Trädgårdskällan

I familjen Manderssons trädgård i Helsingborg finns något som man vanligtvis inte har - en naturlig källa med drickbart, friskt vatten.


Några steg bort ligger den finkorniga stranden och i blickfånget syns Helsingör tydligt. Hit kom trädgårdskonstnären Helge Lundström för drygt tio år sedan för att hjälpa familjen Mandersson som nyss hade byggt färdigt ett hus på en tomt som sluttade ner mot Öresund. Nu behövde de hjälp med att formge denna speciella plats.

Förutom den bedövande, vackra utsikten var tomten också speciell på ett annat sätt. Här fanns en naturlig källa – Sankt Jörgens källa – som brukats sedan medeltiden. Fram till det kommunala vattnet kopplades på försågs alla boende runt omkring med vatten härifrån.

Liten långsmal trädgård

Trädgården är liten och långsmal, cirka 50 meter lång och 7 meter bred. Nivåskillnaderna är minst tre meter. Med trappsteg och täta avsatser förstärks intrycket av att det är ganska så brant här.
Stenmaterialet hämtades bland annat från stranden kring piren i Helsingborg, men först efter att man fått tillåtelse av stadsträdgårdsmästaren. Totalt fann Helge 21 stycken vackert slipade, flata stenar som var upp till tre meter långa. Dessa blev perfekta som trappsteg. Andra stora stenar transporterades också hit från mer avlägsna platser som Halland och Österlen.

Med trappsteg och täta avsatser förstärks intrycket av den branta trädgården. Tanken var att allt skulle vara lättskött därför planterades bland annat mycket lavendel, hosta och timjan mellan stenpartierna. Keramikklot inköpta i Italien, konstverk på stenen av Birgitta Widding.


Huset byggdes för 10 år sedan.
Trädgården sluttar mot Öresund, från huset har man en vidunderlig utsikt.

Nyanlagd damm

Den gamla källan blev någon gång under början av 1900-talet inmurad med runda kullerstenar, men den typen av sten är inget i Helges smak. I stället sattes olikformade stenar dit för att i möjligaste mån efterlikna brunnen som den sett ut en gång.

Vattnet i källan rinner fram med en hastighet av 13 liter per minut och svämmar sedan ut över stenblocken och ner i en geometriskt formad, nyanlagd damm. Platsen för dammen ligger väl skyddad bakom en mur och har också en solig sittplats. Vattnet leds sedan vidare ut i Öresund. En länspump håller stenarna och vattnet rent men Ragnar använder även ett ekologiskt medel som heter Hocelock.

– Det är snabbverkande och håller allt rent och fint här i dammen i cirka en månad utan att fiskar och fåglar kan bli förgiftade. Några fiskar syns dock inte till i dammen, men det har funnits.

– Från början köpte vi tolv japanska karpar, men efter ett halvår var alla borta. Nya inhandlades men till slut gav vi upp. Det var tydligen någon som tyckte att de var goda att äta upp, konstaterar Ragnar.

Ragnar Mandersson bjuder gärna besökare på ett glas friskt vatten från sin naturliga källa.


Stora stenblock har fraktats hit,
både från Helsingborgs pir och Österlen. Idag, tio år senare, är stenarna nästan täckta av växter som brett ut sig, här bland annat daglilja.
 

Växter

I trädgården har det valts ut växter med tanke på minimal skötsel. Därför har det bland annat planterats mycket lavendel, hosta och timjan mellan stenpartierna. I de få rabatterna växer några perenner som kärleksört och dagliljor och runt dammen olika ståtliga grässorter. En nyanlagd rabatt skymtar ändå vid husets kortsida. Det är Ragnars egna lilla odling.

– Jag har lite mer tid nu och har därför skaffat mig några tomatplantor, en rad med potatis och några jordgubbs- och smultronplantor.

Annars verkar den lilla trädgården vid Öresund – med sin unika källa – vara mycket lätt att sköta.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar