Lär dig knuttimring

Knuttimrade hus tillhör vårt kulturarv och intresset för att lära sig hantverket knuttimring har ökat. Skansen är en av arrangörerna till kurser i knuttimring.


Åtta personer knuttimrar ett hus på tio kursdagar utifrån blockat 5 tums timmer. Allt sker i princip från ”scratch” och till och med utsidan skrädbilas.

Friluftsmuseet Skansen arbetar hårt för att bevara gammal byggnadsvårdskunskap. Ett av sätten är att anordna kurser och hantverkskvällar. För tionde året ordnas kurs i knuttimring där deltagarna under två veckor lär sig allt som behövs för att själva klara att knuttimra ett hus.

– Intresset för knuttimring har ökat enormt de senaste åren, berättar Tycho Loo, en av kursledarna sedan många år.

Han tror det är drömmen om att återgå till det gamla som ligger bakom det växande intresset.

– Jag får kontinuerligt bilder från gamla kursdeltagare på hus de timrat, berättar han. Något som värmer mitt hjärta är till exempel två killar, 21 och 23 år gamla, som gick kursen för ett tag sedan – och nu har de egen knuttimringsfirma! Sådant är jättekul!

Det finns massor av olika typer av knutar men Tycho lär ut den så kallade Dalaknuten, en knut av cirka 40 andra olika typer.

– Det tyngsta jobbet är att jämna till den blockade stockens överkant, s.k. banda. Här handhugger vi alla knutar och man får lära sig tekniken från början.
– En tredjedel av alla som gått kursen fortsätter vidare på olika kurser eller börjar timra i större skala, fortsätter han.

Foto Olle Reinson

Till knuttimring används alltid första delen av ett träd, ju högre upp på stammen desto fler kvistar, vilket gör det mer svårjobbat.
Dalaknuten är mer avancerad än en vanlig, rak dubbelskårig knut. Den har ett lutande hak med tröskel som gör den tätare i knutraden.
Mona och Åsa Åman är två av deltagarna i årets grupp på åtta personer.

– Vi hade ett par härbren på gården men de brann tyvärr ner. Jag och min dotter Åsa började prata om att det vore roligt att lära oss knuttimra och på den vägen är det. Huset vi gjort här på kursen har vi köpt och det kommer vi att montera upp som gästhus på gården nu, berättar Mona Åman.

– Det här har varit det roligaste jag gjort, det är härliga människor, Tycho är en underbar kursledare och en skicklig timmerman!

Mona Åman har köpt det färdigtimrade huset och diskuterar detaljer kring nedmonteringen med kursledare Tycho Loo.

Vad krävs för att bli en bra knuttimrare?

Tychos tre kriterier:

Bra ögonmått

Stort intresse

Någorlunda händig

Är du intresserad av kurser i knuttimring?

Bl.a. anordnar Skansen och olika studieförbund kurser. Du kan även söka på Internet för fler alternativ.

Skansens kurs pågår i tio arbetsdagar och kostar 5 500 kr, inklusive moms.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar