Annons

Trolsk trädgård med förföriska fuchsior

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vill du fylla dina utomhuskrukor med något riktigt läckert och lättodlat i sommar? Satsa på de förtrollande fuchsiorna!


'Göteborgskan', med sina typiska mulliga röd-vita blommor, var länge den enda fuchsiasort som förekom i hemmen. Nu finns det hundratals sorter!

Inga sommarblommande krukväxter har under senare år orsakat en sådan måste-ha-feber som fuchsior. Varför är lätt att förstå när man har upplevt blommornas fängslande uppenbarelser. Därtill blommar fuchsior generöst från vår till höst, är lättodlade och stortrivs i vårt nordiska klimat.

Fuchsiaboom

I många år var fuchsian en nästan bortglömd blomma. En del minns från barndomen mammas rödvita 'Göteborgskan', men det var också allt. Men för ungefär fem år sedan började det dyka upp en massa nya, häpnadsväckande sorter. Storblommiga med tätt fyllda blommor som gammaldags krinoliner och småblommiga, gracila som sagans feer. Dessutom i allsköns vackra nyanser och färgkombinationer.

En av de som ligger bakom fuchsiaboomen är Susanna Hveem som driver Rockdala Handelsträdgård. Hon övertog fuchsiaexperten Kenneth Nilssons samling på hundratals sorter, inköpta från olika delar av världen, och började föröka dem. Samtidigt reste hon runt i Europa på jakt efter fler. Det resulterade i att Rockdalas postorderkatalog idag har 350 sorter i sin katalog! (Se separat ruta). Susanna säljer även över 200 pelargonsorter, och hon har funnit att fuchsiorna gått om pelargonen, som förr var den klassiska sommarblomman, i popularitet.

Annons


Den ljuva sorten 'Silverdollar' kan stammas upp till ett blomsterträd som lyser i skuggigt läge.


Ljusa fuchsiasorters bedårande charm framhävs om plantan får stå i skugga.

Vinterhärdiga sorter finns

Susanna prisar fuchsiorna, inte minst därför att de är så användbara och tacksamma att göra vackra arrangemang med. Eftersom de finns i så många färger kan man enkelt kombinera dem med andra sommarblommor och odlingskärl i matchande toner. Fuchsior passar även utmärkt i amplar vid husknuten, vars blommor tar upp fasadens färg. Man kan stamma upp de kraftigväxande och storblommiga till fantastiska små träd och forma de trendiga småblommiga över bågar eller göra bonsaier av dem.

För trädgårdsentusiasten finns det sorter som är vinterhärdiga upp till och med mellersta Sverige. En sådan är den populära 'Whiteknight's Pearl', som kan bli en över meterhög buske i en rabatt. Förutsättningen är att de vinterhärdiga sorterna planteras djupt i soligt läge och att man täcker dem väl med jord och löv på hösten. Plantan fryser ned helt och börjar växa från marknivå på våren.


Violettsvarta kjolar mot vinröda kronblad har raffinerade sorten 'Melanie'.


'Royal Velvet' heter den här magnifika fuchsian, vars blommor kan bli 8-10 cm i diameter.

Förtrollande blomsterprakt

Ett tilltalande sätt att använda fuchsior är att hänga dem i lövträd. Efter den ljuvliga äppelblomningen blir fruktträdets miljö en dunkel, litet ointressant plats i trädgården. Genom att hänga olika fuchsior i grenarna förvandlas platsen till en förtrollande värld, där man gärna slår sig ned och beundrar de utsökta fuchsiablommorna i närbild. Fuchsiorna dansar i brisen som små balettdansöser i böljande sidenkjolar. Använd hängande sorter och sätt plantorna i större amplar eller hanging baskets, där de kan nå ansenlig storlek på en sommar.

Fuchsior stortrivs dinglande i grenverken, där de får svalka och frisk luft. Blåst bekommer dem inte eftersom de är mycket vindtåliga. Kom bara ihåg att binda fast hänganordningen med ett snöre i grenen så att plantan inte blåser ned. Ljusförhållandena i träden är också idealiska tack vare den milda vandrande skugga som bildas när solljuset filtreras genom lövverket. Och efter ett sommarregn ser blommorna ut som de hade varit på skönhetssalong!

Fuchsior är faktiskt riktiga ruskvädersblommor, berättar Kenneth Nilsson i sin bok Fuchsior och fuchsiaodling/Natur och Kultur: "De vilda arterna har sin naturliga miljö på flera tusen meters höjd i Anderna. Dimma och fuktiga kyliga vindar blandat med solglimtar är deras favoritväder. En typisk svensk sommar passar fuchsian utmärkt. Den lider under soliga heta sommardagar. Vid temperaturer över 24 plusgrader växer de överhuvudtaget inte utan står bara och flämtar. Under förutsättning att det inte är minusgrader ska du inte ta in fuchsian bara för att du tycker att det är kallt. Fuchsian kommer inte att förlåta dig om du gör det!"


Lika som tvillingsystrar är sorterna 'Pink Fantasia' och 'Rosa Fantasia'. Det enda som skiljer dem är färgen på kjolen.


Fuchsiorna med sina typiska "kjolar" svävar i vinden som graciösa balettdansöser.

De bästa fuchsiaknepen:

1. Det lönar sig att plantera om unga plantor efter inköpet. Undvik svarta plastkrukor, som kan hettas upp så kraftigt av solen att rötterna kan skadas. Använd blomjord av bra kvalitet, som innehåller små lecakulor. Bottna krukan med ett lager grus eller leca. Sätt plantan i krukan och fyll på med jord. Tryck inte till den! Det är viktigt att jorden är genomsläpplig.

2. Fuchsior går bra inomhus på en sval, ej solgassig plats. Så fort all risk för nattfrost är över trivs de bäst ute. De kan odlas i sol om platsen är luftig. Ställ aldrig fuchsian i ett instängt hett hörn. En gyllene regel lyder: vandrande skugga är bäst, speciellt för vita och ljusa sorter som blir finast där. De trivs även i skugga. Röda-orange sorter tål mer sol.

3. Börja göda när de första blomknopparna visar sig. Fuchsior är näringskrävande men man bör göda dem ofta och mjukt. Den bästa metoden är att var 14:e dag strö över litet Chrysan på krukjorden. Genom vattningen tillförs då gödningen i lagom portioner. Även flytande blomnäring är bra.

Vattningen går hand i hand med temperaturen. Ju svalare, desto mindre vatten. Jorden får aldrig torka ut helt i krukan. Se upp med ytterkrukor utan dräneringshål! Stående vatten i dem kan orsaka rotröta. Samma sak gäller om man inte häller bort stillastående vatten på blomfatet.
Plocka bort de små gröna frukter som snabbt bildas efter varje blomma. Det betyder oerhört mycket för rik blomning.

4. Det är lätt att föröka fuchsior med sticklingar, framförallt på våren och försommaren. Skär alldeles under ett bladpar, ta bort det och rota sticklingen i ett glas vatten. Plantera om den två-tre gånger innan den får sin slutgiltiga kruka, som redan första året kan vara 15-20 centimeter i diameter. Fuchsior tas in före första nattfrosten och övervintras bäst på en ljus, sval plats.


'Blue Veil' med sina stora blommor med syrenlila "krinoliner" är en förtrollande syn i skugga.


'Logan Garden', en sort som anses vinterhärdig på en skyddad plats i trädgården i zon 1-3.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 juni 2003
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Garderobsblomma – skötsel och tips

Trädgårdsväxter och krukväxter Vill du ha en krukväxt som är dekorativ och samtidigt så tålig att alla klarar att sköta den är zamiakallan perfekt. Det enda som kan få den att krokna är övervattning. 

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Bästa växterna till pergolan

Trädgårdsväxter och krukväxter Drömmer du om ett frodigt skuggande tak över uteplatsen eller en båge med bedårande blommor över trädgårdsgången? Vi i Villa väljer ut sina fem klättrande favoritväxter till pergolan. 

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

3 höstiga favoriter

Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3...

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]