18 sätt att lyckas med växthuset

Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthus

1. Placera öppet och soligt 

Väderstrecket spelar inte så stor roll. Det viktiga är att välja en öppen yta så att solen kan lysa in under större delen av dagen. Undvik blåsiga platser och se till att växthuset är förankrat i marken. Det gäller särskilt hus med kanalplastskivor, som är lättare än glas.

2. Odla tomater

Odla tomater

Inget smakar så gott som solmogna tomater direkt från plantan. Det finns så många fler sorter att välja bland om man odlar tomater i växthuset. Välj gärna sorter med olika färg och form. De tomater som inte mognar innan sommaren är slut kan eftermogna inne på köksbänken.

3. Skugga med väv 

Placera en skuggväv på husets insida. Enklast är att låta den löpa på en lina i taket, så att den kan skjutas fram och tillbaka som en gardin. Det finns en särskild väv med invävda aluminiumband som skuggar samtidigt som värmen reflekteras. Under vår och sommar står solen högt, och då kan det räcka med att bara skugga taket.

4. Matcha huset 

Växthus kväll

Det finns växthus i en mängd färger. Låt gärna färgen på växthuset matcha huset eller snickerierna så att alla delar bildar en helhet.

5. Fläkt för bättre klimat  

Med en eldriven värmefläkt/frostvakt kan du förlänga säsongen i bägge riktningarna. Ställ in fläkten så att den går i gång när temperaturen sjunker under ett visst gradtal. Samma frostvakt fungerar som en fläkt som cirkulerar luften under sommaren och ger ett jämnare klimat.

6. Låt det bli ett lusthus

Inredning växthus

Glöm inte att njuta! Innanför väggarna är du skyddad från kalla vårvindar eller regnruggiga höstkvällar. Välj gärna en lite större modell så det finns plats för både odling och trädgårdsmöbler. För att temperaturen ska bli jämnare under sommaren är det viktigt med skuggning och ventilation.

7. Förkultivera mera 

Växthuset är en utmärkt plats för att dra upp växter – till exempel grönsaker och sommarblommor – som sedan planteras ut på friland. Då får du en tidigare skörd eller blomning än om du sår direkt på växtplatsen senare under våren. Det finns särskilda såboxar med värme så att sådden får den temperatur den behöver fast det fortfarande är svalt i växthuset. Läs på fröpåsen vilken temperatur ett visst frö gror vid. När fröna har grott ska plantorna däremot stå lite svalare.

8. Använd automatik  

Soliga dagar kan det bli hett inne i växthuset, ha därför automatiska lucköppnare som öppnar ventilationen när temperaturen ökar, och stänger mot kvällningen. Komplettera gärna med en fläkt som cirkulerar luften. Nästa steg blir automatisk bevattning – det finns olika modeller av droppbevattning som ansluts till vattenslangen eller kopplas till en tunna eller annan större behållare som fylls med vatten.

9. Stå rakt  

Välj ett tillräckligt högt växthus, också med en sidohöjd så att du kan stå rak i hela huset. Låt också dörren vara tillräckligt bred för att få in en skottkärra.

10. Snåla inte med storleken  

I ett mindre växthus blir temperatursvängningarna mellan dag och natt större än i ett stort, som rymmer en större luftvolym. Alltför kraftiga temperatursvängningar mår inte växterna bra av.

11. Orangeri  

Citronträd

Låt rummet fungera som forna tiders orangeri med växter från Medelhavsklimat, som pelargoner, citrusväxter och änglatrumpeter, under vår och höst. Under sommaren får de flytta ut. Om du isolerar huset med bubbelplast, och har en värmefläkt (frostvakt), kan du övervintra växterna I växthuset – om du inte bor där vintrarna är alltför stränga.

12. Låt växthuset bli ett samlarhus 

Gör glashuset till ett hem för favoritsamlingen, exempelvis pelargoner eller tropiska orkidéer. Låt dem stå där under sommaren – om du vill ha i gång växthuset hela året måste det vara isolerat och ha en ordentligt fläkt som drar i gång så snart det blir för kallt.

13. Odla värmeälskare 

Under sommaren kan du odla extra värmekrävande grönsaker och frukter, som aubergin, slanggurka och melon, som får svårt att ge skörd under svenska somrar.

14. Använd hela säsongen  

Kom i gång tidigt och isolera vissa delar av huset eller ha ett särskilt miniväxthus med belysning. Annars kan du låta fröna gro inne i rumstemperatur för att sedan flytta ut dem i växthuset när det är vår.

15. Dra ut el och vatten 

Det blir mycket enklare att sköta växthuset om du drar in såväl el som vatten. El behövs för fläkten och kanske belysning. Med en vattenkran blir vattningen mycket enklare, och du slipper bära tunga vattenkannor.

16.  Använd alla ytor 

Utnyttja växthuset maximalt genom att odla på olika nivåer, både på hyllor och banker men också i amplar. På golvet kan du ställa växter som inte är så ljuskrävande. Om du sätter dit en sarg och fyller med jord bakom får du upphöjda bäddar där jorden värms upp tidigt på våren. Jorden bör sedan bytas varje år.

17. Odla torrisar 

Hängivna odlare som vill odla så kallade alpiner, och andra stenpartiväxter som inte gillar väta, använder växthuset som ett så kallat alpinhus. Inne i växthuset blir de skyddade från vinterväta. Där kan du även ha kaktusar och manga suckulenter.

18. Odla exotiskt 

Vindruvor växthus

Många växter klarar inte svenska somrar, utan behöver mer värme för att trivas och ge skörd. I ett kallväxthus står fleråriga växter som vinranka och persika mer skyddade och kan övervintra trots att de egentligen inte är härdiga för breddgraden. Det gör att man även i ett ouppvärmt växthus kan odla vindruvor och persika i Lappland.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar