Annons

Äntligen har jag byggt mitt drömväxthus

Växthus

Efter att byggt och levt med fem växthus, beslöt sig odlarentusiasten Christer Lundin för att äntligen bygga ett växthus med alla bekvämligheter. Läs här hans egen berättelse, kryddad med massor av erfarenheter, både goda och dåliga.

Av: Christer Lundin, 23 april 2002


Med rejält tilltagen trätrall utanför växthuset blir hela området en härlig oas för både odling och umgänge.

Varje gång jag har byggt ett nytt växthus, det har blivit fem stycken på tio år, har jag efteråt sagt - aldrig mer! Vare sig de varit av gamla fönsterrutor, som de två första, eller "köpehus" i glas eller polykarbonat har det varit mycket jobb, strul och problem.

Men så går det några år emellan, och så börjar jag längta igen. Så förra vintern var det dags igen. Men den här gången hade jag bestämt mig för att få allt som jag ville ha det redan från början.

Nya idéer

I detta nya drömhus skulle det finnas plats för det jag drömt om, men inte kunnat göra tidigare. Huset jag bestämt mig för var ett grönlackerat Classicum som jag gått och sneglat på länge. Det här växthuset har hela glas, i detta fallet 2,07 höga i sidohöjd, så här skulle jag kunna odla även sådant som sticker i höjden. Höjden ger även större volym vilket ger ett bättre klimat.

Platsen huset skulle stå på var sluttande mot en norrskog, ett perfekt läge, förutom att terrängen sluttade. Men inget ont som inte har något gott med sig, ut dräneringssynpunkt var det perfekt.

Men hur skulle jag få huset att stå rakt? Att fylla ut kändes inte bra, och det skulle gå åt enorma mängder med fyllnadsmassor. Höja huset? Ja varför inte! För att tillgodose sig med så mycket värme från jorden som ett växthus bör ha, så var kanske inte detta precis vad man lärt sig och gjort tidigare. Men varför ska man göra som boken och alla experter säger!

Ytan mättes ut till huset, plus en utomhusyta med trätrall för att kunna ställa krukor och kanske ha en grillplats. Totalt blev det 35 kvm, varav växthuset skulle ta 15 kvm.

Annons


De höga glasväggarna, 2.07 i toppen, ger en härlig rymd som är bra både för klimatet, ventilationen och själen.

Stadigt på 28 cementpelare

För att få huset att stå stadigt behövdes 28 st cementpelare gjutas, i olika höjd eftersom växthusets högsta punkt är 175 cm och den lägsta 30 cm. På pelarna fästes kraftiga reglar 60/60 cc Till trätrallen valde vi ett virke med omsorg, 120 x 28. Jag vill inte ha tryckimpregnerat, tycker att kvalitén ofta inte är tillräcklig.

Istället lyckades jag få tag i obehandlat som oljades in ett antal gånger. Gissa om det tog tid att hitta fint, och framförallt rakt virke, det var många pilbågar som fick gå tillbaka till leverantören innan jag var nöjd! Under den del av trallen där växthuset skulle stå satte vi upp 10 cm frigolitskivor, så välisolerat blev det ändå till slut.

Värmegolv och klinker

Något jag alltid velat ha i mina tidigare växthus är golvvärme. Efter att ha tittat runt lite i handeln fastnade jag för Thorin & Thorin som har en produkt vid namn T2 Blå. Produkten kom komplett med termostat och kabeln kunde man fiffigt bara dra it ifrån en låda. För att fästa kabeln, använde vi smältlim i stavform, avsedd för limpistol. Elinstallationen gjordes sedan av en fackman. Slutligen kopplades hela elinstallationen via en jordfelsbrytare.

Sedan var det dags att gjuta golvet ovanpå värmekabeln. Vi använde flytande spackel. Här får man se till att man inte har några hål som inte ska vara där, för då får man en liten betonghög under huset! Till slut lade vi in klinkers - vad snyggt det blev! Vi valde att lägga lite olika sorter, för att det skulle bli lite mer liv.


Värmegolv - en efterlängtad lyx. Här slår vi på flytspackel ovanpå elslingorna.


Till och med avloppssbrunnen blev som ett smycke med klinker och sjösten.

Datorstyrd bevattning

Vatten ville jag förstås ha indraget ända in i växthuset. Jag ville ha sprinklersystem och droppbevattning samt en slang för vanlig spolning, jag hittade vad jag ville ha hos Willab och Gardena. Dessutom monterade jag sprayventiler så att jag skulle kunna hålla hög luftfuktighet där det behövs. Allt lyxigt reglerat via dator.

Men det är ju trevligt att även kunna vattna med kanna då och då. Eftersom jag samlat på gamla kannor, har idag ett 20-tal, så lät jag några favoriter bli kvar. På våren är dessutom vattnet väldigt kallt om man tar det från kranen och det gillar inte plantorna. Därför kan vattnet stå i kannorna och bli lite varmare. Jag gillar också att kunna ta vara på regnvattnet, för att vattna med, två stuprör finns på växthuset, men det räcker inte tyvärr så långt.

Sjösten täcker dräneringsgaller

Men vatten måste ju kunna komma ut också. Därför förseddes huset med 2 golvbrunnar på den högra sidan, på vänster sida mellan sockeln och klinkers, som är ca 5 cm, ligger en gallerdränering utmed hela sidan, som har sitt utlopp i norra delen av huset. På detta galler lades sjösten för att täcka gallret.

I husets norra del skar jag upp ett hål på 50 x 50 cm i golvet, och täckte med en lucka.

Det här hålet kan användas för jordutkast, samt när huset ska göras rent. Under luckan har vi en av komposterna, som då hamnar i norrläge och med skugga från växthuset. Efter en tid visade det sig att den även var ett bra komplement för luftningen av huset. Som jag tidigare har sagt, det är ingen konst att få in värmen i huset, konsten är att få ut den.

Nu finns det sidofönster som är öppningsbara, samt dörröppnare, men denna lucka blev bra nog och billigare. Skönt att man kunde spara in på något! Men automatiska lucköppnare på alla fönster är ett måste!

UFO-liknande belysning

El kan inte jag vara utan tyvärr. Frostvakt behövs för de mindre utrymmen som används på våren under förkultiveringen. Dessutom har jag ett litet utrymme för övervintring för olika växter. Jag har också två värmefläktar på 2000 w vardera med termostat, där värmefläkten snurrar oavsett elementet är på. Detta är viktigt för ventilationen. Att ställa in bilens cupévärmare är ingen bra idé, den ger ett mycket sämre klimat eftersom den stannar samtidigt som elementen. Välj en typ avsedd och godkänd för växthus.

För belysning, och värme, har jag högtrycksnatriumlampor, en på 400 w, samt en på 80 w.
Den mindre av dess lampor, känns mer som en mysbelysning, den har ett behagligt, mjukt ljus. Den större får grannarna att tro att ett UFO landat. Att tänka på grannarna om man bor nära, både vad gäller själva byggandet och brukandet av sitt växthus, är inte fel. Men ett bra ljus är viktigt, solen skiner ju inte alltid precis som man vill?

När huset så slutligen stod där färdigt, så kändes riktigt lyxigt mot vad jag haft tidigare. Tekniken kostar förstås en slant, men är mycket värt, om man inte kan vara hemma jämt och passa. Året med det nya växthuset har varit underbart och jag är glad att vi byggde som vi gjorde.

Köpinformation

Willab Trädgård, 0431-686 00
www.willabtradgard.se Växthus & tillbehör
Classicum ab 040-40 51 90, www.classicum.se,
Växthus & tillbehör
Lord Nelson 0477-552 00,
www.classicum.se Tillbehör
Gardena 040-14 38 80, www.gardena.se
Bevattning
Allt i trivsel 08-646 10 43, www.alltitrivsel.se,
Fiesta gasolvärme
Thorin & Thorin 0301-228 00, www.thorin-thorin.se,
Värmeslingor i golv
Gardex 08-544 015 55 Trädgårdsmöbler
Your garden partner, 016-18 32 84, Spaljéer, blomlådor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 april 2002 Christer Lundin
Annons
Annons
Mer om Växthus

18 sätt att lyckas med växthuset

Växthus Om du väljer ett lagom stort växthus, med smart utrustning, kan du förvandla det till en plats för odling och rekreation. Här är de bästa tipsen för att lyckas!

Växthusexpertens smarta tips om växthus

Växthus Snart drar trädgårdssäsongen igång och frågor om växthus kommer naturligt upp på tapeten. Växthusexperten delar här med sig av sina bästa växthustips.

Växthusexperten: "Roligt och enkelt att odla i miniväxthus"

Växthus Har du länge gått och varit sugen på att börja odla i ett miniväxthus inomhus? Växthusexperten delar med sig av allt du behöver veta om miniväxthuset.

- Vi byggde ett växthus av gamla fönster!

Växthus Av gamla fönster och med stor hjälp av sin snickarkunniga sambo och närmaste familj skapade norska Heidi sitt drömväxthus i vintage-stil. Här berättar hon hur det gick till!

Ingen sommar utan växthus

Växthus För varje år som går blir vi allt fler bitna växthusodlare. Om du också börjat fundera på växthus får du goda råd och inspirerande bilder.

Växthuset - trädgårdens hjärta

Växthus Att bygga växthus är att förlänga säsongen betydligt. Men vilken typ av växthus ska man ha?

Johans 6 eko-val nr 4 2011

Växthus Vår miljöexpert Johan Tell listar här sina bästa eko-favoriter!

Jag byggde ett växthus mot blåsten

Växthus Trädgården är ljuvlig och utsikten vidunderlig. Men det är ett riktigt blåshål. För att Lisa Bergendahl skulle kunna servera egenodlade tomater och...

7 bästa tipsen för växthuset

Växthus Ett växthus kan vara så mycket mer än ett drivhus. Det kan också vara en plats för rekreation eller för vinterförvaring av frostkänsliga växter. Här...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]