Värm dig med eldiga blommor

Det är med röda blommor som med levande ljus. De sprider värme och vänlig stämning i vinterns mörkaste tid — och det behöver vi.


Eldigt rödblommande krukväxter ger en härlig stimulans, som är bra för humöret och välbefinnandet. De inspirerar till att locka fram förtrollande effekter. Se bara på en röd amaryllis. Låt eftermiddagens bleka vintersol lysa genom amaryllisklockan i ett söder- eller västerfönster. Du kommer att förundras över kronbladens silkesfina yta, som verkar vara pudrade med ett fint guldstoff. En röd orkidé som svävar i en ampel mot den vita snön utanför fönstret inger dig känslan av att en exotisk paradisfågel har flugit in i ditt hem.

Ett flammande underverk är amaryllisen. En stor lök kan få tre, fyra stjälkar med fyra-sex jätteklockor på varje. Finns som uppvuxen planta men är lätt att driva från lökstadiet.

Många och lättskötta sorter

Ja, dessa flammande stämningsspridare gör det lättare att leva så här års, lättare att tänka positiva tankar – som till exempel att våren trots allt inte är så långt borta!

Det finns förvånansvärt många rödblommande krukväxter som har sin praktfullaste tid på vintern. De flesta är dessutom lättskötta. Värdefulla är några tropiska arter vars ”blommor” egentligen är deras lysande röda högblad som behåller sin färg i månader. Dit hör den magnifika flamingoblomman (Anthurium Scherzerianum-gruppen) i intensivt lackrött och drottningens rubinsmycke (Neoregelia carolinae) som har en skinande röd strut i mitten av de elegant tvåfärgade bladen. Papegojstjärt (Vriesea splendens) är med sitt långa röda blomax en annan pärla bland vinterns långblommare. Och det finns fler. Titta efter krukväxter med röda högblad i blomsteraffären – du kan göra fynd!

Den färgsprakande krukväxten papegojstjärt med sina dekorativa vitrandiga blad och ett lysande rött blomax som håller färgen i månader.

 

Den dekorativa ardisian har glänsande röda bär i klasar runt stammen vintern lång. På våren får den vita doftande blommor och nästa höst röda bär igen.

Generösa långblommare

Orkidéerna tillhör vinterns bästa vänner bland krukväxter. Utsökta i sina graciösa skepnader och generöst blommande i månader. En ljuvlig orkidé är Burrageara ’Nelly Isler’ som brukar kallas julorkidé på grund av sin varmt tomteröda färg. Värd att leta efter är också den nya orkidéhybriden Tolumnia med fjärilsfladdrande röda blommor.

Till vinterns stora favoriter hör förstås även amaryllisen, detta vinterns bländande underverk som bjuder på sina enorma klockor i flera veckor. Köper du en ny planta en gång i månaden så har du amaryllisprakt ända tills ljuset börjar återvända.

Den varmt röda orkidén Burrageara ’Nelly Isler’ blommar flitigt på höga stänglar och har blivit en populär presentblomma på vinterns fester.

 

Höstglöd bjuder i månader på söta miniblommor och tillhör de mest tåliga säsongsblommorna. Den lagrar vatten i bladen och klarar torka galant.

Intensivt blommande

Komplettera långblommarna med säsongsväxter som blommar någon månad – men då intensivt. Höstglöd och höstbegonior kan du frossa i, de är mycket blomsterglada och billiga i inköp. Novemberkaktusen är ett stort glädjeämne med sina utsökta fågellika blommor som finns i olika röda nyanser. Liksom cyklamen vars blommor fladdrar som ljuslågor över de stolta stänglarna. Som kronan på verket väljer du vinterns ljuva ”ros” – azalean. En skönhet som rätt skött är så översållad med dubbla rosenlika blommor att man nästan inte ser bladen. Den finns uppstammad som ett litet träd. Ett effektfullt utropstecken i ditt av eldiga blommor uppvärmda vinterhem!

Små knep som gör blommorna glada

Köptips: Azalea, amaryllis och novemberkaktus ska ha stora knoppar som visar färg vid inköpet. Cyklamen ska ha några utslagna blommor och svällande knoppar på raka stänglar.

Läge: Söder-, öster- och västerfönster, där element inte utstrålar gassande hetta under fönsterbrädan. Vinterns blommor är förvånansvärt litet ljuskrävande. Det är bättre att placera blommorna en bit in i rummet, än över påslagna element, även om ljuset är sämre där.

Vattning: Vattna med rumstempererat vatten när den översta krukjorden torkat upp och häll bort överflödigt vatten på fatet efter en kvart. Undantag är amaryllis, azalea och cyklamen. För mycket vatten gör att amaryllisens stängel ränner iväg — vattna först när krukjorden är genomtorr. Hos azalea får rotklumpen aldrig torka ut. Sänk ned hela krukan i ljummet vatten två-tre gånger i veckan. Låt stå en kvart. Cyklamen ska vattnas på fatet.

Ge en halv dos näring varannan vecka. Amaryllis ska inte ha någon gödning alls under blomningen.

Varning! Se upp för drag och ytterkrukor. Utomhuskyla skadar växterna. Ställ dem på riskfritt avstånd om du öppnar fönstret. Ytterkrukor är förrädiska eftersom vatten lätt blir stående i dem, vilket kan förstöra växtens rotsystem. Töm ytterkrukan efter en stund när du har vattnat, eller ha ett rejält lager lecakulor i botten på den.

Foto Christer Andréason, Sven-Gösta Johansson

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar