Annons

Upptäck prydnadsgräsen!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Gräs i trädgården är så mycket mer än bara gräsmatta. Här presenterar vi åtta karaktärsfulla prydnadsgräs för olika lägen.

Av: Susanna Rosén, 08 augusti 2001

Med sina mjuka former och effektfulla plymer ger prydnadsgräsen liv åt planteringen. Här presenterar vi åtta karaktärsfulla prydnadsgräs för både torra soliga lägen och skuggiga fuktiga vrår.


Det japanska blodgräsets färger är nästan självlysande.

Gräs förtjänar så mycket mer uppmärksamhet än att bara klivas över. De gräs som i regel finns i våra trädgårdar klipps kort som gräsmatta. Men många gräs har vackra bladruggar, för att inte tala om blomvipporna som dansar över bladverket.

Nu är det inte alla gräsarter och sorter som lämpar sig. De bästa är de som växer i täta klumpformade ruggar och som inte sprider sig allt för mycket med utlöpare eller frö. Många har dekorativ bladfärg, inte bara i friskt grönt utan också i silverblått eller i limegrönt. De kan ha enfärgade blad. Andra har randiga eller prickiga blad. Det finns till och med en sort, bomullsgräset, som har ljusgröna blad, som ser ut som om de doppats i blodröd färg.

Annons

Vackra vintersiluetter

De flesta gräs är också vackra när trädgården somnat in på vintern. Kvar står de torra ruggarna och tuvorna med blomvipporna, som fortfarande står som en sky över plantan. Effektfulla vintersiluetter! Så låt tuvorna stå orörda fram till våren.

Det är inte bara för deras prydnadsvärde. Många gräs kan vara känsliga för vinterfukten som får "fotfäste" om plantan klipps ner och den kan då börja ruttna. Dessutom skyddar plantans torra delar mot barmarksfrost. Det gäller alla perenner. Så städa inte för nitiskt på hösten, utan vänta till våren.

Komplettera med gräs

Gräs har en form och ofta en färg som skiljer sig från andra växter och ger en vackert komplement till planteringen. Utnyttja det när du planterar perenner.

Ta tillvara gräsets färg och plocka upp den tonen i en annan perenns blad eller blomma. Det kan bli mycket effektfullt. Mer högvuxna gräs blir dessutom raffinerade som solitärer, d v s att de kan ståta som blickfång i ensamt majestät.


I Drömparken i Enköping har man använt sig av olika prydnadsgräs för att lyfta fram perennernas skönhet.

Åtta vackra prydnadsgräs

Silvergräs, Achnatherum calamagrostis
Ett tuvbildande gräs med mellangrönt bladverk, som står som en fontän. Blommar juni till juli med meterhöga silverfärgade vippor, som elegant böjda penslar. Trivs bäst i väldränerad jord och på en solig plats. Hette tidigare Stipa calamagrostis, och växer vilt på höga höjder i centrala och södra Europa.

Tuvtåtel, Deschampsia cespitosa
Ett kraftfullt tuvbildande gräs. Bladverket är mörkgrönt och de skira plymiga blomvipporna står som en sky över plantan. Föredrar fuktighetshållande jord - i naturen växer den på fuktig gräsmark. Klarar också tyngre jordar. Det finns flera sorter, med olika färg på vipporna - från gulgrönt och guldgult till brons.

'Bronze Veil' är ganska ovanlig och har bronsfärgade vippor, medan 'Goldschleier' med sina guldgula vippor är betydligt vanligare i handeln. Själva arten kommer ursprungligen från Europa, Östafrika och Nya Zeeland, och den växer vild också i Sverige.

Blåsvingel, Festuca glauca
Ett effektfullt och ganska lågvuxet gräs. Själva plantan blir nämligen inte mer än 15-25 cm hög. Det gör att den passar i planteringens framkant.

De silverblå bladen, som är runda i genomskärning, sitter i ett tät och ganska kompakt rosett. De vissnar inte ner på hösten, utan plantan står silverblå och fin hela vintern. Det finns många sorter, 'Elijah Blue' är bara en av dem, men kanske den med starkast silverblå färg av dem alla.

'Blauspatz' är en annan sort med mer intensivt silverblå blad än själva arten. Tidigt på sommaren blommar den med knippen av blågröna blommor. När blomningen är över och blomställningarna har gulnat, klipp gärna bort dem så framhävs gräsets silvergrå färg bättre. Gräset är härdigt i större delen av landet. Det trivs bäst i en ganska mager och väldränerad jord, gärna med lågt pH-värde. Platsen ska helst också vara så solig som möjligt. Blåsvingel kommer ursprungligen från mellersta och sydvästra delarna av Europa.

Hakonegräs, Hakonechloa macra
Ett lågvuxet gräs, som växer vilt i fuktiga och steniga områden, bl a runt berget Hakone i Japan (därav namnet). Bladen är ganska breda, i alla fall för ett gräs. De böjer sig behagfullt mot marken, nästan som ett stilla vattenfall. Plantans höjd blir någonstans mellan 30 och 60 cm. Bildar lösa tuvor, som så sakta sprider sig i omfång. Det är för de vackra bladen och inte för de blygsamma blommorna som man odlar den.

Vill stå i fuktighetshållande jord, precis som där den växer vild. Platsen får gärna vara halvskuggig, med sol en del av dagen. Klipp inte ner plantan på hösten, då kan den ruttna. Sorten 'Alboaurea' har läckert gulvitstrimmiga blad.

Bomullsgräs eller japanskt blodgräs, Imperata cylindrica
Ett läckert gräs med friskt gröna, i det närmaste limefärgade blad, som ser ut att vara doppade i blodröd färg. Bladen ser nästan självlysande ut. De är mjuka, blir ca halvmetern höga och växer i glesa ruggar.

Gräset är flerårigt och sprider sig i maklig takt med underjordiska utlöpare. Det hör kanske inte till de härdigaste, men övervintrar i landets södra delar. Visserligen vill det helst växa i fuktighetshållande jord, men blandar man i sand i jorden, så den blir mer väldränerad, klarar det övervintringen bättre.

Vintertäck plantan för säkerhets skull. Den ska i alla fall klara temperaturer på ner till 10 minusgrader. Vill stå i full sol eller skimrande skugga från träd eller buskar. Hos oss blommar den inte, men det gör inget.

Det är ju för de vackra bladens skull den odlas. I varmare klimat blommar gräset på sensommaren med långsmala cylinderformade ax. Det är formen på axen som givit det artnamnet cylindrica. Arten hör hemma på öppna gräsmarker i Japan.

Hässlebrodd, Milium effusum
Ett gräs med ganska breda och mjuka gräs. Särskilt effektfull är sorten 'Aureum' med limegröna blad. På våren är de nya bladen nästan självlysande, och står vackert mot vårblommande perenner. Fram emot sommaren mörknar bladverket något, men har fortfarande en frisk grön färg.

Växtplatsen bör inte vara alltför solig, utan lätt skugga blir bäst. Hässlebrodd är inte så kinkig, trivs i den flesta trädgårdsjordar, bara de inte är allt för torra. Den rena arten växer vild i Europa, Asien och Eurasien samt norra Nordamerika. Den finns även vild i Sverige.

Miskantus, Miscanthus sinensis
Ett högvuxet gräs, 120-200 cm, som växer i en kraftfull rugge. De mellangröna bladen är ganska smala och har en tydlig mittnerv. En vacker solitär, som är ett klassiskt gräs för den japanskinspirerade trädgården. Den kommer igång ganska sent på våren, men växer desto snabbare när sommarvärmen kommer igång.

Från augusti till oktober blommar den med aningen rödtonade vippor, som så småningom bleknar till silvervitt när de torkar. Det finns många sorter, alla med olika karaktär. ´Puenktchen´ på bilden har ljusa prickar på bladen. Vill helst stå soligt, i alla fall om man vill få den att blomma. Växer i allt ifrån lösa sandjordar till tyngre leror, men föredrar en fuktighetshållande mullrik jord. Vintertäck gärna de första åren för säkerhets skull. Klipp inte ner plantan på hösten, då kan den ruttna bort. Den vilda miskantusen hör hemma i lågländerna och i bergstrakterna i Japan, Nordostasien, Kina och Thailand

Randgräs, Phalaris 'Picta'
Det klassiska randiga gräs som vi odlat sedan mormorsmors tid och som ofta finns kvar länge i trädgårdar. Medan andra växter dör ut lever randgräset vidare, och dessutom tar det gärna för sig av utrymmet.

De gröna bladen har effektfulla krämvita "fartränder" i hela bladets längdriktning. Plantan blir ca meterhög, räknar man också in de gulvita blomvipporna 120-150 cm. Tänk dock på att den gärna sprider sig med underjordiska utlöpare. Se till att hålla den på plats, så att den inte tar sig för mycket frihet.

Växer i de flesta jordar, såväl fuktiga som torra. Om den får välja själv vill den gärna stå i litet mer fuktighetshållande jord. Platsen kan vara solig eller halvskuggig. Själva arten växer vild i Europa, Asien och Nordamerika.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 augusti 2001 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]