Växthusexpertens smarta tips om växthus

Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.


Odla hela säsongen med isolerplast

– Att ha ett växthus av aluminium är tidssparande och då har man ju faktiskt ett växthus som håller många år också. Man kan exempelvis ha växthusets stomme i aluminium och sedan klä med glas eller isolerplast. 

Rebecca Strömblad, växthussäljare och växthusbloggare på Willab Garden, berättar att ett växthus av isolerplast riktar sig till de som vill odla under hela säsongen och dessutom börja tidigt på året. Isolerplast ger dessutom ett bättre odlingsklimat. 

 

Vackert med växthus av glas

– Man kan sitta i ett växthus av glas, och titta ut genom glaset upp mot stjärnorna. Rent estetiskt är det vackrare med ett växthus av glas och många har ett växthus för att kunna sitta i tillsammans och återhämta sig. 

 

Kan man bygga ett växthus själv?

– Ja, det kan man absolut göra. Man kan till exempel bygga ett växthus av gamla fasadfönster som man inte längre använder. Att återvinna gammalt material och bygga nytt blir mer och mer populärt. Vi tänker klimatsmart och det behövs faktiskt inte så mycket fönster till ett växthus. Det räcker med fyra fönster och ett tak av någon gammal isoleringsskiva eller något i den stilen. Det är bara fantasin som sätter gränser. Det behöver inte vara särskilt svårt heller, men det är viktigt att man kan öppna ett fönster eller en dörr för att kunna ventilera ordentligt.

 

Temperaturen i växthus beror på vad man gör

– Hur varmt det ska vara i ett växthus beror helt och hållet på vilket stadie man befinner sig i. När man frösår är det bra om det inte blir så värst varmt. Frön brukar gro när jordtemperaturen är någonstans mellan 15-18 grader. Allt eftersom växterna växer behövs mer värme och direktljus för att exempelvis tomaterna ska kunna växa och mogna. 

 

Växter mår inte bra av för mycket sol

– Står växterna i direkt solljus kan solstrålarna bränna på ordentligt genom glaset och det finns ingen skandinavisk växt som mår bra av det. Det finns växter som är mindre känsliga för värme, men då handlar det främst om medelhavsväxter så som fikon, vinrankor eller citrusträd. Vanliga skandinaviska växter tål inte för mycket solljus och förlorar mycket vätska när solen träffar bladen. Då finns en risk att växterna torkar ut. 

 

Skugga av växthuset de värsta soltimmarna mitt på dagen

– Vi brukar säga att oavsett vad man odlar egentligen så är vandrande skugga det optimala. Vandrande skugga innebär att man har något som skuggar av växthuset, och detta är särskilt viktigt under de värsta soltimmarna mitt på dagen. Man kan till exempel placera växthuset vid ett stort träd som kan skugga av. Har man inte möjlighet att placera växthuset på en sådan plats får man istället skaffa sig egen skugga. Man kan till exempel ha en vinranka som skuggar av taket på ett naturligt sätt eller varför inte hänga upp gardiner?

 

Prata med kommunen om dina växthusplaner

Rebecca tipsar om att man alltid ska prata med kommunen där man bor. Hur mycket man redan byggt på tomten, om det är prickad mark eller hur nära växthuset står till ett vattendrag kan vara av stor betydelse.

– Växthus går under ”friggebodsregeln” och det innebär att man får bygga ett växthus under 15 kvadratmeter utan bygglov. Vill man ha ett växthus som är större än 15 kvadratmeter så går det under ”attefallshus” och då får man bygga ett växthus upp till 25 kvadratmeter. Man ska alltid skicka in en byggstartsanmälan till kommunen på växthus över 15 kvadratmeter. En byggstartsanmälan är inte samma sak som bygglov. Kommunen kan i vissa fall ställa krav, så se till att prata med kommunen där du bor.

 

Rebeccas odlingstips: ”Förra sommaren, när det var så extremt varmt, så var det faktiskt min sparris som klarade sig allra bäst”. 

– Nu i april är det definitivt dags för sparris! Det tycker jag verkligen att alla ska prova, oavsett om man har växthus på balkongen, ett stort trädgårdsland eller odlar i pallkragar. Man köper sparrisen som en rot i sin närmaste trädgårdsbutik. Första och andra året får man inte skörda sparrisen, utan man kan skörda den från tredje året. Sparrisen är otroligt dekorativ och vacker så det är värt väntan. Sparrisen gör det grönt, lummigt och härligt på balkongen. Den är dessutom fantastiskt god och rik på vitaminer och antioxidanter. 

 

Foto: Istockphoto

 

 

Rebecca Strömblad, växthussäljare på Willab Garden. Rebecca föreläser och driver Willab Gardens växthusblogg
Foto: Willab Garden

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar