Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Se till att ha rätt brandvarnare

Trygg-Hansa

En brandvarnare är en mycket billig livförsäkring. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i tid, men vet du vilken brandvarnare du ska ha?

En ny undersökning som Trygg-Hansa gjort visar att det finns brandvarnare i ca 95 % av våra bostäder. En brandvarnare är en mycket billig livförsäkring. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i tid. En godkänd brandvarnare ska uppfylla standarden SS-EN 14604 (märkningen framgår av förpackningen). Man bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i bostaden. Brandvarnarens övervakningsområde bör inte övertiga 60 kvadratmeter och avståndet mellan två brandvarnare ska inte vara längre än 12 meter. Placera brandvarnarna i anslutning till sovrummet, för det är när du sover som du är som mest försvarslös mot rök och brand!

 

Det finns två typer av brandvarnare - optiska och joniserande. Båda dessa reagerar på rök men det är olika tekniska lösningar. Det syns inte utifrån om brandvarnaren är optisk eller jonisk. Även om de är lite olika känsliga för vissa typer av rökpartiklar, så ger båda ett likvärdigt skydd.

 

Brandvarnarna ska placeras enligt leverantörens anvisningar men generellt gäller följande:

 • Brandvarnarna placeras i rummets högsta punkt och helst mitt i rummet.
 • Om du har flera våningar bör en brandvarnare placeras där trappan mynnar till den övre våningen.
 • Brandvarnarna ska sitta i taket, inte på väggen.
 • Ett fritt utrymme på minst 50 cm ska finnas runt om brandvarnarna.
 • Brandvarnare ska inte placeras i närheten av ventilationsöppningar.
 • Placera inte brandvarnaren nära spis och badrum och inte heller i garage eller hobbyrum. På dessa ställen kan de orsaka irriterande falsklarm.
 • Glöm inte att testa brandvarnaren när du monterat upp den (gör det helst varje kvartal).

 

Det är viktigt att regelbundet kontrollera och sköta brandvarnaren. Följande är viktigt att tänka på:

 • Rengör brandvarnaren från utsidan med dammsugare minst en gång om året.
 • Använd gärna litiumbatterier som räcker upp till fem gånger längre än vanliga alkaliska batterier (då slipper man byta varje år).
 • Om du har vanliga batterier, ta för vana att byta batteriet i dem på en fast dag varje år - till exempel på första advent.
 • Kontrollera minst en gång i kvartalet att brandvarnaren fungerar. Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen - brandvarnarens siren ska då ljuda.
 • En brandvarnare har en begränsad livslängd, så byt ut den efter 8 till 10 år.  

 

Om brandvarnaren aktiveras oavsiktligt vid till exempel matlagning, kan du vifta bort röken med en tidning eller liknande, för att få brandvarnaren att tystna. Ta inte bort brandvarnaren från sin plats eller plocka bort batteriet.

Har du små barn hemma? Se då till att prata med dem om vad en brandvarnare är och vad ni ska göra om den skulle börja tjuta (se till att ha en utrymningsplan och en förutbestämd uppsamlingsplats).

Här är resultatet av ett litet test (”Barnvarnarexperimentet”) som vi gjorde på en förskola, för att se hur barn reagerar på olika ljud:

 

Har du frågor eller kommentarer på artikeln, tveka då inte att höra av dig till mig!

Hälsningar, Håkan
[email protected]

07 maj 2014
Annons
Annons
Mer om Trygg-Hansa
Det är lika viktigt att brandöva hemma som i skolan eller på jobbet.
Den här artikeln är sponsrad.

Tävla med Trygg-Hansa

Trygg-Hansa Vad gör du om det börjar brinna? Svara på frågan och tävla om 200 brandfiltar från Trygg-Hansa.

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Har du gjort en utrymningsplan & bestämt en uppsamlingsplats?

Trygg-Hansa Idag så har endast vart tionde hushåll i Sverige brandövat hemma någon gång. Denna siffra är tyvärr väldigt låg och visar på att det finns stora brister...

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Bränder som orsakas av elfel är vanliga

Trygg-Hansa Elfel är en väldigt vanlig orsak till bränder i våra hem. Dessa elfel orsakar upp emot 1 300 bostadsbränder per år. Elrelaterade bränder börjar normalt...

Brand orsakad av levande ljus, eldning i trädgården och grillning

Trygg-Hansa Att levande ljus orsakar en hel del bränder, det vet nog alla. Men sanningen är dock den att vi ser fler bränder på våren och sommaren än under vintern då många tänder ljus och eldar i kaminer. Orsakerna till det är flera…

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa

Rädda, larma, släck

Trygg-Hansa Det är viktigt att veta hur man ska agera om en brand uppstår. Man bör ha tänkt igenom hur det ska göras innan för när paniken väl sätter in så agerar...

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Behöver man ha en brandfilt hemma?

Trygg-Hansa Ungefär vart tredje hushåll i Sverige har en brandfilt i hemmet, men mot bakgrund av att en brandfilt är en billig investering och att den effektivt...

Artikeln är sponsrad av Trygg Hansa

Vilken brandsläckare ska man ha?

Trygg-Hansa En ny undersökning visar att det saknas brandsläckare i 40 procent av våra bostäder. Även om man ska prioritera att ”rädda och larma” om det skulle börja brinna så kan man i många fall enkelt släcka elden om man har en brandsläckare.