Undvik skadedjur och sjukdomar på dina växter

Sjukdomar och skadedjur på omsorgsfullt omskötta växter kan få vem som helst att tappa sugen. Här ger Ylva Landerholm sina bästa tips för att hålla trädgården i toppform.


Alla som har en trädgård, eller odlingslott, har upplevt det. Den där besvikelsen och kanske ilskan över de förstörda fruktträden, de uppätna rosorna, äpplena fulla med larver eller rosorna som är tyngda av mjöldagg.

Bladlöss är ovälkomna gäster i de flesta trädgårdar. Foto Janne Olsson.

Och ändå är det just dessa skador och angrepp som bidrar till att nya, mera motståndskraftiga sorter utvecklas. Odlarna arbetar konstant med att ta fram sorter som står emot sjukdomar och är virusresistenta!

Här tar vi upp några av de mest vanliga skadorna och angreppen och vad man kan prova för att slippa det.

Älg och Rådjur
* Skokräm – sätt på en klick skokräm på ett blad här och där på de växter som djuren äter på. Det hjälper!
 
* Fårull- hjälper för många, på vissa håll inte alls, det verkar som ju färskare ullen är desto bättre. Det bästa är att ha egna, eller lånade, får i trädgården! Sedan vet vi ju alla vad får och getter gärna knaprar på, så man får lov att hägna in dem i en egen hage nära de åtråvärda rabatterna.

* Glitter, samma glitter vi gärna använder till Lucia, detta gillar inte rådjur.

* Oasis blötlagda i blodmjöl och ammoniak, hjälper till viss del.

* Hårspray – kan väl liknas vid de rådjurssprayer som finns på marknaden, men även just hårspray har visat sig vara effektivt, speciellt de som innehåller stark parfym.

* Och sedan det som ligger mig varmt om hjärtat – ett rum i rummet!
Varför inte göra en spaljéomgärdad vacker rosengård eller köksträdgård inne i trädgården? En oas i det stora vackra uterummet, ger både spänning och funktionellt.
Men det ska byggas vackert och permanent, inget halvhjärtat med lite nät eller eltrådar – det blir varken vackert eller funktionellt.

Det finns ju idag ett enormt utbud av vackra spaljésektioner av lite grövre typ – använd dem så får du snabbt upp ett rum! Höjden bör vara minst 1.80 m.

Sork
Dessa djur har i denna vinter ställt till oerhört stor skada på så många platser.

Jag tipsar om tre sätt att mota ut dem från trädgården:

1. Karbidsten som finns att köpa och sätta ner i upptäckta gångar.

2. Sorkstopp – ett oerhört illaluktande medel, man doppar oasis eller trasor i medlet och sticker ner i gångarna.

3. Sorkfällor.

Sedan är det ju väl känt att på brukad mark, dvs. mark som man rör i ofta, där vantrivs sorken. En mycket hög mullhalt gynnar sorkangrepp, i en grusig stenig jord är angreppen däremot avsevärt mindre.

Tips som glaskross i gångarna skrivs det ibland om, men det är ju oerhört tveksamt om man ska ta till den åtgärden, många andra djur kan fara väldigt illa av det.

Löss
Fläder, schersmin och rosor, det är många växter som lössen gillar. Bäst är det om man redan i maj börjar sin rundvandring i trädgården, ger akt på de första lössen och besprutar med antingen vanligt vatten, med slang och högt tryck på vattnet, eller något av alla effektiva löss-preparat som finns.

Man kan även prova att fylla en duschflaska med ljummet vatten och två matskedar salt, denna blandning sprutas på morgonen eller på kvällen, och kan hjälpa riktigt bra!

Skadeinsekter
Detta gigantiska område med alltifrån stinkflyn, liljebaggar och vita flygare.
Vi går inte in på alla här men kan rekommendera att du skaffar bra böcker om skadedjur och växtskydd. Vi är duktiga på att köpa böcker om blommor och design, men glömmer lite till mans bort de viktiga bitarna jord och gödsling, samt sjukdomar, skadedjur och växtskydd!
I flertalet böcker finns bra foton och bilder som hjälper dig att finna vad din växt drabbats av och bra åtgärder!

Svampsjukdomar
Man bör verkligen sträva efter att köpa växter som är resistenta mot svampsjukdomar. För att undvika angrepp av svampsjukdomar finns några generella regler: var försiktig med alltför riklig kvävegödsling, se till marken där växter stå i är dränerad och inget sumphål, och så god tillskott av kompost, gärna två gånger per år.

Det finns ett flertal svampmedel som man kan ta till, men bäst först är ju att fundera på varför växten drabbas av denna åkomma.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar