Annons
Låt växthuset bli ett rum för odling och rekreation.
Låt växthuset bli ett rum för odling och rekreation.

Växthuset – glashus för odlingsdrömmar

Växthus

Med ett växthus får man inte bara ett drivhus att odla i utan också ett uterum som förlänger säsongen. Det gör att man kan tjuvstarta våren men också njuta av en längre höst. Här hjälper vi dig med vad du bör tänka på när du flyttar ut odlingen i växthuset.

Av: Susanna Rosén, foto Classicum och Willab Garden, viivilla.se mars -09, 27 februari 2009
Starta odlingen

Den allra första frösådden, för växter med lång startsträcka, blir bäst inomhus i värmen och under lysrör. Senare när det inte är fullt lika kallt ute kan man flytta ut odlingen till växthuset. Det är först i april som ljuset ute är tillräckligt för växterna.

Genom att växthuset ger ett mer gynnsamt klimat kan man starta tidigare med att odla blommor, frukter och grönsaker som annars inte skulle hinna blomma eller mogna på våra breddgrader. Ett växthus gör också att man kan odla växter som behöver mer värme som till exempel gurka, tomat och melon. Även vinrankan trivs bättre och man kan odla känsligare sorter än på friland. Druvorna mognar också tidigare och man får större skördar.


Vinrankor trivs bättre och ger större skördar i växthus.

Utnyttja alla ytor och odla på olika nivåer.

Använd alla ytor

Annons

Odla gärna på olika nivåer för att kunna utnyttja växthuset maximalt. Det betyder att man kan utnyttja golv och bänkar men också odla i amplar. Se bara till att amplarna inte skuggar för mycket. Man kan också odla i jordbäddar. Om man sätter dit en cirka 20 cm hög sarg som håller jorden på plats blir det som en upphöjd bädd. Det gör att jorden värms upp tidigare på våren. Jorden bör sedan bytas varje år.

Isolera del av växthus

Tidigt på våren måste man isolera en del av växthuset med bubbelplast eller har polykarbonatskivor för att det inte ska bli för kallt. I ett oisolerat och ouppvärmt växthus sjunker temperaturen snabbt, särskilt i ett litet växthus har en mindre luftvolym. Luften buffrar nämligen värme. Tänk på att isolering stjäl mycket ljus. Om växthuset isoleras behövs lysrör över odlingen, cirka 30 cm från plantorna. Då kan man välja en armatur med 2 x 58 W lysrör.


Med bubbelfolie isolerar man växthuset på insidan.

Med särskilda foliehållare kan man enkelt fästa folien i profilerna.

Fläkt värmer

För att temperaturen inte ska sjunka för mycket finns särskilda fläktar för växthus. Hur mycket uppvärmning som behövs beror på utetemperaturen, växthusets storlek, värmeförlusten genom glaset men också på vad du odlar. Räkna med en fläkt på 2 kW till ett 10 kvm stort växthus som klätts med bubbelplast invändigt.

Rätt såtemperatur

När man sår frön behöver de rätt temperatur för att gro. Använd en sålåda med undervärme så sådden får tillräckligt hög temperatur, trots att det är svalt i växthuset. Läs på fröpåsen vilken groningstemperatur det ska vara. När plantorna kommit upp kan de däremot stå ganska svalt, cirka 15 grader.


Det finns speciella fläktar för växthus som sätter igång när temperaturen sjunker för mycket.

En automatisk lucköppnare förenklar.

Bygga växthus - det här bör du tänka på

Att bygga växthus är en dröm för många. Tänk inte för smått utan använd också växthuset som ett uterum. Ett större växthus ger inte bara ett bättre odlingsklimat. Det ger också plats för en mysig vrå, med en fikahörna där du kan sitta ruggiga dagar. Det här är vad du bör tänka på innan du bestämmer dig var du ska bygga det och i vilken modell och storlek.

Solig placering

Välj en plats så att solen kan lysa in i växthuset den största delen av dagen. Ställ det inte så att stora träd eller buskar skuggar. Det kanske går bra när solen står högt på sommaren men inte vår och höst när solen står lägre. Ett växthus bör också stå på en plats som är skyddad från hårda vindar. Växthuset måste vara bra förankrat i marken. Det är särskilt viktigt om det har polykarbonatskivor som är lättare.


Snåla inte med storleken. Klimatet blir jämnare i ett större växthus.

Välj rätt storlek

Välj inte ett som är för litet, helst numret större än du först tänkt. Ett större växthus rymmer en större luftvolym och det blir lättare att hålla ett jämnt klimat därinne. Det bör helst vara 15 kvm och det är ju också gränsen för vad man får bygga utan bygglov. Många växthus kan förlängas med fler sektioner ifall man i ett senare skede vill ha ett större växthus. Tänk också på att dörren inte bör vara för låg. Välj gärna en modell som har en dörr som är 1.9 m. Då kan man bära in en växt utan att behöva huka sig.

Tänk på ståhöjden

Växthuset bör ha så pass hög sidohöjd att man kan stå rak och arbeta i hela växthuset, inte bara i växthusets mitt. Med ett högre växthus får man också en större luftvolym som ger ett jämnare klimat. Dessutom ger det bättre plats för klängväxter. I större växthus bör sidohöjden vara 1.8-2 meter, och 1,5-1,6 i de minsta.

Hitta stilen

Välj gärna en modell som passar till husets stil. Det kan vara rektangulärt eller runt eller stå mot en vägg. Om man inte ställer det mot husväggen kan man bygga mot en mur. Har man ett gammalt hus finns nya växthus i gammal stil som passar.


En murad sockel passar fint till ett äldre hus.

Ett rödlackerat växthus lyser upp i trädgården.

Olika material

Profiler: De flesta växthus har aluminiumprofiler, ett lätt och tämligen underhållsfritt material. Det finns lackerade aluminiumprofiler i olika färger. Det finns även profiler i trä, fast de är ofta dyrare.

Rutor: Se till att glaset inte är för tunt. I enklare växthus är de ofta 3 mm tjocka. De med 4 mm kostar ofta lite mer men å andra sidan klarar ett tjockare glas både vind och snötyngd bättre. Tänk också på att takets lutning ska vara tillräcklig för att snön lätt ska glida av vintertid ifall man bor i ett område med stort snödjup. Rutorna kan också vara av polykarbonatskivor/kanalplast. Inte lika vackert som glas men de har vissa fördelar. De väger mindre, är mer slagtåligt, isolerar något och sprider ljust bra, men de är inte lika lätta att hålla rena som glas. Man bör inte välja kanalplastskivor som är tunnare än 6 mm De är mer böjliga än glas och kan tryckas ut av hård vind om de är för tunna.

Ventilation viktig

Växthuset bör ha många takluckor. En god ventilation är a och o för att kunna reglera klimatet i växthuset. Takluckor blir bästa ventilationen eftersom värmen stiger uppåt. En stor dörr ger också god ventilation. För att förenkla skötseln, och slippa daglig passning, kan man skaffa automatiska lucköppnare som ser till att de öppnas när det blir för varmt i växthuset. Låt gärna en av takluckorna förbli manuell. Då kan man ha den öppen nattetid för att förhindra kondens i växthuset.

27 februari 2009 Susanna Rosén, foto Classicum och Willab Garden, viivilla.se mars -09
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]