Starta vårbruket redan nu

Trädgården är i vila, men trädgårdsintresset slumrar inte. Omge dig med de tidigaste blommorna i kruka som en försmak av våren. Nu är det dags att förkultivera årets första fröer. Här får du tips på hur du kan smygstarta vårbruket redan nu.


Februari är kontrasternas månad. Ena dagen har vi bottennoteringar på termometern, nästa dag känns det som våren är i antågande. Just genom att februari brukar vara kallast är det bra att hänga upp foderautomater till fåglarna. Det ger också mer liv och rörelse i trädgården. Nu är träden nakna och vi har lättare att se fåglarna. Drömmen är en trädgård som under hela året sjuder av liv.

Februari kan ofta vara årets kallaste månad, ibland med mycket snö. Snö värmer och skyddar. Barmarksfrost är värre för växterna.

Slumrande trädgård

Gå gärna ett varv i trädgården lite då och då. Det är inte bara avkopplande att se den slumrande trädgården utan det finns ett och annat som kanske måste rättas till. Man kan upptäcka att buskar håller på att knäckas, vintertäckningen håller på att blåsa bort eller att fåglarna foderautomat kan ha tömts. Det är småsaker enkla att åtgärda.

Ett varv runt trädgården är också ett bra sätt att ge näring åt drömmar. På vintern ser trädgården naken ut och det kan ge idéer till nya planteringar eller kanske någon växt som också ger struktur på vintern.

Nu är det fortfarande drömmarnas tid. Plocka gärna fram bilder från förra sommaren för att se vilka växter som blommade. Då kan man lättare planera vad man kan komplettera planteringen med till våren. Gör gärna en lista på vad som saknas. När man väl kommer till trädgårdsbutiken senare i vår är det lätt att förledas köpa det som blommar just då. Om man handlar på våren glömmer man ofta bort sensommarens växter.

Redan nu kan du så de allra första fröerna, men bara de som har extra lång startsträcka från frö till blommande plantan. Startar man för sent blir man snuvad på blomningen.

Om några veckor spirar de första fröplantorna. Här kommer de första riktiga bladen på kardon.

Lökar i massor

Njut av olika vårblommande vårlökar som finns färdigkultiverade i kruka. Välj gärna de vårlökar som du också vill ha i trädgården. När blomningen är över kan man plantera ut dem så snart det går att gräva. Det är ett bra sätt att sakta men säkert få fler blommande vårlökar i trädgården, särskilt om man vill ha lökar som tittar fram naturligt under buskar eller i gräsmattan. Tänk bara på att sära på lökarna innan de planterats ner så det inte blir onaturliga täta klungor.

Vänta inte för länge med att plantera ut dem i vår. Små lökar torkar lätt. Efter blomningen kan man ställa de överblommade lökarna i garaget eller på en annan plats som är sval och inte allt för torr. Om man bor i landets södra halva kan man prova att ha en julros i stor kruka utomhus. När det är kallt böjer den ihop sig och ser lite ledsen ut, men varmare dagar repar den sig snabbt. Längre norrut passar den bättre inne.

Svagt ljus

När man förkultiverar inomhus tidigt på våren är det inte tillräckligt ljust på fönsterbrädan. För att de små fröplantorna ska växa ordentligt och inte bli för höga och gängliga måste man ha lampor över frösådden. Enklast är att hänga en lysrörsarmatur över sådden, om man sår i flera lådor. Är det bara enstaka krukor eller sålåda kan man sätta en lampa med lågenergilampa/kompaktlysrör i. Det ger växterna extra ljus innan solen ute blivit tillräckligt stark. Det är först i april som fönsterbrädans ljus är tillräckligt.

Julrosen trotsar kylan. Bara marken är snöfri brukar de blomma långt innan trädgården vaknat. Köp gärna plantor av julrosor och plantera dem i kruka och ställ utanför dörren. Det blir ett fint välkomnande.

Kronärtskockan tar god tid på sig att bli stor. Vill man njuta av fina skockor till sensommaren måste de sås redan i februari.

Fakta

Det här kan du börja med redan nu
– Börja förkultivera nu.
Fröer med lång utvecklingstid bör sås i februari för att hinna blomma i sommar. Hit hör stockros, lobelia, prydnadsgräs, jätteverbena och violverbena. Även kardon och kronärtskocka ska sås nu så skockorna hinner blir stora nog för skörd innan hösten.
– Tjuvstarta våren inne genom att ha vårblommande lökar eller tidiga vårblommor i kruka. När de blommat över kan man plantera ut dem i trädgården så snart det går att gräva
– Titta till övervintrande pelargoner och fuchsior. Ju ljusare och varmare de står desto mer vatten gör de av mig. Plantor med bladen kvar behöver en lite skvätt vatten med jämna mellanrum. Är de helt i vila, med nakna grenar utan blad, behöver de minimalt med vatten.
– Se till att vintergröna växter är täckta så att de inte luras att komma igång för tidigt om vårsolen blir varm. Om luften är varm och marken är frusen kan växten inte suga upp vatten. Det kan leda till torkskador.
– Vintern håller fortfarande sitt grepp om en stor del av landet. I södra halvan kan fortfarande tung snö falla. Se till att inga grenar knäcks av tyngden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar