Trädgårdens egna slingrande skatt

Bli blomsterkonstnär med klematis, en lättodlad juvel för liten och stor trädgård. Det finns massor med färgskimrande sorter. Med dem kan du skapa överraskande scener!


<!– –>Klematis är den i särklass mest populära klätterväxten i Sverige. Det med all rätt, ty det är en fantastisk växt. Rena trollkonstnären som kan förvandla den tristaste hörna till en överraskande sevärdhet.

I sin naturliga miljö i skogen klättrar klematis i buskar och träd med långa böjliga rankor, som tar fäste med hjälp av sinnrikt konstruerade bladskaft. De sorter som finns i handeln har ärvt den egenskapen och det kan vi utnyttja i många olika sammanhang:

Tapetsera en vägg. Det är det vanligaste sättet att använda klematis, och oslagbart vackert. Låta klematis klättra i buskar. En fantastisk syn. Sätt en sommarblommande sort vid en vårblommande buske så får busken en andra skönhetsperiod när klematisen blommar. Ett gammalt ofräscht staket blir ”ungt på nytt” om du låter klematisrankorna vandra runt i det. En härlig syn mot gatan!

Höga perenner får ett skönhetslyft om du samplanterar dem med klematis. Välj en sort som i färg harmonierar med perennens blommor. Ett oemotståndligt engelskt sätt att använda klematis är att låta den klättra bland kraftigväxande rosor som busk-, klätter- och mormorsrosor. Klematis är också en fantastisk marktäckare som bjuder på stora blommande mattor.

Små balettdansöser och stora divor. Det finns olika arter med olika blomningstider. De storblommiga är magnifika divor som tar andan ur oss med sitt överdåd av blommor. De småblommiga är mer att likna vid graciösa balettdansöser. De är i allmänhet mer lättodlade och härdiga än de storblommiga. Det sägs att klematis vill ha huvudet i solen och fötterna i skuggan. Jag har märkt att småblommiga sorter blommar fint även med huvudet i ljus skugga, där blomningstiden blir längre.

Dubbelblommande klematis är ovanliga. Den här intensivt mörkvioletta sorten heter ”Multi Blue”. Kräver sol för att blomma bra.

Den stadiga meterhöga perennen kransveronika har här fått vackert sällskap av storblommiga klematisen ’Ville de Lyon’.

Om man sätter klematis som marktäckare i en perennrabatt så letar sig rankorna mot ljuset. Här har en sökt sig till lavendelbusken – till kattens förvåning!

Här är några utsökta arter och sorter för hela växtsäsongen:

Vårblommande: Bergklematis, zon 1 och 2. Vackra sorter är silverrosa ’Elizabeth’ och rosaröda ’Rubens’. Alpklematis blommar länge under sen vår-försommar. ’Cyanea’ är en skönhet i himmelsblått, zon 4, och ’Tage Lundell’ har purpurvioletta blommor, zon 5. Vackra sorter bland kronklematis är rosavioletta ’Ballet Skirt’ och purpurfärgade ’ Jan Lindmark’, båda zon 5. Rosa ’Rose O’Grady’ klarar sig ända upp i zon 6.

Sommarblommande: Bland de storblommiga klematisarna finns det massor av sorter i en rik färgskala som spänner över blå, rosa, röda, vita och svartvioletta nyanser. Härdigheten varierar med sort, men det finns många som klarar vintrarna upp i zon 5. Några populära sorter är rosa ’Comtesse de Bouchard’ och ’Hagley Hybrid’, blåvioletta ’Jackmanii Superba’ och ’The President’, ljusblå ’Perle d’Azur’ och körsbärsröda ’Ville de Lyon’. Den vita sorten ’Huldine’ har ett fint sidenskimmer över kronbladen.

Sommar- höstblommande: Italiensk klematis är i mitt tycke stjärnan bland de småblommiga arterna. De blommar generöst i månader och har den stora fördelen att blomma på årsskotten. Det betyder att man kan klippa ned dem när bladen vissnat, och slipper se den skräpiga härva som klematis ofta är under vinter och vår. Charmiga sorter är syrenlila ’Mrs Tage Lundell’, lysande vinröda ’Mme Julia Correvon, blåvioletta ’Etoile Violette’, fyllda mörkröda ’Purpurea Plena och sammetsröda ’Royal Velours’. Alla zon 5.

Låt klematisrankorna dansa bland höga perenner. Mörkvioletta italienska klematisen ’Etoile Violett’ matchar läckert den klängande sydstormhatten och kejsarliljan ’Golden Splendour’.

Om du planterar klematis mot en vägg bör du sätta den minst 40 centimeter från husväggen. Intill den är det för torrt. Rikta plantan snett mot väggen och led rankorna uppför en bambukäpp mot spaljén.

Vill du att klematisen ska klättra i en buske ska du sätta den 50 centimeter från buskens stammar på norrsidan om busken, eftersom rankorna söker sig mot den ljusaste sidan. Det är viktigt att busken har djupgående rötter, som till exempel häggmispel. En art som syren, med rötter som breder ut sig i sidled, stjäl för mycket vatten för att klematisen ska trivas. Här lämpar sig småblommiga sorter bäst.

Vid samplantering med perenner bör du välja sådana som har stadiga stjälkar som kan bära upp klematisrankorna. Perfekt är kransveronika, stockros, citronsolros och liljor. Tänk på att perennen och klematisen ska ha samma blomningstid. När man låter perenner och rosor få sällskap av klematis bör man ta fram sekatören då och då och se till att klematisen inte tar över för mycket. Var inte rädd för att klippa till!
Var överhuvudtaget inte rädd för att experimentera med klematis. I en engelsk tidning läste jag om hur man gör ett klematisbord: Spänn ett hönsnät över fyra ben. Plantera en klematis mitt under ”bordet”. Rankorna söker sig upp mot ljuset, klättrar över nätet och vänder sina blommor mot skyn. Fantasieggande, inte sant!

Läckra ljusrosa blommor forsar över storblommiga klematisen ’Hagley Hybrid’ i juli-september.

Sirliga syrenrosa blommor har svenska sorten ’Mrs Tage Lundell’. En italiensk småblommig klematis som blommar fint i ljusa skugglägen.

Så lyckas du med klematis

  • Bästa planteringstid är april-juni och september-november. Sätt rotsystemet i en hink med ljummet vatten medan du gör i ordning jorden. Den ska vara porös och fuktighetshållande: blanda in fuktig torvmull, grovt grus och brunnen kompost/naturgödsel.
  • Gropen ska vara minst 40 centimeter djup och vid. Rotklumpen ska hamna minst 10 centimeter under jordytan. Vattna rejält.
  • Beskär rankorna till 20 centimeter ovan mark efter planteringen. Det bygger upp en kraftig planta som ger massor med blommor.
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar