Annons

Inreda växthuset

Växthus

Att inreda sitt växthus är inte alltid det lättaste. Man tror att man får plats med så mycket på 10 m2.

Av: Christer Lundin, 14 januari 2001

När juli månad kommer, så önskar man sig 20 m2. Det finns en rad inredningsdetaljer. Alla tillverkare av växthus säljer också prylar, som till en del är av värde, men när det gäller en del av dem undrar man vem som tänkt till. Inte kan han eller hon haft erfarenhet av växthus, inte.

Först bör du bestämma dig för vilka sorters plantor du vill dra upp. Därefter väljer du om det ska bli en jordbädd, plats för krukor, eller både och. En jordbädd måste förberedas på ett tidigt stadium. Helst innan glaset är på plats. Här kan man också gräva ner en värmejord-kabel, som håller jordtemperaturen på en jämn och behaglig nivå, så att inget helt plötsligt dör av en köldknäpp. Den kan du också sätta krukor ovanpå under våren, för att sedan använda till större växter.

Väljer du att bara ha krukor, så är det en fördel när en del av plantorna ska ut. Om sedan någon planta blir sjuk eller svårt insektsangripen är den lättare att ta bort. Nackdelen med krukor är att de torkar ut mycket snabbare. Det krävs automatbevattning om du vill åka bort en dag eller två.

Annons

Plats för plantuppdragning

Ett måste är en stor plats där en eller två underbevattningsskålar kan stå. Dessa i kombination med en kapillärmatta gör att du kan placera en mängd småkrukor för senare utplantering. Koppla till en enkel bevattningsanordning, så hålls dessa fuktiga hela tiden och dina plantor mår bra. Denna del ska du med lätthet kunna ta bort när du behöver mer plats. Det finns bord att köpa, som jag tycker både är vansinnigt dyra och rangliga.

Själv byggde jag ett hopfällbart bord i mitten av huset, där det är bäst höjd för den belysning som plantorna behöver. Sätter man dessa på sidan av växthuset så kanske det växer bättre än vad man väntat sig, eller så stämmer vädret utanför inte med dina planer på att plantera ut. Snart börjar plantorna dra iväg. - Tänkte inte på det, säger man till sig själv.
Här finns det plats för egna idéer.

Bevattning

Det finns självbevattningskrukor i många storlekar, som både är mycket bra och snygga. När det gäller bevattningen i ditt växthus, så finns det även där en rad olika system. Från s k svettslang, som du använder i jordbäddar o d och till underbevattningshyllor, till sprinklersystem med såväl dimbevattning (sprayform) som riktad stråle. Allt detta finns med timers av olika fabrikat. På en underbevattningshylla sätter man planteringskrukorna på den plast som ligger över en kapillärmatta. Varje planta suger då upp vatten genom krukans botten, och när man vattnar på ett ställe fördelas vattnet jämnt på mattan.

Om man inte vill eller kan ha all denna automatik, så finns det tunnsystem, där regnvattnet tas tillvara och sedan leds in med hjälp av rör. Av utrymmesskäl kan jag inte gå närmare in på allt som finns att välja mellan, utan jag föreslår att du själv undersöker marknaden och väljer det som bäst verkar passa dina förhållanden och önskemål.

Belysning

Ljus är ett måste i ditt växthus, om du börjar tidigt på säsongen. Dagen är inte så lång under den tidiga våren. Vet man att ljusstyrkan vid fullt solsken är ca 100 000 lux eller ca 1200 W per m2, då inser man snabbt att man behöver lite stödljus under mörka dagar och kvällar.

Det går att använda vanliga lysrör, men tänk då på att höjden inte ska vara mer än 20-25 cm. Man måste kunna hissa upp armaturen vartefter plantorna växer till.

Lite kraftigare ljus ger kvicksilver- eller högtrycksnatriumlampor. Kvicksilverlamporna kostar ca 700 kr - 900 kr. Väljer du högtryckslampor, som också ger värme till växterna, så hamnar du runt 1 800 kr - 2 000 kr/st. Om du valt glashus behöver du skuggnät eller -pasta för att skydda mot alltför starkt solsken.

Värme

Att hålla ett jämnt klimat är oerhört viktigt, men svårt, framför allt på våren. Då kan det kan vara upp till 25-30 grader i huset på dagen och nattfrosten får temperaturen att sjunka ner till 7-8oC.
Detta mår växterna inte bra av. Ett måste är då en frostvakt i form av kupévärmare.

En del tycker att man kan använda den man hade i bilen under vintern, och det går väl bra en kort tid. Dina "guldklimpar", som nu börjar kosta en del, behöver cirkulation, annars kan lätt bl a gråmögel komma som en liten överraskning. Välj hellre en apparat som är avsedd för växthus. En sådan är försedd med fläkt, som går oavsett om värmeelementet är på. Den har också en bra termostat, som även slår på under varma sommardagar och hjälper till med luftningen. Priserna varierar mellan 500 kr och 1 895 kr, det högre priset för en effekt på 2,3 kW.

Vill du vara säker på att temperaturen ska hålla, så är en elektronisk temperaturkontroll med tillhörande timer en bra investering.
Alternativet till el är fotogenvärmare, som också säljs som växthustillbehör. Min erfarenhet är nog att lukten från dess aldrig kommer bort, även om den modell du funderat på påstås vara luktfri.
Har man lagt ner pengar på ett dyrt växthus, så kan man lägga till lite elpengar.  8-10 timmar med 1000 W kostar dig ca
4 kr -  5 kr per dygn, beroende på var du bor. Det kan det vara värt.

Ventilation

Ventilationen är också viktig för dina dyrgripar. Automatisk luftning av takfönstren är ett måste - och gärna för dörren också.
Se upp med de olika fabrikaten, vissa ska tas in över vintern, medan detta inte behövs för andra.

För en del fabrikat stängs fönstret av dess tyngd. Tänk då på att plastfönster inte väger så mycket, utan då är svårare att stänga. Välj fönster med fjäder, det är ett gott råd. Ett komplement är jalusifönster, som ersättert något eller ett par av sidofönstren.

Ja, nu ska växthuset vara färdigt för inflyttning. Blir det som man satt och skissade? Var det bra med glas? Frågorna kommer vartefter. Men kul är det, och värt varenda öre, när man står där med det färdiga huset.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001 Christer Lundin
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]