Annons

Välj rätt bastuvärme

Bastu

Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

Annons

Det finns elektriska bastuaggregat för alla sorters bastubad. Vilket du bestämmer dig för beror förmodligen på vilken typ av bastubadare du är - gillar du torrbastu, ångbastu eller örtbastu med dofter av essenser eller kryddväxter? Kanske behöver du ett lite mer avancerat aggregat som erbjuder flera olika typer av bastubad för att alla i familjen ska bli nöjda? I dag finns allt från aggregat för traditionell torr- eller våtbastu till aggregat med inbyggd vattentank för ång- och örtbastu.

Se till bekvämlighet och komfort

För traditionella bastubad, 75-90 grader och 20-35 procent luftfuktighet, finns det många fabrikat och modeller att välja mellan.
För att få maximal bastukomfort skall du se till att bastuaggregatet har en inbyggd luftfuktare - en liten "vattenränna" på aggregatets ovandel. Häller du vatten i denna när bastun sätts på får du ett behagligt bastuklimat redan när du börjar bada.

I dag är det vanligt att bastuaggregaten är försedda med en inbyggd manöverpanel för inställning av badtid och badtemperatur. Vissa fabrikat har även separata manöverpaneler som placeras på väggen utanför bastun. På displayen avläser man bland annat temperatur, fuktighet och förinställningar och den används också som strömbrytare för belysning.

Välj rätt effekt

Det är viktigt att bastuaggregatet har rätt effekt (kW) i förhållande till basturummets storlek (volym). Detta ska framgå av produktinformationen från fabrikanten. Det ska även finnas tydliga anvisningar för placering, montering, ventilation och säkerhetsavstånd. Om du bygger en ny bastu är dessa uppgifter bra att ha redan på planeringsstadiet. Den elektriska installationen måste alltid göras av en behörig elektriker.
Det är också viktigt att bastuaggregatet har ett djupt, rätt dimensionerat stenmagasin och sidoluftkammare. Detta sparar en hel del energi, eftersom uppvärmningstiden blir kortare.

Bada säkert

Det finns många varianter av material på yttermanteln. Rostfritt, blankt, borstat eller lackfärger kan se snygga ut i butiken. Men temperatur och vatten kan ofta ge fula fläckar efter en tid. Det finns aggregat med en speciell beläggning på yttermanteln som både skyddar mot fläckar och håller yttertemperaturen så låg att du inte bränner dig om du kommer i kontakt med aggregatet. På ovandelen av ett aggregat är det däremot alltid hett när du badar - ett skydd är att rekommendera.

Glöm inte bastustenen

Det finns bastuaggregat på marknaden som varken får säljas eller användas utan väl fyllt stenmagasin. Kvalitén på bastustenen kan påverka aggregatets livslängd. Det finns flera olika typer av bastusten, Diabas är till exempel en äkta natursten som tål både den höga temperaturen och den snabba avkylningen vid badkastningen. Garantitiden för bastuaggregat är vanligtvis detsamma som för andra elektriska apparater. Olika fabrikanter lämnar olika materialgaranti vilket kan vara bra att ha i åtanke när du skall köpa ditt bastuaggregat.

Energisnålare än att bada

En bastu ska vara badvarm (cirka 80 grader) på 20-30 minuter förutsatt att bastun väl isolerad, har god ventilation och har ett bastuaggregat med en effekt som är anpassad till bastuns volym. Hela bastubadet blir då faktiskt energisnålare än ett vanligt karbad eftersom man dessutom gärna duschar i svalare vatten efteråt. Detta enligt en undersökning utförd av Chalmers Tekniska Högskola.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 oktober 2002

0 Kommentarer

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Välja rätt bastuaggregat

Funderar du på att köpa ett bastuaggregat? När vintern nu kommer allt närmare känns det skönt att krypa in i bastuvärmen och värma sig. Vi hjälper dig...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Liten bastu med stor känsla

Med lite fantasi och händighet kan du skapa ditt personliga rum för vila och avslappning, utan att det behöver bli för dyrt. Här får du tips om hur du...

0

Renovera gammal bastu

I det gamla badrummet fanns en bastu, som inte använts på mycket länge. Den var både instängd och ful. Så här blev den en riktig pärla. Här får du 7...

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Modern bastu

Funderar du på att bygga en bastu? Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte...

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Köpa bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrumm...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se