Foto: Mattias Wenblad

Guide: Så bygger du ett växthus

Växthus

Har du planer på att bygga ett eget växthus? Här är Malin och Mattias guide till hur de byggde sitt, steg för steg.

Av: Åsa Brolin, 11 april 2016

"Så byggde vi vårt växthus, mitt i stan"

Att bo mitt i en storstad men ändå leva villaliv, med trädgård och grönska utanför fönstret, låter som en nästan ouppnåelig dröm. För fotografen Malin Nuhma och hennes familj – maken Mattias och de tre barnen Elvira, Elias och Esmeralda – är den drömmen verklighet. De bor i en före detta brovaktarstuga på Djurgården i Stockholm. 

– Det började med att jag hyrde det lilla 1800-talshuset på 36 kvadrat, berättar Malin, som bott här i 22 år.

– Sedan ombildades området till bostadsrätter och min familj köpte loss stugan. När Mattias och jag började bilda familj sökte vi bygglov för att bygga ut, och efter ganska lång tid fick vi det. Annars hade en barnfamilj absolut inte fått plats. 

I dag är det K-märkta huset 105 kvad­ratmeter stort. Trädgården beskriver Malin som ”en liten plätt”, men det är en högt älskad liten plätt där hon ägnar sig åt sin största hobby: trädgårdsarbete.

Annons

Jag älskar att hålla på ute i trädgården! Det är ett intresse som jag har ärvt från min mamma. Hon var egentligen inte så kunnig på området och det är inte jag heller, säger Malin.

– Men det roliga är ju att bara vara därute och testa att så och odla olika saker, följa deras utveckling, och så märker man vad som funkar och inte funkar. Trädgården har blivit min roligaste hobby och det är ett intresse som bara växer med åren. 

Mattias jobbade tidigare som fotograf liksom Malin, men bytte yrkesbana för några år sedan och är numera båtbyggare på ett varv. Han gillar med andra ord att bygga saker, och paret kom tillsammans på idén att göra en bok med snickeriprojekt. 

– Vi spånade idéer tillsammans. Sedan ritade Mattias upp dem och byggde, medan jag plåtade. En del projekt hade vi redan gjort klara när vi började med boken, andra växte fram under arbetets gång.

Berätta lite mer om växthuset.

– Först byggde vi en pergola, men i bakhuvudet hade jag den där drömmen om ett eget växthus. Jag hade tänkt på det i flera år. Vi hade redan fönstren, de hade legat där i flera år utan att komma till användning. När vi började jobba med boken tänkte jag, ”nu eller aldrig!” och så ritade vi ett växthus. 

Hur mycket använder ni det?

– Vi har bara haft det en säsong, men då experimenterade vi en del med olika växter. Det var väldigt roligt. Vissa ska vi fortsätta med, andra är jag nyfiken på att prova för första gången. Som chili, det blir nog årets nyhet i växthuset, säger Malin.

– Men vi använder det på våren och hösten också, eftersom det är varmt och skönt där. Vi har ätit där och tar ofta med oss fika ut. Det är ett skönt rum att vara i.

Är ni båda lika intresserade?

– Det är mest jag som brinner för trädgårdsjobb och blommor, men när vi började odla tomater blev Mattias plötsligt intresserad. Han började gå ut för att titta till dem hela tiden, för det är fascinerande när något växer och de behöver en hel del skötsel för att må bra. Och vinrankorna är hans grej. 

Vad ska ni bygga i år?

– Vi har inte plats för fler uteprojekt! Det är en pytteliten tomt och den är full. Så nu är det odling som gäller, säger Malin.  

 

 

Malins tre växthustips:

  1. Välj platsen noga. Växthuset ska ligga soligt och det bör inte stå några stora träd i närheten.
  2. Använd växthuset som uterum. Ibland tar vi ut levande ljus och äter middag därute, det är väldigt mysigt. Passa på innan du sätter ut årets växter.
  3. Njut av värmen! Jag tar gärna en kopp kaffe inne i växthuset de vårdagar då solen skiner men det är lite för kallt ute.

 

Malins 4 favoriter i växthuset — och ett ”nja”

  • Tomater. Det är så otroligt gott med hemodlade! Vi blandar flera olika sorter.
  • Kryddväxter. Våra favoriter är koriander och basilika.
  • Chilifrukter. Jag är nyfiken på att börja odla chili, det verkar vara en helt egen värld av olika sorter och smaker — folk nördar verkligen ner sig i chili, det verkar roligt.
  • Vinrankor. Det här är Mattias favorit, han går där och hoppas att de ska ta sig
  • … nja: Minivattenmeloner. Vi testade förra året och det var häftigt att det blev något alls, men de behöver nog mer värme. De blev inte så söta och goda. Vi skippar dem i år.

 

Om Malin Nuhma

Ålder: 44. Gör: Fotograf, jobbar extra på förskola. Familj: Maken Mattias Wenblad, båtbyggare, och barnen Elvira, 15, Elias, 11 och Esmeralda, 4. Katterna Wilma, Selma och Ester. Bor: I en tidigare brovaktarstuga på Djurgården, Stockholm. Huset var från början 36 kvm men har byggts ut till 105 kvm. Tomt: ”En liten plätt.”

 

Så bygger du växthuset – steg för steg (klicka på nästa sida):

Ur: ”Snickra till trädgård och uterum” av Mattias Wenblad 

Foto: Malin Nuhma 

 

Markarbete

Börja med markarbetet. Gräv ur och jämna till underlaget. Se till att underlaget är väl packat.

Ramen för växthuset

Skruva ihop två ramar som blir formen för kantbalken som ska gjutas. Se till att formen ligger alldeles plant och att alla hörn är 90 grader. Armera balken, sedan är det dags att blanda betong och gjuta.

Grundmur

När betongen brunnit klart (blivit hård och torr) är det dags att mura upp grundmuren. Den består av två skift lecablock med murbruk emellan. När murningen är klar, slamma grunden. Slamma gör man genom att blanda murbruk med lite extra vatten och pensla det på grunden med en kraftig borste. För att få ett bra resultat kan du behöva slamma i tre omgångar.

Förbered för trästomme

Lägg en remsa tjärpapp på muren innan trästommen monteras fast. Mät upp, såga till och måla alla reglar och lister till stommen två gånger innan det är dags att börja bygga.

 

Börja skruva stomme

Dags att börja med stommen. Skruva ihop långväggarna vid sidan om och lyft på plats. Använd lite spillvirke som stöttor så att det inte välter. Försök väga in väggarna så att de står i våg åt alla håll.

 

Skruva fast väggstomme

Väggarna skruvas fast i muren med skruv avsedd för lecablock.

Takstomme och reglar

På takregeln som takstolarna ska skruvas fast i passar det att såga lite snickarglädje. När du bestämt taklutningen är det dags att skruva fast takreglarna. Skruva fast de fyra yttersta. Nästa steg är att lyfta upp taket. Nu kan det vara läge att be om lite hjälp.

Justera och skruva fast takreglar

Med ett lod så justeras hela takkonstruktionen in på rätt plats. När den är invägd, skruva fast den. Fortsätt med resterande takreglar. Såga och skruva fast dem på samma sätt.

Bygg fast kortsidorna

Regelverket på kortsidorna byggs på plats.

Kapa överhänget

Kapa den del av takreglarna som sticker ut så att du får ett lagom överhäng.

Läs även:

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Takreglar för glasets säkerhet

Skruva fast en planka på takreglarnas ändar så att glasrutorna inte kan glida ner.

Montera lister

Montera de lister som glasrutorna ska vila på, både på taket och väggarna. Använd små brädstumpar som skruvas ihop till ett L, för att få ribborna på samma avstånd. Det är enklare än att plocka fram tumstocken inför varje montering.

Glasskivor och lister

När glasskivorna ligger på plats skruvas ytterligare en list ovanpå skivan så att den inte kan glida.

Dörrkarm

Till dörren byggs en enkel karm som vägs in och monteras i dörrhålen.

Gångjärnen

Måtta in och rita ut var gångjärnen ska sitta. Gångjärnen försänks i karmen med ett stämjärn. Ta bort lika mycket trä som motsvarar gångjärnens tjocklek.

Färdigt!

Ovanför dörren, där det skulle behövas trekantsformade glas, kan du i stället fylla med vanligt panelvirke om du vill. 

Visa stegvis
11 april 2016 Åsa Brolin
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...