Foto: Jonas Blom

Växthus av gamla fönster

Trädgård

Drömmen om ett växthus blev sann när Jonas Blom gjorde slag i saken och byggde ett på egen hand. Så här gick han till väga!

1. Placeringen

Grannen har ett garage som vetter mot oss, och mellan husen fanns en liten bergknalle: perfekt att bygga ett växthus på – inte minst för att skymma sikten mot garaget. Jag placerade växthuset cirka en meter från vår tomtgräns, efter att jag fått okej av vår granne, förstås.

Annons

 

2. Planeringen

Fönster och dörrpar hittade jag på Blocket, och baserat på deras mått ritade jag sedan upp huset skalenligt i datorprogrammet Illustrator. Ytstorleken blev cirka elva kvm. Övrigt material till växthuset beställde jag från lokala byggmarknaden.

3. Grunden

Grunden består av lättklinkerblock med armeringsjärn. Jag fyllde ut ojämnheterna i bergsknallen med sten och sand och lade därefter plattor ovanpå. För att få ner armeringsjärnen till muren stakade jag ut mått, tvättade och borrade i berget. Muren slammade jag med grovbetong tre–fyra gånger.

 

4. Regelkonstruktionen

Reglarna fick anpassas till fönster- måtten, vilket blev cc 55 cm. Reglarna och takstolarna blev i måtten 45 cmx70 cm, vilket jag nu i efterhand tycker är lite väl klent, men huset håller bra. Jag använde mig av en längsgående limträbalk med måtten 56 cmx225 cm.

5. Fönstren

Jag spikade 22 x 70-panel som ”lock” på reglarna från utsidan och satte därefter in fönstren från insidan med en 15 x 15-milimeters- list för att hålla dem på plats. Dörren sattes in som en vanlig dörr mellan två reglar. Slutligen fogade jag alla springor för att få ett tätt och snyggt resultat.

 

6. Taket

Säkerhetsglaset måttbeställdes från den lokala fönsterleverantören. Jag snickrade ihop ramar till glasen som jag målade. Därefter skruvades de in mellan takstolarna, cirka
fem millimeter från ovankant. När glaset lades ovanpå blev det helt plant mellan takstol och glasskiva. Varje glasskiva fästes med silikon och därefter spikades lockläkt från ovansidan och fogades fast.
På nocken lades nockplåt, och för att skruva dit plåten ovanifrån behövde jag krypa på taket – vilket var riktigt nervöst, men det höll.

 

7. Slutfix

För att få ett tätt glastak så använde jag silikon. Jag maskerade kanterna för att få en tjock fog utan att det blev kladdigt och ojämnt. Växthuset målades med fasad- grund och därefter fasadfärg på både in- och utsidan, medan muren fick ljusgrå putsfärg. En behörig elinstallatör drog in el till lampor samt värme, vid behov. Slutligen monterade jag ihop tre bänkar, två pallar och ett bord med hjälp av rundstav, kil och trälim.

 

Om Jonas

Namn: Jonas Blom.

Ålder: 41 år.

Bor: I Saltsjö-Boo.

Familj: Hustrun Stina och barnen Vincent, Noelle och Charlie.

Gör: Är designer på H&M.

Tidsåtgång

Jag beställde material i mitten av april och huset stod klart i juli. Jag snickrade enbart på helgerna. Det som tog längst tid var att rusta upp fönstren.

Kostnad

Fönster 1 500 kronor.

Dörr 1 500 kronor.

Glastak cirka 6 000 kronor. Virke och mur 11 000 kronor.

Färg och övrigt cirka 3 000–4 000 kronor.

Totalkostnad cirka 23 000 kronor.

 

Läs även:

Tio frågor till en installatör

Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

25 april 2018
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...