Svärmorstunga, som härstammar från Västafrika, finns i olika höjder och bladfärger.
Svärmorstunga, som härstammar från Västafrika, finns i olika höjder och bladfärger. Foto: Floradania.dk

Svärmorstunga – en lättskött favorit för hemmet

Trädgårdsväxter och krukväxter

Vill du ha en riktigt lättskött växt ska du satsa på en svärmorstunga. Här är några busenkla tips på hur du lyckas med de spännande bladen!

Av: Sandra Holmes, 22 oktober 2020

Svärmorstunga, Sansevieria trifasciata, eller bajonettlilja som den också kallas, har fått sitt lite elaka namn på grund av sina spetsiga blad – men trots att den kanske inte låter så trevlig, är den faktiskt riktigt lätt att handskas med. Eftersom den varken kräver mycket ljus eller vatten, och trivs bra i rumstemperatur, är svärmorstunga en av de mest lättskötta krukväxterna som finns. Dessutom är den en av de bästa växterna på att rena luften från giftiga partiklar. 

Skötseltips

Annons

Svärmorstunga behöver inte vattnas särskilt ofta alls, men när man gör det ska man vattna rejält och på fatet, inte ner i bladrosetten då det kan få den att ruttna. Tillsätt gärna lite näring i vattnet under sommarhalvåret. Växten kan stå både ljust och mörkt men bladfärgen blir starkare vid ljus placering. Undvik dock alltför stark sol då det kan skada bladen, och låt inte heller växten stå i kallt fönsterdrag under vintern.

 

'Laurentii' har gula bladkanter, ‘Hahnii’ är en lågväxande sort med grön tigrering och ‘Zeylandica’ har silvergrått mönster.
Foto: Istock, Wexthuset och Plantagen

 

Läs också: Kaktusar – så lätta är de att lyckas med!

 

Olika sorter

För den som är sugen på att skaffa en svärmorstunga finns det lite olika sorter att välja mellan. 

Krukväxtens blad kan variera från tjugo centimeter och upp till en meter i höjd beroende på sort, och deras tigrerade mönster kan gå i gröna, gula eller silvriga nyanser – vissa även med gula eller gulvita kanter. Svärmorstunga blommar faktiskt också ibland, med vita blommor vars goda doft påminner om liljekonvalj. 

 

Krukan gör mycket för helhetsintrycket av svärmorstungan. 
Foto: Ellos.se och Floradania.dk

Hitta rätt kruka

Svärmorstunga är som vackrast när den växer tätt med många blad, och planterad i en passande kruka blir den en tuff inredningsdetalj med sina grafiska mönster på bladen. Lägg därför gärna lite extra tid på att hitta en snygg kruka för att förhöja helhetsintrycket, för en plastkruka rakt upp och ned kan lätt ge svärmorstungan en lite trist kontorslook. 

 

Läs också: Frossa i palettblad – 25 sorter

 

Föröka svärmorstunga

Det är lätt att göra fler plantor av sin svärmorstunga. Du kan antingen dela på den med händerna så att du får loss blad med rötter på, och som du sedan planterar i krukväxtjord, eller så kan du ta bladsticklingar. 

Vill du ta bladsticklingar skär du av ett blad i bitar på tvären och sätter ner dem i lite såjord. Var noga med att sätta bladbitarna med samma sida upp som de har vuxit tidigare. 

Tar man en bladstickling från en sort med gul kant kommer dock inte den gula kanten att finnas på den nya plantan, så dessa förökas bäst genom delning.

 

22 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...