när det gäller inredning är väl lika roliga som att välja kakel och klinker till badrummet. Men det finns en del saker som är bra att känna till. Här tipsar Stig Lodén på Byggkeramikrådet om vad som är viktigt att tänka på.

Annons


Rektangulära plattor och mosaik är den nya trenden som visades på mässan i Bologna 2003. Denna mosaik i olika bruna nyanser, heter Agata, 2,5x5,0, 1 525 kr/m2 på nät. Som kakelplatta 20x20 är priset 875kr/m2. Under mosaiken och till vänster, Policromi Ghisa 20x20, 550 kr/m2. Den beigefärgare plattan på resten av väggen heter Policromi Avana, 20x20, 475 kr/m2. På golvet ligger Pavimento, 20x20 (golv) Bianco Satinato 525kr/m2. Allt kakel kommer från Corona.

Aldrig förr har det satts så mycket kakel och klinker som nu. Tillgången på format, ytstrukturer, färger och mönster är i det närmaste obegränsad.

För väggar i badrum kan man i stort sett välja vilka keramiska plattor som helst. Kakelplattor, som är glaserade, är det vanligaste och här finns det otroligt mycket att välja bland. Det är oftast mest tycke och smak som avgör.

På golv är det i regel klinkerplattor som gäller, eftersom de är mindre porösa än kakel. Plattor som ska ligga på golv med golvvärme ska inte ha högre vattenabsorption än sex viktsprocent. Hur hög vattenabsorptionen är vet specialistföretagen för kakel och klinker. Dem kan du hitta till exempel på Byggkeramikrådets hemsida, www.bkr.se , där det finns en lista på medlemsföretag i Kakelföreningen.

Handmålad, grov kakelplatta, 15x15 cm, 35 kr/st, Ekeby bruk. 

Halkfritt golv

Det finns både oglaserade och glaserade klinkerplattor för golv. Stig Lodén påpekar vikten av att välja en golvplatta som inte är för hal. Om plattan är glaserad ska ytan vara avsedd för golv, vilket innebär att den är matt och/eller strukturerad.

- Det går i princip att göra en golvplatta helt halksäker. Men då blir ytan mycket grov och inte lika lätt att hålla ren som en blankare glaserad platta. Så ytstrukturen är ofta en kompromiss mellan halkskydd och rengörbarhet. Alltför porösa material bör undvikas på badrumsgolv - vilka plattor som är porösa kan ett specialistföretag tala om.

Var försiktig med trender

Generellt kan man säga att små plattor i ett stort rum ser plottrigt ut och för stora plattor i ett litet rum ser inte heller bra ut.

- Man strävar alltid efter harmoni, även om vad som är harmoniskt har mycket med tycke och smak att göra, säger Stig Lodén. 
- Keramik håller länge - välj inte alltför trendiga färger om du inte gillar att byta plattor ofta.


Glasmosaik Bizarra, 2x2 cm, 1 930 kr/kvm. Aqua Royal. 

Just nu är stora plattor populärt, vilket kan vara ett problem om du vill ha dem på golvet i badrummet. I regel är större plattor än 20x20 cm svåra att lägga med tanke på golvfallet och för att det ska bli bra runt golvbrunnen. Ofta lägger man en mindre platta, exempelvis 10x10 cm runt golvbrunnen och en större på övrig yta. Små plattor på ett golv har också en fördel genom att fogen fungerar som ett halkskydd.

Annons

Sätta plattor själv - inget för vem som helst 

Plattsättning är ett komplicerat jobb, yrkesutbildningen tar tre-fyra år. Det är viktigt att mäta, planera och räkna ut hur plattorna ska sitta. Det gäller att förutse problemen, till exempel att skärningarna kommer på rätt ställe så att ögat inte störs. Golvet ska luta mot golvbrunnen med rätt fall. Rätt lutning i underlaget får man genom spackling - ett jobb som kräver yrkeskunnande och vana.

Det är tillåtet för vem som helst att utföra jobbet på ett vedertaget sätt, det vill säga efter branschreglerna.

- Många händiga villaägare klarar säkert av att sätta plattor på mindre ytor som över diskbänken och på hallgolvet. Men i badrum är det extra viktigt att det blir rätt utfört. Ett felaktigt tätskikt kan få dyra konsekvenser, säger Stig Lodén.

Så rengör du kakel och klinker:

När plattorna väl sitter på plats ska de skötas rätt för att se lika fräscha ut som när badrummet är nytt. Alla keramiska plattor är lätta att hålla rena, speciellt glaserade, de kräver inget särskilt rengöringsmedel, vanligt vatten och ibland ett milt alkaliskt rengöringsmedel, brukar räcka.

Oglaserade plattor som har en vattenabsorption över cirka tre procent, görs bäst rena med såpvatten. Plattorna blir bara vackrare med åren eftersom såpan bildar en yta på plattan. Däremot bör oglaserade plattor med en vattenabsorption under tre procent göras rena med alkaliska medel (allrent). Såpa på dessa blir i stället en hinna som drar åt sig smutsen.


Mosovit, glaskeamik av returglas, 2,5x2,5 cm, 370 kr/kvm. Centro Kakel. 

Vad är vad?

Kakel är keramikplattor av relativt poröst material, s.k. lergods, som alltid är glaserade. Passar främst till väggar, både i våta och torra utrymmen men bara inomhus i vårt klimat.

Klinker är av s.k. stengods, ett tätare keramiskt material än kakel och passar därför utmärkt till både vägg och golv och ibland även utomhus. Klinkerplattor kan vara glaserade eller oglaserade. Passar både i våta och torra utrymmen.

Mosaik är små plattor av keramik eller glas, ofta mellan cirka 20x20 och 100x100 mm stora och levererade på kartor för monteringens skull. Finns både glaserad och oglaserad. Mosaik passar både i våta och torra utrymmen, i bland även utomhus och i pool. Ljus glasmosaik får ofta en mörkare ton när den monterats.

Sjösten är inte ett keramiskt material utan porös marmor som trumlats med sand för önskad ytstruktur.

Granitkeramik är plattor av porslinskvalitet som rekommenderas för alla ytor, både ute och inne. Används ofta på golv i offentlig miljö tack vara dess goda motståndsförmåga mot nötning. Finns i stora format, oglaserade eller glaserade och relativt tunna i förhållande till storleken.

Byggkeramikrådet har givit ut "PERs Branschregler" (PER betyder PlattsättningsEntreprenörers Riksförening). Reglerna talar om vilka krav som ställs på underlag, tätskikt/förseglingar och arbetsutförande.

För en villaägare, som vill anlita hantverkare för att renovera sitt badrum, innebär branschreglerna en avsevärt förenklad upphandling av arbetet. Det räcker att se till att jobbet utförs enligt reglerna och att det utförs av någon som har en behörighetslegitimation. På rådets hemsida finns förteckningar över medlemsföretag i PER och andra behöriga företag.

Källa: Byggkeramikrådet

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
15 april 2004

1 Kommentarer

2013-09-19
Fabian Grana Flygt
0

7 fina kakel- och klinkerplattor till badrummet

Vill du göra om i badrummet? Förnya rummet med hjälp av klinker eller kakel – här är våra favoriter just nu, från budget till lyx.

0

Kakeltrender för kök och badrum

Inredaren och kakelproffset Helena Lindkvist vet vilket kakel vi vill ha just nu, vilka trender som växer – och vad vi har tröttnat på.

1

Möjligt att reparera tätskikt i badrum

Har du ett badrum i ett trähus byggt eller renoverat 2010 eller senare är det sannolikt att det går att delreparera på ett godkänt sätt.

0

Kakla med mobilen

Går du i kakeltankar och har en Smartphone? Då finns det "appar" att ladda ned.

0

Bästa plattsättningstipsen

Att det är superpopulärt att kakla hela badrummet är inget nytt men nu har stänkskyddet i köket växt ut och många väljer att kakla även hela köksrummet....

0

Dags för nytt kakel och klinker

När hösten närmar sig börjar man snegla lite mer på inredningen hemma igen. Kanske är det dags för nytt kakel?

0

Kaxigt kakel

Stort, mönstrat, metalliskt blankt och matt i skön förening – så vill vi ha vårt kakel i år!

1

Trender för kakel och våtrumsväggar

Stora plattor – men ofta med inslag av mindre bitar. Mycket svart, grått och vitt – men ibland en färgglad fond. Strukturer och mönster – men gärna...

1

Ny trend med klinker utomhus

Svenskarna gillar kakel och keramik, nu vill allt fler ta med materialet ut i trädgården.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons