Dags att bygga den där gästsstugan du länge drömt om?
Dags att bygga den där gästsstugan du länge drömt om?

Allt om de nya bygglovsreglerna

Bygglov

Drömmer du om ett uterum eller ett extra hus på tomten? Med de nya bygglovsreglerna kan du få upp till 40 extra kvm utan bygglov – redan nu i sommar. Så här funkar det.

Annons
 • 1. Intervju med Stefan Attefall

  Regeringen, med civil- och bostadsminister Stefan Attefall i spetsen, har föreslagit att villaägare ska kunna bygga ut huset med totalt 40 kvm utan krav på bygglov (utöver friggeboden), och den 2 juli kan reglerna träda i kraft.
  Vi i Villas redaktör Anna Persson träffade Stefan Attefall för att ta reda på allt om förslaget och få svar på läsarnas frågor.

  Civil- och bostadsminister Stefan Attefall och Vi i Villas redaktör Anna Persson.Vad innebär förslaget på nya bygglovsregler i korthet?
       – Det innebär fyra saker. Som småhusägare ska du kunna bygga ut huset med 15 kvm, bygga en komplementbyggnad eller ett komplementbostadshus på 25 kvm, samt inreda en extra bostad i huset utan bygglovsprövning. För de här tre åtgärderna räcker det med att skicka en anmälan till byggnadsnämnden. Den fjärde åtgärden innebär att bygga två takkupor. Det kräver varken bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden. De nya reglerna gäller oavsett planlösning. 
 


  Vad blir skillnaden från i dag?

       – När man tar bort kravet på bygglov försvinner också kravet på prövning mot gällande detaljplan. Detta kan du alltså göra utöver gällande detaljplan, och kommunens möjlihet att ställa estetiska krav är begränsade.  Så det kan se ut hur som helst? 

       – Nej, men så länge man håller sig inom måtten är ramarna ganska vida. Jag utgår ifrån att villaägarna kommer att göra så snyggt för sig själva som möjligt.


  Vad innebär utbyggnaden på 15 kvm? Gäller det boyta eller byggyta?

       – Utbyggnaden på 15 kvm avser brutto-area. Det är alltså möjligt att göra utbyggnaden i flera plan, men den får inte bli högre än befintlig byggnad. Komplementbyggnaden på 25 kvm avser byggnadsarea. Det är möjligt att dela upp denna yta och till exempel bygga en bod på 5 kvm och en stuga på 20.

  Får jag bygga två våningar eller sovloft på komplementbostadshuset?

       – Ja, bara inte taknocks-höjden överskrider fyra meter och byggnaden i övrigtuppfyller byggreglerna.  Källare då?

       – Ja, om byggnadsnämnden bedömer det som lämpligt med hänsyn till markkvaliteten och byggnadsarean inte överskrider 25 kvm.   Kan grannarna överklaga en utbyggnad eller ett komplementbostadshus?

       – Om man håller sig på 4,5 meters avstånd från tomtgränsen så kan inte grannen överklaga beslutet. Däremot kan man ringa byggnadsnämnden och begära tillsyn om grannen inte verkar ha följt reglerna. Har grannen då inte gjort det kan denne bli tvungen att flytta på eller riva byggnaden. Men det går inte att överklaga startbeskedet.  Hur gör man för att bygga ut/bygga ett komplementhus efter den 2 juli?
      – Då skickar du in en anmälan med kontrollplan till byggnadsnämnden som undersöker lämpligheten. Om åtgärden kan antas uppfylla plan- och bygglagens krav beslutar kommunen om startbesked, och sedan är det bara att börja bygga. Detta kommer att gå fortare och bli billigare än bygglov. Men det här är bara början. Vi vill gå vidare och införa fler bygglovsfria åtgärder, till exempel för garage-portar och takbeklädnad.

Visa allt innehåll
10 juni 2014

1 Kommentarer

1

Bygga nytt och bygga ut – din guide till bygglov

Funderar du på att bygga nytt eller bygga ut? Lars Brask på Boverket reder ut regler kring attefallshus, friggebod, uterum och bastu.

18

Ny skatt på bygglov

Nyligen presenterades reglerna kring de omdebatterade kommunala gatukostnaderna. Avgifterna blir en ny skatt på bygglov.

1

Enklare att bygga ut

Nu kan det bli enklare att bygga ut utan bygglov.

0

Behövs bygglov om friggeboden står på hjul? - Läsarbrevet

Februari månads läsarbrev ställer frågan om man behöver söka bygglov för en friggebod som står på hjul eller lösa stenar.

4

Att teckna servitut

Såklart de trevliga grannarna får ha båten vid din brygga. Ni tecknar ett servitut och allt är frid och fröjd – tills nya, mindre trevliga grannar...

0

Bygglov - när behövs det?

Behöver man verkligen söka bygglov när man ska måla om villan – eller vill bygga tak över uteplatsen? Vi i Villa reder ut begreppen.

3

Bygglov - behövs det?

Behöver jag bygglov om jag vill byta fönster, riva garaget eller hägna in tomten? Vi reder ut begreppen i bygglovsdjungeln.

1

Behöver jag bygglov?

Byggherre är den som för egen räkning själv eller med hjälp av andra bygger, river eller utför markarbeten. Men för vad behöver man bygglov?

0

Större hus: Arkitektens bästa råd

Tydlighet, avtal och realistiska förväntningar på hur lång tid allting tar. Bra råd att hålla sig till när du bestämt dig för att bygga ut.