Härligt med nytt växthus – men visste du att det inte ingår i villaförsäkringen?
Härligt med nytt växthus – men visste du att det inte ingår i villaförsäkringen? Foto: Istockphoto

Så försäkrar du växthus, friggebod och andra uthus

Växthus

Hur ska man försäkra växthus, friggebod, uterum och andra uthus på tomten? Vi i Villas expert Peter Bratt ger försäkringstipsen kring de byggnader som ofta inte omfattas av din villaförsäkring.

Av: Emelie Åberg, 26 maj 2016

Det blir allt mer populärt att bygga växthus, attefallshus och andra olika typer av komplementsbyggnader, men kanske är du en av dem som inte vet att villaförsäkringen inte täcker skador på dessa, om det inte anges i försäkringsbrevet.

– Det är viktigt att ha en separat försäkring för växthus och andra uthus. Många tror att de ingår i en villaförsäkring, men det gör det inte, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Storm, brand, inbrott – ditt växthus eller uthus behöver en separat försäkring för alla tänkbara skador som kan tänkas uppkomma.

– Tidigare har man varit lite restriktiv med försäkringar kring till exempel växthus. Förr var dessa ofta enklare, kanske till och med bara byggda av några gamla glasrutor lutade mot varandra, men när vi numera bygger riktigt rejäla växthus med en grundkonstruktion är det en byggnad, och bör därför försäkras som ett uthus på tomten, säger Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert.

Annons

Peter Bratt ser en särskilt tydlig trend i att allt fler bygger orangerier och växthus.

– Det följer den aktuella hållbarhetstrenden där många uppskattar att ha egna odlingar och lägger ner mycket pengar på det. Ett växthus idag kan kosta allt från 50 000 till 200 000 kronor, och ändå är det många som glömmer bort en separat försäkring för uthuset, som bland annat växthus klassas som.

Vilken typ av byggnader behöver egen försäkring?

– En fristående byggnad på tomten behöver det. Om till exempel garaget är vidbyggt huset så ingår den i bostadsbyggnaden, men så fort det är fristående gäller det inte.

Kan man även försäkra ett enklare växthus man byggt själv?

– Om du bara ställt några fönsterrutor som lutar mot varandra går det inte att försäkra. Möjligtvis kan glasrutorna ingå i lösöre på villahemförsäkringen om de går sönder, men om det inte är en byggnad går det inte. Det är en svår gränsdragning och är man osäker bör man kontakta sitt försäkringbolag och skicka in foto för en bedömning.

Är sakerna, som en gräsklippare som står i ett fristående garage, också försäkrade då?

– Dina saker ingår i lösegendomen, lösöret. Har du en villahemförsäkring med försäkringsform fullvärde så omfattas sakerna av den med – oavsett om gräsklipparen står hemma hos din pappa eller i uthuset.

Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt.

  

Så försäkrar du följande byggnader:

Växthus: separat uthusförsäkring (om den klassas som byggnad)

Garage: separat försäkring (om fristående, annars ingår i villaförsäkring)

Attefallshus: separat uthusförsäkring

Friggebod: separat uthusförsäkring

Emelie Åberg
26 maj 2016 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs...

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...