Foto: iStockphoto/Willab Garden

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus

Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

Av: Harald Nylund, 08 april 2019

Vad kan man odla i ett miniväxthus? 

Man kan odla det mesta som finns att odla i mini-format. Det kan till exempel vara små busktomater. Man kan egentligen odla vad man vill så länge det får plats i miniväxthuset!

Rebecca Strömblad, växthussäljare och växthusbloggare på Willab Garden, förtydligar att det är upp till var och en vad man vill odla, men att det måste passa för ändamålet. 

Annons

Goda chiliplantor kan man också odla och paprika, eller enklare saker så som sallad eller basilika. 

 

 Foto: iStockphoto

 

"Allt som växer behöver ljus"

Har man ett miniväxthus ska man ha extra växtbelysning över. När man odlar ska man tänka på att generellt sätt behöver plantor ljus 16 timmar om dygnet och att ha ett miniväxthus på fönsterbrädan är det bästa. 

Det kan även vara problematiskt att ha ett miniväxthus som står helt i söderläge. 

Då kan man hänga ett lakan utanpå, berättar Rebecca. För det får inte komma för mycket sol på miniväxthuset och det får inte bli för varmt. Man får vara lite kreativ helt enkelt!

 

Många väljer miniväxthus av aluminium

På Willab Garden har vi ett brett utbud av miniväxthus och drivhus. De sköter sig i princip alldeles själva. Man får se till att vattna noggrant. Det krävs minimalt med arbete om man väljer ett växthus som består av glas, plast eller aluminium. Just därför väljer många ett miniväxthus av aluminium för då kan man lägga mer tid på själva odlingen. Aluminium är ett material som inte åldras, och därför passar det materialet bra.

 

Viktigt med god luftgenomströmning i miniväxthus

I ett miniväxthus är det viktigt att man får igång cirkulation i luften. Ohyra trivs mycket bra i luft som står helt stilla och därför är det viktigt att luften kan cirkulera och att luftgenomströmningen är god, då får man ett friskare odlingsklimat.

Man måste ha bra luftgenomströmning för att få rätt temperatur och värme. Det kan bli väldigt varmt i ett miniväxthus och växterna mår inte bra när det är för varmt. 

 

Fröså tidigare på året med inbyggd undervärme

Undervärme behövs när man frösår tidigt på året. Undervärme är till för att få igång grobarheten och för att skapa det optimala klimatet för att fröna ska kunna gro ordentligt. I februari är det för kallt för att odla, men har man inbyggd undervärme värms jordtemperaturen upp och man kan börja odla tidigare. 

 

Rebeccas 7 tips för odling i miniväxthus

  • Plantorna måste få 16 timmar solljus om dygnet, men inte för mycket sol. Det får inte bli för varmt i miniväxthuset!
  • Det ska vara roligt att odla i miniväxthus. Det är enkelt!
  • Odla det som passar för ändamålet 
  • Odla tidigare på året i ett miniväxthus med inbyggd undervärme 
  • Viktigt med god luftgenomströmning i miniväxthuset - rätt temperatur och rätt värme. Luften måste få cirkulera!
  • Välj miniväxthus i aluminium - då kan du lägga ner mer tid på att odla
  • Vattna noggrant

 

 

Rebecca Strömblad, växthussäljare på Willab Garden. Rebecca föreläser och driver Willab Gardens växthusblogg
Foto: Willab Garden

 

08 april 2019 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar...

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs här hans egen berättelse, kryddad med massor av erfarenheter, både goda och dåliga.

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Växthuset - trädgårdens hjärta

Växthus Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...