Annons
Är du en av Sveriges alla 500 000 villaägare med krypgrund är det rätt tidpunkt att krypa in och kolla hur det står till med fukten!
Är du en av Sveriges alla 500 000 villaägare med krypgrund är det rätt tidpunkt att krypa in och kolla hur det står till med fukten!

Ökad mögelrisk för krypgrunder

Byggmaterial

I år är det extra viktigt att se över sin krypgrund och kontrollera fuktigheten så att skador kan förebyggas!

Annons

Den långa vintern som avslutades med en ovanligt kall marsmånad var inte nådig mot landets alla 500 000 villor med krypgrund. Krypgrunder har ofta en hög relativ fuktighet. När uppvärmd sommarluft kommer in i den kalla grunden, kyls luften ner mer än efter en normallång vinter, med följd att den relativa fuktigheten blir ännu högre. Detta kan innebära att kondens bildas på bjälklagets undersida, på marken och på grundmurarna. En uppfuktning av grunden skapar en grogrund för tillväxt av mikroorganismer som mögel, bakterier och rötsvampar.

Faktum är att mer än var tredje villa med krypgrund, som företaget Anticimex besiktigar, har skador i krypgrunden. De flesta skador som upptäcks i krypgrunden kan åtgärdas genom att skapa en torr miljö med hjälp av en avfuktare. En fuktutredning med leverans och montage av avfuktare kostar cirka 30 000 kronor. Är skadorna så långt gångna att byggnadstekniska åtgärder måste utföras kan kostnaden bli så stor som 250 000 kronor. Ofta täcker inte heller traditionella villaförsäkringar denna typ av fuktskador.

Så här minskar du risken för att få en fukt- och mögelskadad krypgrund:

• Ta bort skräp och byggspill från krypgrunden

• Täck marken med ett avdunstningsskydd
(kraftig plastfolie fixerad med stenar)

• Se till att ytvattnet rinner från huset
– ändra marklutningen eller förbättra dräneringen

• Kontrollera krypgrunden i augusti-september, då den relativa fuktigheten är som högst

• Montera en fuktindikator i krypgrunden för att själv kunna hålla koll på fuktigheten

Källa; Anticimex

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
4 augusti 2006

0 Kommentarer

0

Fem frågor och svar om skruvar

Varför ska jag välja en dyr skruv och är träskruv för utomhusbruk rostfria? Christian Löf Thuresson, försäljningschef på Grabber, svarar på fem frågor...

I samarbete med Grabber

Skruvskola – allt du behöver veta om skruvar

Hur skruvar jag rätt och vilken skruv ska jag använda? Skruvexperten Pär Thuresson, VD på Grabber, kommer med smarta tips.

1

Snyggt skydd snabbt

Att äta ute på altanen är mysigt, men har man en öppen altan kan det vara besvärande både med blåst och nyfikna blickar. Det här smidiga insynsskyddet,...

0

Ny ventilation ska minska mögelskadade vindar

Nu ska mögelskadade vindar bli ett minne blott. En ny teknisk lösning som reglerar ventilationen på vinden, har efter flera års forskning blivit verklig...

0

Riv en vägg - och bygg en ny

Man talar ibland om att flytta en vägg. I själva verket river man ju väggen – och bygger en ny på ett nytt ställe.

1

Så funkar det: Att isolera vinden

Att isolera vinden lönar sig. Rådgör med en isoleringsentreprenör och håll koll på trycket!

0

Är ditt hus välisolerat?

Efter en kall vinter har tilläggsisolering ryckt upp till toppen på våra önskelistor över förbättring och renovering av våra hus. Men om du inte vet...

0

Så väljer du rätt uteträ

Sommaren är här och det är dags att förverkliga vinterns planer på altanbygget, nytt staket eller andra kompletteringar till villan eller fritidshuset.

1

Johan Tells 4 ekoval, LTO, ViV nr 6/2010

Vi i Villas miljöexpert listar sina bästa eko-sidor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons