Annons

Välj rätt bastuvärme

Bastu

Aggregat som aggregat kanske du tycker. Men det finns många saker att ta hänsyn till när det är dags att välja värmekällan till avkopplande och värmande bastubad.

Annons

Det finns elektriska bastuaggregat för alla sorters bastubad. Vilket du bestämmer dig för beror förmodligen på vilken typ av bastubadare du är - gillar du torrbastu, ångbastu eller örtbastu med dofter av essenser eller kryddväxter? Kanske behöver du ett lite mer avancerat aggregat som erbjuder flera olika typer av bastubad för att alla i familjen ska bli nöjda? I dag finns allt från aggregat för traditionell torr- eller våtbastu till aggregat med inbyggd vattentank för ång- och örtbastu.

Se till bekvämlighet och komfort

För traditionella bastubad, 75-90 grader och 20-35 procent luftfuktighet, finns det många fabrikat och modeller att välja mellan.
För att få maximal bastukomfort skall du se till att bastuaggregatet har en inbyggd luftfuktare - en liten "vattenränna" på aggregatets ovandel. Häller du vatten i denna när bastun sätts på får du ett behagligt bastuklimat redan när du börjar bada.

I dag är det vanligt att bastuaggregaten är försedda med en inbyggd manöverpanel för inställning av badtid och badtemperatur. Vissa fabrikat har även separata manöverpaneler som placeras på väggen utanför bastun. På displayen avläser man bland annat temperatur, fuktighet och förinställningar och den används också som strömbrytare för belysning.

Välj rätt effekt

Det är viktigt att bastuaggregatet har rätt effekt (kW) i förhållande till basturummets storlek (volym). Detta ska framgå av produktinformationen från fabrikanten. Det ska även finnas tydliga anvisningar för placering, montering, ventilation och säkerhetsavstånd. Om du bygger en ny bastu är dessa uppgifter bra att ha redan på planeringsstadiet. Den elektriska installationen måste alltid göras av en behörig elektriker.
Det är också viktigt att bastuaggregatet har ett djupt, rätt dimensionerat stenmagasin och sidoluftkammare. Detta sparar en hel del energi, eftersom uppvärmningstiden blir kortare.

Bada säkert

Det finns många varianter av material på yttermanteln. Rostfritt, blankt, borstat eller lackfärger kan se snygga ut i butiken. Men temperatur och vatten kan ofta ge fula fläckar efter en tid. Det finns aggregat med en speciell beläggning på yttermanteln som både skyddar mot fläckar och håller yttertemperaturen så låg att du inte bränner dig om du kommer i kontakt med aggregatet. På ovandelen av ett aggregat är det däremot alltid hett när du badar - ett skydd är att rekommendera.

Glöm inte bastustenen

Det finns bastuaggregat på marknaden som varken får säljas eller användas utan väl fyllt stenmagasin. Kvalitén på bastustenen kan påverka aggregatets livslängd. Det finns flera olika typer av bastusten, Diabas är till exempel en äkta natursten som tål både den höga temperaturen och den snabba avkylningen vid badkastningen. Garantitiden för bastuaggregat är vanligtvis detsamma som för andra elektriska apparater. Olika fabrikanter lämnar olika materialgaranti vilket kan vara bra att ha i åtanke när du skall köpa ditt bastuaggregat.

Energisnålare än att bada

En bastu ska vara badvarm (cirka 80 grader) på 20-30 minuter förutsatt att bastun väl isolerad, har god ventilation och har ett bastuaggregat med en effekt som är anpassad till bastuns volym. Hela bastubadet blir då faktiskt energisnålare än ett vanligt karbad eftersom man dessutom gärna duschar i svalare vatten efteråt. Detta enligt en undersökning utförd av Chalmers Tekniska Högskola.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 oktober 2002

0 Kommentarer

0

Vi i Villa gillar: 6 fina bastuar

Sugen på en bastu nu när hösten är här? Vi har letat fram våra favoriter som finns ute just nu i butikerna! Här är sex bastuar för både utomhus- och...

0

Experterna svarar: 14 frågor om att bygga bastu

Funderar du på att bygga bastu? Då finns det med all säkerhet saker du undrar över. Här får du svar på några vanliga frågor.

0

Sköna bastustugor

Koppla av med en egen bastu på tomten! Här presenterar vi ett urval av fina stugor och tunnor.

0

Hett för bastun

Visst kan du hotta upp din gamla bastu med enkla medel!

0

Modern bastu

Funderar du på att bygga en bastu? Liten, smart och snygg. Nu flyttar bastun upp från källaren och in i husets nya finrum – badrummet. Den tar inte...

0

Nya heta basturum

Bastun är het! Glasade ytor och trendiga ljusa träslag kompletterar den traditionella bastun av nordisk gran. Här visas några exempel.

0

Glasad bastu - vilket lyft!

Bastun är "hetare" än någonsin. Utvecklandet av nya funktioner och intressanta lösningar gör att utbudet blivit mer varierat. Framför allt är det lösnin...

0

Bygga bastu på vinden

Funderar du på att bygga en bastu? Finns det vindsyta som står oanvänd ger den möjligheter till att bygga en ovanlig och spännande bastu.

0

Köpa bastu

Köpa bastu till badrummet? Badrummet är det största rummet på hela övervåningen. Men så bor också en familj som umgås lika mycket som de badar i badrumm...

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons