Foto: Angelica Söderberg

Victoria Skoglunds glödheta växter i krukor!

Trädgård

Blommor och blad som glöder i kvällssolen i vinrött, purpur och svart. Gärna i kombination med en snyggt rostig kruka. Här är växterna som fyller trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds krukor! 

Av: Sandra Holmes, 27 april 2021

Chokladblomma ger en svävande känsla med sina tunna vajande stjälkar. De små röd-bruna blommorna doftar av choklad när det är varmt, särskilt på kvällen. Blommar från juni och fram tills frosten kommer. 

 

Annons

Basilika ’Yemenite’ är ganska storvxen, har purpurskiftande blad och doftande blommor som insekterna älskar! Röd basilika, med sina enfärgade, mörklila blad, är också väldigt fin i kruka. Båda trivs i sol och värme.  

 

Läs också: Följ med in i Victoria Skoglunds trädgård

 

Purpurkatalpa är ett spännande träd för zon 1–3. Victoria har planterat det i ett stort ekfat som fungerar isolerande under vintern. Bladen slår ut i mörkt purpurfärgade nyanser och övergår sedan i grönt, vilket skapar vackra färgskiftningar i kronan.

 

Penséer klarar några minusgrader och kan därför stå sig fina till långt in på hösten. De vill ha fuktig, näringsrik jord och trivs i både sol och halvskugga. Svarta penséer är väldigt fina ihop med ljusblå förgätmigej, tipsar Victoria.

 

Palettblad finns i många vackra nyanser och mönster. De trivs i soliga lägen, vilket förstärker bladfärgen, och vill ha mycket vatten. Blommorna ska man klippa bort eftersom de gör bladen blekare. 

 

Purpurfläder Black lace ‘Eva’ är en buske för zon 1–3 med finflikiga spetslika blad och ljusrosa blommor. Här har Victoria kombinerat den med rosa sommarljus, en sirlig växt med fjärilsliknande blommor.

 

VICTORIAS TIPS!

  • Välj stora kärl, då behöver du inte vattna lika ofta. 
  • Plocka av vissna blommor så varar blomningen längre. 
  • Näringsvattna regelbundet för rikare blomning.

 

Läs också: 10 vackra perenner som trivs i skugga!

 

27 april 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...