Annons
Den lysande körsbärsröda italienska klematisen ’Julia Correvon’ är en skatt för lång sensommarblomning i buskar.
Den lysande körsbärsröda italienska klematisen ’Julia Correvon’ är en skatt för lång sensommarblomning i buskar.

Trädgårdens egna slingrande skatt

Trädgårdsväxter och krukväxter

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa överraskande scener!

Av: Lisa Winnerlid, Foto Sven-Gösta Johansson/Lisas blommor, ViV nr 3/2008, 10 mars 2008

Klematis är den i särklass mest populära klätterväxten i Sverige. Det med all rätt, ty det är en fantastisk växt. Rena trollkonstnären som kan förvandla den tristaste hörna till en överraskande sevärdhet.

I sin naturliga miljö i skogen klättrar klematis i buskar och träd med långa böjliga rankor, som tar fäste med hjälp av sinnrikt konstruerade bladskaft. De sorter som finns i handeln har ärvt den egenskapen och det kan vi utnyttja i många olika sammanhang:

Tapetsera en vägg. Det är det vanligaste sättet att använda klematis, och oslagbart vackert. Låta klematis klättra i buskar. En fantastisk syn. Sätt en sommarblommande sort vid en vårblommande buske så får busken en andra skönhetsperiod när klematisen blommar. Ett gammalt ofräscht staket blir "ungt på nytt" om du låter klematisrankorna vandra runt i det. En härlig syn mot gatan!

Höga perenner får ett skönhetslyft om du samplanterar dem med klematis. Välj en sort som i färg harmonierar med perennens blommor. Ett oemotståndligt engelskt sätt att använda klematis är att låta den klättra bland kraftigväxande rosor som busk-, klätter- och mormorsrosor. Klematis är också en fantastisk marktäckare som bjuder på stora blommande mattor.

Annons

Små balettdansöser och stora divor. Det finns olika arter med olika blomningstider. De storblommiga är magnifika divor som tar andan ur oss med sitt överdåd av blommor. De småblommiga är mer att likna vid graciösa balettdansöser. De är i allmänhet mer lättodlade och härdiga än de storblommiga. Det sägs att klematis vill ha huvudet i solen och fötterna i skuggan. Jag har märkt att småblommiga sorter blommar fint även med huvudet i ljus skugga, där blomningstiden blir längre.


Dubbelblommande klematis är ovanliga. Den här intensivt mörkvioletta sorten heter "Multi Blue". Kräver sol för att blomma bra.


Den stadiga meterhöga perennen kransveronika har här fått vackert sällskap av storblommiga klematisen ’Ville de Lyon’.


Om man sätter klematis som marktäckare i en perennrabatt så letar sig rankorna mot ljuset. Här har en sökt sig till lavendelbusken – till kattens förvåning!

Här är några utsökta arter och sorter för hela växtsäsongen:

Vårblommande: Bergklematis, zon 1 och 2. Vackra sorter är silverrosa 'Elizabeth' och rosaröda 'Rubens'. Alpklematis blommar länge under sen vår-försommar. 'Cyanea' är en skönhet i himmelsblått, zon 4, och 'Tage Lundell' har purpurvioletta blommor, zon 5. Vackra sorter bland kronklematis är rosavioletta 'Ballet Skirt' och purpurfärgade ' Jan Lindmark', båda zon 5. Rosa 'Rose O'Grady' klarar sig ända upp i zon 6.

Sommarblommande: Bland de storblommiga klematisarna finns det massor av sorter i en rik färgskala som spänner över blå, rosa, röda, vita och svartvioletta nyanser. Härdigheten varierar med sort, men det finns många som klarar vintrarna upp i zon 5. Några populära sorter är rosa 'Comtesse de Bouchard' och 'Hagley Hybrid', blåvioletta 'Jackmanii Superba' och 'The President', ljusblå 'Perle d'Azur' och körsbärsröda 'Ville de Lyon'. Den vita sorten 'Huldine' har ett fint sidenskimmer över kronbladen.

Sommar- höstblommande: Italiensk klematis är i mitt tycke stjärnan bland de småblommiga arterna. De blommar generöst i månader och har den stora fördelen att blomma på årsskotten. Det betyder att man kan klippa ned dem när bladen vissnat, och slipper se den skräpiga härva som klematis ofta är under vinter och vår. Charmiga sorter är syrenlila 'Mrs Tage Lundell', lysande vinröda 'Mme Julia Correvon, blåvioletta 'Etoile Violette', fyllda mörkröda 'Purpurea Plena och sammetsröda 'Royal Velours'. Alla zon 5.


Låt klematisrankorna dansa bland höga perenner. Mörkvioletta italienska klematisen ’Etoile Violett’ matchar läckert den klängande sydstormhatten och kejsarliljan ’Golden Splendour’.

Om du planterar klematis mot en vägg bör du sätta den minst 40 centimeter från husväggen. Intill den är det för torrt. Rikta plantan snett mot väggen och led rankorna uppför en bambukäpp mot spaljén.

Vill du att klematisen ska klättra i en buske ska du sätta den 50 centimeter från buskens stammar på norrsidan om busken, eftersom rankorna söker sig mot den ljusaste sidan. Det är viktigt att busken har djupgående rötter, som till exempel häggmispel. En art som syren, med rötter som breder ut sig i sidled, stjäl för mycket vatten för att klematisen ska trivas. Här lämpar sig småblommiga sorter bäst.

Vid samplantering med perenner bör du välja sådana som har stadiga stjälkar som kan bära upp klematisrankorna. Perfekt är kransveronika, stockros, citronsolros och liljor. Tänk på att perennen och klematisen ska ha samma blomningstid. När man låter perenner och rosor få sällskap av klematis bör man ta fram sekatören då och då och se till att klematisen inte tar över för mycket. Var inte rädd för att klippa till!
Var överhuvudtaget inte rädd för att experimentera med klematis. I en engelsk tidning läste jag om hur man gör ett klematisbord: Spänn ett hönsnät över fyra ben. Plantera en klematis mitt under "bordet". Rankorna söker sig upp mot ljuset, klättrar över nätet och vänder sina blommor mot skyn. Fantasieggande, inte sant!


Läckra ljusrosa blommor forsar över storblommiga klematisen ’Hagley Hybrid’ i juli-september.


Sirliga syrenrosa blommor har svenska sorten ’Mrs Tage Lundell’. En italiensk småblommig klematis som blommar fint i ljusa skugglägen.

Så lyckas du med klematis

  • Bästa planteringstid är april-juni och september-november. Sätt rotsystemet i en hink med ljummet vatten medan du gör i ordning jorden. Den ska vara porös och fuktighetshållande: blanda in fuktig torvmull, grovt grus och brunnen kompost/naturgödsel.
  • Gropen ska vara minst 40 centimeter djup och vid. Rotklumpen ska hamna minst 10 centimeter under jordytan. Vattna rejält.
  • Beskär rankorna till 20 centimeter ovan mark efter planteringen. Det bygger upp en kraftig planta som ger massor med blommor.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
10 mars 2008 Lisa Winnerlid, Foto Sven-Gösta Johansson/Lisas blommor, ViV nr 3/2008
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]