Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Har du gjort en utrymningsplan & bestämt en uppsamlingsplats?

Trygg-Hansa

Idag så har endast vart tionde hushåll i Sverige brandövat hemma någon gång. Denna siffra är tyvärr väldigt låg och visar på att det finns stora brister i en mycket viktig del av brandskyddet i bostaden. Så här brandövar du hemma…

Idag så har endast vart tionde hushåll i Sverige brandövat hemma någon gång. Denna siffra är tyvärr väldigt låg och visar på att det finns stora brister i en mycket viktig del av brandskyddet i bostaden. Att utrymma på ett säkert sätt och att återsamlas på en förutbestämd plats utanför bostaden är mycket viktigt, men de flesta av oss litar nog till att det här med att brandöva får skolan, förskolan eller jobbet stå för. Men hur gör ni om det börjar brinna i ditt hem?

Om det börjar brinna ska alla i familjen veta vilken väg man ska ta sig ut ur bostaden samt hur utrymningen ska göras. Gör en gemensam utrymningsplan och bestäm en uppsamlingsplats som är utanför bostaden (ex. ”Vid stora trädet på tomten” eller ”Vid kiosken i hörnet av vårt kvarter”).

Men det räcker inte med att ta fram en plan – man måste öva också.

Så här brandövar du hemma eller i sommarstugan:

Alla ska känna till hur man skyddar sig mot rök och eld
Prata om att röken är farlig och att man därför aldrig ska gå ut i ett rökfyllt trapphus. Visa hur man gör för att krypa under röken. Visa också hur brandsläckaren fungerar och hur man använder brandfilten för att skydda sig och kväva mindre eldar.

Alla ska ha två vägar ut ur ett brinnande hus
Gör en utrymningsplan och låt gärna barnen vara med i planeringen. Gå då igenom husets alla utrymningsvägar. Om möjligt – se till att ni har minst två utrymningsvägar för alla i familjen, minst en på varje våningsplan.

Alla ska gå till uppsamlingsplatsen om det brinner
Vid en brand är det mycket viktigt att ni har bestämt en tydlig uppsamlingsplats. Om alla går dit så vet ni när alla är ute – och ni behöver inte gå in i huset igen för att kolla om någon saknas.

Tre saker du bör tänka på när du brandövar med barn
Lär barnen att inte gömma sig. Lär barnen att de ska ropa på hjälp. Lär barnen krypa under röken. Gör det också till en vana att alltid visa barnen var utrymningsvägarna och uppsamlingsplatsen finns när ni är på nya ställen.

Viktigt att tänka på när du brandövar
Vilken väg tar jag normalt ut? Vilken väg ska jag välja om den inte fungerar? Vad ska jag göra om någon i bostaden inte kan ta sig ut själv?

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr, öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Om du känner på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå sedan till uppsamlingsplatsen.

Om man har små barn i familjen så måste man som förälder också ha en plan om vem som evakuerar vilket barn. Vid ett skarpt läge så kan ett misstag få förödande konsekvenser. Även om en utrymningsplan inte fungerar fullt ut i alla lägen, beroende på var branden startar, så har man ändå en bra grund att stå på. Tänk på att stressen i ett skarpt läge kan göra att man agerar irrationellt. Med en utrymningsplan och fastställd uppsamlingsplats har man lagt en bra grund för att en utrymning ska fungera för allas säkerhet.

Håller du med? Har du frågor? Tveka då inte att höra av dig till mig!

Hälsningar, Håkan
[email protected]

Läs mer om brandskydd här

07 maj 2014
Annons
Annons
Mer om Trygg-Hansa
Det är lika viktigt att brandöva hemma som i skolan eller på jobbet.
Den här artikeln är sponsrad.

Tävla med Trygg-Hansa

Trygg-Hansa Vad gör du om det börjar brinna? Svara på frågan och tävla om 200 brandfiltar från Trygg-Hansa.

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Bränder som orsakas av elfel är vanliga

Trygg-Hansa Elfel är en väldigt vanlig orsak till bränder i våra hem. Dessa elfel orsakar upp emot 1 300 bostadsbränder per år. Elrelaterade bränder börjar normalt...

Brand orsakad av levande ljus, eldning i trädgården och grillning

Trygg-Hansa Att levande ljus orsakar en hel del bränder, det vet nog alla. Men sanningen är dock den att vi ser fler bränder på våren och sommaren än under vintern...

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa

Rädda, larma, släck

Trygg-Hansa Det är viktigt att veta hur man ska agera om en brand uppstår. Man bör ha tänkt igenom hur det ska göras innan för när paniken väl sätter in så agerar man ofta inte rationellt. Informera hela familjen om vad som gäller. Grundregeln är alltid: Rädda - Larma - Släck.

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Behöver man ha en brandfilt hemma?

Trygg-Hansa Ungefär vart tredje hushåll i Sverige har en brandfilt i hemmet, men mot bakgrund av att en brandfilt är en billig investering och att den effektivt...

Artikeln är sponsrad av Trygg Hansa

Vilken brandsläckare ska man ha?

Trygg-Hansa En ny undersökning visar att det saknas brandsläckare i 40 procent av våra bostäder. Även om man ska prioritera att ”rädda och larma” om det skulle...

Artikeln är sponsrad av Trygg-Hansa.

Se till att ha rätt brandvarnare

Trygg-Hansa En brandvarnare är en mycket billig livförsäkring. Den reagerar på den livsfarliga röken och varnar dig i tid, men vet du vilken brandvarnare du ska ha?