Annons från Hafa
Det är mycket att tänka på när man ska renovera sitt badrum.
Det är mycket att tänka på när man ska renovera sitt badrum. Foto: Hafa badrum

Hafa badrums bästa tips inför badrumsrenoveringen

Bygga och renovera badrum

Ska du renovera badrummet eller bygga nytt? Hafa badrum vet vad du bör tänka på!

Annons

Helst av allt vill du kanske sätta skruvmejseln i kaklet och köpa nya handdukar på en gång. Det är förstås lockande. Men vi lovar att med lite tålamod så kommer du bli så mycket mer nöjd med slutresultatet i ditt badrum. För dig som planerar att göra ett lite mer omfattande jobb i badrummet har vi på den här sidan samlat några av de bästa råden vi tycker att vi kan ge dig.

Nummer 1

Mät upp ditt badrum och gör en ritning över vilka ytor du har att utgå ifrån. En ruff skiss duger. Nu har du förutsättningarna för vilka förändringar du kan göra.

Börja med förvaringen

Gör en lista över vad du vill ha plats för i ditt badrum. Tänk praktiskt nu. Fundera över hur många ni är som ska samsas om badrummet. Först när du vet hur stor badrumsmöbel och dusch tar, kan du tänka vidare på belysning osv.

Håll stilen

För all del, en lyckad mix av stilar kan vara nog så effektfullt, men vill du ta det säkra före det osäkra så bestäm dig för vilken stil som ska dominera i ditt badrum – minimalistiskt, klassiskt eller romantiskt.

Glöm inte golvbrunn och vattendragningar

När du tänker nytt, kom ihåg att du behöver rätta dig efter var golvbrunnen är placerad och var vattnet kommer upp om du inte vill göra om rördragningen.

Har du väggavlopp eller golvavlopp?

Bra att ha i åtanke när du väljer nya badrumsmöbler och ska dölja indragningarna.

Annons

Vad är badrumsväggarna gjorda av?

Se till att väggen verkligen håller att hänga den nya badrumsinredningen på.

Välj rätt mått för din dusch

När du ska bygga din egen dusch i det lilla formatet ska du tänka på att det kvadratiska måttet 80x80 t ex är sämre än 70x90. I en dusch på 70x90 har du lättare att röra dig och får mer plats för armarna när du tvättar håret.

Gör fukttestet

Om det finns imma kvar på spegeln ca 20 min efter en dusch så är luftomsättningen för dålig.

Håll fukten borta i ditt badrum

Har du inte redan en utsugningsfläkt i badrummet, så är det dags att skaffa en. Tänk också på att det inte är vattnet som rinner längs väggarna som är den stora fuktfaran i våtutrymmen, utan det vatten som blir kvar i kakel-, matt- och tapetfogar. Mögelsvampar trivs mycket bra i tvålrester och smuts. Använd gummiskrapa flitigt och håll fogarna rena.

Anlita rörmokare

Det krävs mycket goda kunskaper för att göra en rörmokares jobb på egen hand. Vid en ev försäkrings¬tvist kräver försäkringsbolaget att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.

VVS i badrummet håller ca 20 år

Kanske ska du passa på att byta gamla rör och golvbrunn?

Det ska vara 230V-uttag i badrummet

Så säger lagen. De måste också vara jordade och kopplade via jordfelsbrytare.

Innan rörmokaren kommer

Skissen du gjorde över badrummet, den kommer till användning även här. Komplettera med hur rör och vattenledningar går och hur du vill att badrummet ska se ut så kan rörmokaren komma med en rimlig uppskattning på hur lång tid arbetet kommer ta. Dessutom kommer han med kloka råd.

Anlita en elektriker

Tänk på livhanken och på att precis som när det gäller rör ska elen utföras av en fackman. Även här bör du ha en skiss på hur du tänkt att badrummet ska se ut, då får du hjälp med hur elen dras på bästa sätt och elektrikerns arbete går smidigare och snabbare.

Planera för belysning

Bestäm dig för vilken typ av belysning du vill ha, spotlights eller lysrör, i väggen eller i taket. Bestäm också vilken typ av strömbrytare du vill ha, var uttagen ska sitta och hur många det ska vara.

Beställ varorna i god tid

För att spara dyrbara hantverkarslantar gör du bäst i att ha allt som behövs på plats när det är dags för rörmokare och elektriker. När det gäller rör, sladdar etc så har de med sig sånt själva.

24 augusti 2011
0

Taklisterna blev en ordentlig surdeg för Magnus och Sussie

Magnus och Sussie Skoglund renoverade ett badrum för sex år sedan. De gjorde om rubbet.

0

Mycket bad på liten yta

Ångbastu, dusch och gästtoalett. Med smarta lösningar och roliga vinklar har familjen Nilsson lyckats skapa ett litet och funktionellt badrum med mycket...

0

Ren återhämtning

I badrummet står välbefinnandet i fokus. När du planerar ditt badrum bör du utgå från hur många som ska använda det.

0

Smart badrum för fyra

Renovera badrummet. Stort och rymligt med luftig känsla fast det inte finns några fönster. Tips på hur man lyckas med det och annat får du veta här.

1

Sol, vind och vatten - på vinden

De två saker som är viktigare än allt annat när du ska planera ett nytt badrum är funktion och bekvämlighet.

0

Litet och flott

Badrummet är bara fyra kvadratmeter stort, ändå rymmer det både duschhörna och badkar.

0

Badrum med rymlig känsla

Badrummet på övervåningen var inte bara slitet, det var också ett rent fuskbygge. Efter en genomgripande renovering och ett nytt takfönster fick det...

0

Stilrent badrum för stor familj

Bra kvalitet och smart förvaring, modern design och tidlöst var nyckelorden i den här badrumsrenoveringen. 20-talsvillans badrum är fortfarande på 15...

3

Bygg en nisch i badrummet!

En inbyggd hylla klädd i kakel eller mosaik är både en fräsch inredningsdetalj och en praktisk avställningsplats. Passa på när du renoverar badrummet...