Annons

Välkomna vårens vilda féer!

Trädgårdsväxter och krukväxter

När blåsippan klär sig i himmelsblått siden tycker man att ingen blomma är vackrare än hon. När så liljekonvaljen doftar i den grönskande lunden, och gullvivans "gyllene blomsternycklar öppnar portarna till sommarens sal" (skalden Atterbom), så är de det ljuvligaste som finns!

Av: Lisa Winnerlid, Foto: Sven-Gösta Johansson, 17 februari 2004


En självsådd gullviveäng
i gräsmattans utkant, dit även det klarblå ormögat har letat sig in. En kruka med penséer förhöjer vårstämningen.

Trots att de flesta av oss älskar vårens vilda blommor är det ganska okänt att de är fantastiska trädgårdsväxter. De är som små ädelstenar som kan försköna platser, som man glömt bort och aldrig brytt sig om.

Där trivs de! Mer lättodlade och skötselfria blommor får man leta efter. Det enda som krävs för att de ska bli lyckliga är att man ger dem rätt plats i livet, och några enkla skötselknep -varav det viktigaste är att praktiskt taget lämna dem ifred!

Annons

Skapa dig ett eget sippställe

Blåsippan, den vanliga Hepatica nobilis, är en av den tidiga vårens värdefullaste blommor, inte minst därför att den slår ut så fort tjälen gått ur jorden. Den har ett dekorativt bladverk, som är grönt nästan året runt. Det gör blåsippan till en fin marktäckare, t ex under lövbärande buskar och träd, som är en idealisk växtplats för sippor.

De blommar före lövsprickningen när solen når plantan, men vill leva vidare i den skugga som uppstår när busken har lövats. I sådan miljö sprider blåsippan sig gärna, ofta genom frösådd som myrorna hjälper till med.

När våren kommer på allvar täcks marken i ljusa lövskogar av ett andlöst hav av små vita stjärnblommor. Att vitsippan, Anemone nemorosa, så fullständigt kan täcka ett stort område beror på att den förökar sig kraftigt med krypande jordstammar. Det gör vitsippan till en förtjusande vårlig marktäckare praktiskt taget var om helst där jorden är orörd och myllrik. Har du en murken stubbe på tomten? Gå inte och reta dig på den - sätt vitsippor intill den istället så blir du glad i din stubbe!


Blåsippans rubinröda "tvillingsyster" rödsippan självsår sig gärna i närheten av moderplantan.


Nej, det är inte en blåsippa - utan en blå vitsippa! Det finns några utsökta blå hybrider som är lika lättodlade som de vilda vitsipporna.

Blå vitsippor

Blåsippan och vitsippan har sköna släktingar som börjar dyka upp i planthandeln. Den ungerska blåsippan, Hepatica transsylvanica, är en sådan skatt, med litet större, blå eller vita blommor. Blåsippans "syster" rödsippa, Hepatica nobilis ' Rubra', blommar i lysande rubinrött. Det finns också rosa och fyllda blåsippshybrider. Börjar man botanisera i vitsippornas värld kan man göra överraskande fynd. Till exempel blå vitsippor!

En hänförande sådan är "lavendelsippan", Anemone nemorosa 'Robinsoniana' med stora lavendelblå blommor, en annan är sorten 'Royal Blue' med djupblå blommor. Vitsippans månskensgula släkting svavelsippan, Anemone x lipsiensis, är en oemotståndlig charmör som snabbt sprider sig till täta mattor.

Om du stöter på den gudomliga nordamerikanska blå presidentsippan, Jeffersonia dubia, i en plantaffär så slå till! Blommorna har en obeskrivlig ton av lavendel och presidentsippan självsår sig gärna till din förtjusning. En gång hittade jag nio "presidentbebisar" runt moderplantan. Presidentsippan finns i specialaffärer och är dyr, men eftersom den så villigt självförökar sig så är det en investering i blomsterglädje att skaffa den!

Njut av en doftande konvaljelund

Jag såg en gång en oförglömlig syn innanför staketet i en villaträdgård. Ett gammalt knotigt vårdträd kastade ljusa skuggor över marken, och där växte en heltäckningsmatta av liljekonvaljer i tusental. Just en sådan plats är perfekt för liljekonvaljer. Gustaf Fröding besjöng Convallaria majalis som "Kung Liljekonvalj av dungen" och ur det kan man utläsa växtens favoritmiljö: en orörd plats i silande ljus under buskars och träds lövverk. Där bildar den med åren stora mattor, efterom rötterna breder ut sig med långa jordstammar.

En egen konvaljelund är därför lätt att skapa i minsta täppa - det enda som behövs är t ex ett fruktträd, som konvaljerna kan växa omkring. En lockande idé hittade jag i en gammal engelsk trädgårdsbok: plantera liljekonvaljer runt en sittplats där du trivs på våren, och där solen silar ned tidigt på eftermiddagen och kvällen. Den milda värmen kommer då att locka fram varje uns av blommornas utsökta parfym som ligger som en förnimmelse över nejden...

Den legendomspunna liljekonvaljen, som har urgamla anor som trädgårdsväxt, har några utsökta släktingar, värda att leta efter. Visste du att det finns en rosablommande variant, Convallaria majalis 'Rosea'? Den är mycket sällsynt men växer vilt på ett hemligt ställe i Mälardalen, och kan ibland fyndas i växthandeln. Sorten 'Flore Pleno' har dubbla snövita klockor. Två storblommiga hybrider heter 'Fortin's Giant' och Prolificans'. En vacker sort med limegul kant runt bladen är 'Melker'.


Den ljuvt månskensgula svavelsippan, en korsning mellan vit- och gulsippa, är en underbar marktäckare som snabbt sprider sig.

Sippor och liljekonvaljer är underbara vårblommor, men inte lämpliga för småbarnsfamiljen, eftersom de är giftiga. Däremot passar gullvivor bra i barnens trädgård.

Utkanten av gräsmattan, där man kan lämna gräset oklippt till eftersommaren passar pefekt för en gullviuveäng. Gullvivor, Primula veris, är mycket tacksamma att fröså och fröer finns att köpa.

Det räcker med att kasta ut dem direkt på växtplatsen - mitt i gräset! Plantorna blommar efter några år. Man kan också gräva ned plantor tidigt på våren. Låt gullvivans fröställningar stå kvar och mogna så har du snart en liten äng, eftersom växten självsår sig livligt. Du kan också hjälpa den på traven genom att ta de mogna fröhusen på eftersommaren och kasta ut dem på den önskade platsen.

Gullvivan kan även odlas i en blomsterrabatt, där växten blir frodigare än i gräs.

En dag får du kanske ett överraskande besök. Plötsligt står där en röd gullviva bland de gula. En spontan gäst som uppstått genom arvsanlag hos de gula. Den röda gullvivan är en urgammal form, som var mycket älskad i torpträdgårdarna, där röda och gula gullvivor ofta var kantväxter i finrabatten. En romantisk mormorsidé värd att ta efter!

Naturen bästa trädgårdsmästaren

Det är viktigt att respektera vilda växters krav på läge och jord - försök efterapa deras naturliga miljö. Gullvivor trivs i sol-halvskugga och kalkrika, lerhaltiga jordar. Konvaljer och sippor föredrar mjuk lövmylla i vandrande skugga, även i ljust norrläge. Växtplatsen för sippor och konvaljer bör rensas ren före planteringen. De första åren, tills plantorna etablerat sig, bör man hålla efter så att ogräset inte tar överhand. Sedan ska du inte störa blommorna! Konstgödsla inte.

Kratta aldrig löv där de växer, eftersom multnande sådana är den bästa näring som de kan få. Den gyllene regeln är: Moder natur är deras bästa trädgårdsmästare - låt henne sköta jobbet!


Tänk att ha ett eget konvaljställe och kunna plocka en bukett av den fridlysta "majklockan"! Tjusningen blir stor om man också har den rara rosa sorten!

Var får man tag på vildblommorna?

En del sippor, gullvivor och liljekonvaljer är fridlysta i vissa landsändar. Plantor brukar finnas i växthandeln och även på torget tidigt på säsongen. Spana efter dem så fort växtförsäljningen börjar! Ovanliga sorter och hybrider finns hos specialister.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 februari 2004 Lisa Winnerlid, Foto: Sven-Gösta Johansson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]