Vårblommorna jag inte kan avstå!

Jo, jag ska! Jag ska lura de rackarna. Varför avstå från vårträdgårdens ljuvligheter bara därför att Bambi & Co betraktar dem som första klassens delikatesser?


Ska jag? Ska jag inte… Funderar jag när jag står framför plantaffärens förföriska hyllor med tulpanlökar. I våras var det tomt efter dem i trädgården. Sedan rådjuren år efter år hade länsat hela mitt smörgåsbord med knoppande skönheter hade jag bestämt att avstå från dem.

Jo, jag ska! Vara listig. Samla tulpanerna på ett ställe, som är lättbevakat. Då blir det lättare att gillra fällor för de godissugna. Med tulpaner spridda litet varstans så träder minsta motståndets lag lätt i kraft och man glömmer (förtränger) att skydda dem.

Så jag ska vara kräsen. Inte ha massor, bara de riktiga godingarna: de överdådigt pompösa papegojtulpanerna, de raffinerat randiga gamla konstnärssorterna, och små förtjusande botaniska, som den underbara dvärgtulpanen, Tulipa turkestanica. Bara de läckraste är gott nog. Åt mig – men inte åt rådjuren. För tulpanknopparna ska lukta farligt av curry och cayennepeppar! Främmande dofter i den nordiska naturen, och viltet har fint väderkorn. Att strö exotiska kryddor runt begärliga växter är enkelt och har fungerat hos mig i flera år. Så snopen vilde vännen ska bli, tänker jag, glad i hågen över att få återse mina älsklingar nästa vår…

Min dröm om poetiska pingstliljor vajande i gräset under det blommande äppelträdet blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jo, det är ljuvligt när poetnarcisserna sänder ut sin legendariska, ända sedan antiken, ombesjugna doft över nejden. Det är den äkta poetnarcissen, Narcissus poeticus, snövit med ett litet gult öga med en röd kant, det ska vara. Men den blommar sent vid pingsttid. Sedan måste bladen få vissna ned i lugn och ro, om man vill njuta av dem år efter år. Först framåt högsommaren kan man ta bort dem. Så man går och snirklar runt dem med gräsklipparen och blänger, och retar sig på hur skräpigt det ser ut. Nu ska jag vara klok och sätta pingtsliljorna i en ring i öppen jord närmast äppelträdets stam istället. Samt plantera in perenner med yviga blad, som till exempel vitbrokiga funkior, vars uppväxande bladverk döljer pingstliljornas.

Utanför i gräsmattan ska jag ha snödroppar, vars blad vissnar ned innan det är dags att klippa gräset. Utan snödroppen kan jag inte leva. Jag rörs i min frusna vintersjäl när jag ser hur den lilla näpna blomman trotsar snö och is för att tala om att våren är på väg…

Det finns massor av pingstliljor med ljuvlig doft. En underbar sort är den månskensgula Pipit.

Trädgårdsprylar vi gillar

Pippi på spaHär finns möjlighet till både dryck och bad. Snyggt fågelbad av rostfritt stål, keramik och gummi från Eva Solo.Höjd 69 centimeter, diameter 35 centimeter. 949 kronor. Danskdesign.nu.

Närande kakao-flis mot ogräs.

Kakao i rabatten?

Jo, faktum är att denna miljöprodukt, som spännande nog består av spröda skal från kakaobönan, både förhindrar ogräs, ger näring och förhindrar mördarsniglar. Också oslagbart för rosor som är känsliga för svampsporer vilka inte trivs i kakaoflisen. Dessutom skyddar det rötterna mot frost. Kan användas i köksträdgården, rabatterna och planteringskärl. En förpackning räcker till 3 kvadratmeter och kostar 139 kronor. Trädgårdsprodukter i Bohuslän.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar