Annons

Första hjälpen för växthusodlaren

Växthus

Ett växthus kan ge sin ägare väldigt mycket glädje. Men det är inte problemfritt att upprätthålla balansen i ett slutet system. Här beskriver vi hur du kan förekomma och åtgärda problemen så att både du och växterna trivs.

Av: Anna Ekström, 09 april 2002

Se till att du trivs i växthuset


Att tillbringa mycket tid vid växthuset är bästa receptet mot skadedjur och sjukdomar. Foto: Christer Lundin

Närvaro och tid är den viktigaste förebyggande åtgärden mot växthusproblem. Är du där mycket slipper du också flera utgifter för teknisk utrustning.

Många problem åtgärdas lätt om du upptäcker dem tidigt. Då gäller det att du tycker om att vara i växthuset, att det finns en plats att sitta och njuta. Inred en sådan och ta för vana att gå en runda och titta på varje växt så upptäcker du tidigt om någon mår dåligt.

Lär dig hur växterna trivs bäst

Kunskap om hur varje växt vill ha det och om deras olika känslighet för sjukdomar och skadedjur förebygger många problem. Tomatpollen, t ex, klarar inte temperaturer över 30 grader och gurkor får lätt spinn. Vissa växter vill ha mycket gödsel och vatten medan andra är vana vid motsatta villkor. Tänk på detta innan du börjar odla så att det inte blir för många olika behov att ta hänsyn till i samma slutna system.

Annons

Lär dig känna igen symptomen tidigt

Sjukdomar och skadedjur är problem som du kan lära dig upptäcka tidigt. I del två av den här artikeln finns några fakta. Mer kan du hitta i litteraturen och på nätet.

Välj rätt temperatur

Att ha bra temperaturövervakning är också viktigt, särskilt om du inte hinner titta till växthuset så väldigt ofta. Placera termometern och en eventuell termostat, kopplad till en fläkt, bakom en isolerad skiva på ett skuggigt ställe i växthuset.

Det finns än mer avancerad övervakningsutrustning, med sändare och mottagare. Mottagaren placeras kanske vid köksfönstret. På den kan du läsa av fuktighet och temperatur i växthuset och ha full kontroll.

Symptomet på ljusbrist är rangliga växter, kvävebrist känns igen på gulnade blad och för torrt eller för varmt är det om växternas blad blir torra och "brända".

Odla i kruka

Odlar du i kruka förebygger du problem med sjukdomar och skadedjur som överlever i jorden. Du slipper också arbeten som att djupisolera växthusets grund och att byta odlingsbäddens jord vartannat år. Det är också lättare att anpassa vattningen efter varje växts behov.

Däremot blir jordtemperaturen lätt ojämn i en behållare. På sommaren behövs en skiva med en ljus (reflekterande) sida ut mot solen och på vintern, om du inte har uppvärmning i växthuset, kan rötterna behöva skyddas mot frost. Du kan svepa in krukorna i något värmeisolerande som gamla trasmattor eller tidningar.

Välj bra jord och gödning

Det är viktigt att jorden är porös och innehåller den näring som växten behöver. Att jorden är porös innebär att växten kan bilda ett stort och starkt rotsystem, en förutsättning för att den ska utvecklas väl och bli motståndskraftig mot sjukdomar och andra påfrestningar.

Köpt jord fungerar bra. Banda den gärna med lecakulor och gödsla med naturliga medel efter växternas olika behov.

Har du en egen kompost som fungerar optimalt, dvs kommer upp i en sådan temperatur att oönskade organismer förstörs, kan du med fördel använda mullen därifrån. Gör bara det om du är säker, växthusmiljön är nämligen känsligare för smitta än trädgården i övrigt.

Håll rent

Var noga med hygienen i växthuset för att undvika att skadedjur och svampar överlever. Plocka bort vissna och skadade växtdelar. Tvätta krukor ordentligt innan du planterar nytt. Tvätta också ur själva växthuset mellan säsongerna. Predator tillverkar ett särskilt medel för detta men det går också bra med diskmedel och såpa. Efterskölj noga och se till att inte för mycket medel hamnar i jorden.

Välj resistenta sorter

Av exempelvis tomater finns det sorter som är resistenta mot sjukdomar. Välj sådana när du köper plantor eller frön.

Släpp in ljuset men fläkta bort överskottsvärmen
Växterna behöver solljuset men inte all den värme det alstrar. Vanligtvis sänker man värmen med hjälp av skuggväv eller skuggfärg och automatiska vädringsfönster. Nackdelen med att skugga växthuset är att en del av det värdefulla ljuset försvinner.

Bättre men mer resurskrävande är det att använda en kombination av fläktar och vädringsluckor. En avancerad modell är att låta en fläkt föra den varma höga luften ner mot marken medan en annan suger ut varm luft när temperaturen är så hög att den första inte räcker till.

Skydda mot kyla

Om du övervintrar frostkänsliga växter behövs en sk frostvakt som automatiskt sätts på om temperaturen blir för låg. Mer avancerade värmesystem kan du förstås också ha, beroende på vad du vill använda växthuset till. Om växthuset placeras mot en husvägg fungerar huset som extra värmemagasin.

En metod som kan användas för att jämna ut dygnstemperaturen är att en högt placerad fläkt som pumpar ner den varma luften genom rör till markbädden. Då lagras värmen i marken till natten.

Extraljus på våren

Förodlar du tidigt behövs en extralampa över småkrukorna.

Vattna rätt


Det är viktigt att vattna rätt för att alla växter ska må bra.

Det är tungt att släpa in allt det vatten som behövs varje dag i ett växthus. En metod som underlättar är att använda ett automatiskt droppbevattningssystem Det är dock inte problemfritt, framför allt behövs en inkörningsperiod för att doseringen ska fungera. Dessutom är vattnet kallt, precis som om du använder trädgårdsslangen.

Om du inte har så många växter kan du använda vattenkanna som du fyller från en tunna som du låter stå i växthuset. Vattnet i tunnan bli tempererat och tunnan hjälper till att jämna ut temperaturen i växthuset.

En annan metod är att ställa krukorna i ett tråg med vatten. Då behöver du inte vattna så ofta. Lägg då torv längst ner i krukorna så att jorden inte blir för våt. Den metoden passar inte för kaktusar och andra växter som inte vill ha så mycket vatten. Frösådder kan stå på en fuktig fibermatta.

I växthuset finns det också mycket fuktighet i luften, något som är välgörande för växterna men tyvärr också för svampar. Det gäller att försöka hålla balansen mellan en för låg luftfuktighet som gör att t ex spinn trivs och en för hög som gynnar svamptillväxt. Använd fläktar eller vädra för att få bort överskottet. Ta också bort skadade och döda växtdelar regelbundet; i dem trivs svampen.

Så här blir du av med problemen i växthuset:

Bladlöss


Bladlöss sitter ofta tätt tillsammans i skottspetsar och suger näring ur växten. Dessutom lämnar de efter sig en spillning, sk honungsdagg, som är grogrund för svampar. Bladlöss sprider även virus. Lössen har olika färg beroende på art. Eftersom bladlöss sprids så snabbt är det viktigt att upptäcka dem tidigt.

Med lite tålamod går det att bekämpa bladlöss med täta besprutningar av kallt vatten eller såplösning. Biologiskt bekämpas de med en parasitstekel och/eller med gallmyggan.

Bakterier

Bakteriesjukdomar som rotkräfta på exempelvis pelargon är det ingenting att göra åt annat än att bränna angripna plantor, tvätta krukan och byta jord.

Virus

Virus kan yttra sig på olika sätt. De kan ge fläckar och ränder på bladen eller orsaka missbildningar. Löss och trips kan sprida virus. Den bästa förebyggande åtgärden är därför att bekämpa skadedjur tidigt. Liksom vid bakterieangrepp saknas botemedel.
 

Spinn

Spinn känns igen på att de väver nät och gör bladen gulprickiga. Spinn trivs i låg luftfuktighet. För att bekämpa dem kan man prova med såplösning, regelbunden duschning och, om det inte fungerar, beställa rovkvalster.

Trips

Trips lämnar efter sig ljusa prickar eller fläckar på blad och blommor. De sprider också virus. Prova med såplösning eller beställ rovkvalster eller näbbstinkfly.

Vita flygare

Vita flygare sitter under bladen och flyger upp när man stöter till växten. Liksom bladlössens är deras avföring välkommen näring för svampar. Bekämpa med såplösning eller beställ biologisk bekämpning.

Sniglar

Om det har kommit in sniglar i växthuset kan du plocka dem för hand och klippa itu dem (trampa inte ihjäl dem, då sprids äggen). Djur som gärna hjälper till är paddor. Om du har tur kanske det bor sådana i din trädgård. Då kan du låta dem flytta in i växthuset ett tag. De behöver tillgång till
ett fågelbad eller liknande.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 april 2002 Anna Ekström
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]