Välj rätt bastuvärme

Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

bastu

Det finns elektriska bastuaggregat för alla sorters bastubad. Vilket du bestämmer dig för beror förmodligen på vilken typ av bastubadare du är – gillar du torrbastu, ångbastu eller örtbastu med dofter av essenser eller kryddväxter? Kanske behöver du ett lite mer avancerat aggregat som erbjuder flera olika typer av bastubad för att alla i familjen ska bli nöjda? I dag finns allt från aggregat för traditionell torr- eller våtbastu till aggregat med inbyggd vattentank för ång- och örtbastu.

Se till bekvämlighet och komfort

För traditionella bastubad, 75-90 grader och 20-35 procent luftfuktighet, finns det många fabrikat och modeller att välja mellan.
För att få maximal bastukomfort skall du se till att bastuaggregatet har en inbyggd luftfuktare – en liten ”vattenränna” på aggregatets ovandel. Häller du vatten i denna när bastun sätts på får du ett behagligt bastuklimat redan när du börjar bada.

I dag är det vanligt att bastuaggregaten är försedda med en inbyggd manöverpanel för inställning av badtid och badtemperatur. Vissa fabrikat har även separata manöverpaneler som placeras på väggen utanför bastun. På displayen avläser man bland annat temperatur, fuktighet och förinställningar och den används också som strömbrytare för belysning.

Välj rätt effekt

Det är viktigt att bastuaggregatet har rätt effekt (kW) i förhållande till basturummets storlek (volym). Detta ska framgå av produktinformationen från fabrikanten. Det ska även finnas tydliga anvisningar för placering, montering, ventilation och säkerhetsavstånd. Om du bygger en ny bastu är dessa uppgifter bra att ha redan på planeringsstadiet. Den elektriska installationen måste alltid göras av en behörig elektriker.
Det är också viktigt att bastuaggregatet har ett djupt, rätt dimensionerat stenmagasin och sidoluftkammare. Detta sparar en hel del energi, eftersom uppvärmningstiden blir kortare.

Bada säkert

Det finns många varianter av material på yttermanteln. Rostfritt, blankt, borstat eller lackfärger kan se snygga ut i butiken. Men temperatur och vatten kan ofta ge fula fläckar efter en tid. Det finns aggregat med en speciell beläggning på yttermanteln som både skyddar mot fläckar och håller yttertemperaturen så låg att du inte bränner dig om du kommer i kontakt med aggregatet. På ovandelen av ett aggregat är det däremot alltid hett när du badar – ett skydd är att rekommendera.

Glöm inte bastustenen

Det finns bastuaggregat på marknaden som varken får säljas eller användas utan väl fyllt stenmagasin. Kvalitén på bastustenen kan påverka aggregatets livslängd. Det finns flera olika typer av bastusten, Diabas är till exempel en äkta natursten som tål både den höga temperaturen och den snabba avkylningen vid badkastningen. Garantitiden för bastuaggregat är vanligtvis detsamma som för andra elektriska apparater. Olika fabrikanter lämnar olika materialgaranti vilket kan vara bra att ha i åtanke när du skall köpa ditt bastuaggregat.

Energisnålare än att bada

En bastu ska vara badvarm (cirka 80 grader) på 20-30 minuter förutsatt att bastun väl isolerad, har god ventilation och har ett bastuaggregat med en effekt som är anpassad till bastuns volym. Hela bastubadet blir då faktiskt energisnålare än ett vanligt karbad eftersom man dessutom gärna duschar i svalare vatten efteråt. Detta enligt en undersökning utförd av Chalmers Tekniska Högskola.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar