Annons

Solblomman alla älskar

Trädgårdsväxter och krukväxter

När solrosen strålar mot klarblå himmel är det som om naturen slår upp ett glatt skratt. Vilken härlig solskensblomma, vilket underverk hon är. Du sår fröer på våren, några månader senare står hon med "ansiktet" högt uppe i skyn och ser leende ned på dig!

Av: Lisa WinnerlidFoto: Sven-Gösta Johansson, Rara växter, 29 april 2004

Det är inte bara vi människor som älskar solrosen. Hon är en populär individ i Vår Herres hage. Solrosen är en miljövänlig blomma som bjuder på sig själv. Humlor och bin blir saliga när hon slår ut. I motsats till många andra växter, som sluter sina blommor på kvällen, så har solrosen öppet hus dygnet runt, så att nyttoinsekterna kan komma åt hennes nektar hela dygnet. Det händer att humlorna bosätter i hennes blomma. En gång såg jag en som sov över i den. Humlan vaknade på samma plats nästa morgon och fortsatte festandet!


Låga solrosor i krukan kan flyttas dit de för tillfället passar bäst. Här sällskapar en dvärgsort med indiankrasse.

Småfåglar och konstnärer i kö

Småfåglarna älskar den generösa solblomman som kan ha över 300 näringsrika frön i en enda blomma. När frökakan mognar blir det kalas i fågelvärlden. Ha solrosor utanför köksfönstret. Det roar inte minst barnen att titta på lustiga skådespel, när talgoxar och blåmesar landar på den stora frökakan. Ofta blir det kö. Medan en fågel hämtar maten sitter kompisen på blommans stödpinne och väntar.

Ända sedan de gamla grekernas dagar, då solrosen symboliserade solguden Helios, har den varit en uppskattad kulturväxt. Till Europa kom den från Mexiko på 1500-talet och gjorde snabbt succé, inte minst som motiv på målningar. Impressionister som Vincent van Gogh hade henne som favoritmotiv. Claude Monet förevigade på ett världsberömt konstverk en hel solrosgång i sin trädgård i Giverny.

Annons

Svarta, vita, rosa...

Även om solrosor, Helianthus annuus, alltid har varit populära så har de under senare år blivit modeblommor. Och solrosfebern brinner inte bara i trädgårdarna utan även i heminredningen; på textilier, tapeter, porslin och i vasarrangemang. Det dyker hela tiden upp nya sorter i fantastiska former och färger. När man ser utbudet av ovanligare sorter i olika soluppgångsnyanser, rött, brunt och t o m svart, i frökatalogerna så faller man vare sig man vill eller inte. Och falla bör man, tycker jag, för solrosor är ovärderliga glädjespridare från sensommaren ända tills frosten kommer.

Förra sommaren prövade jag Lord Nelsons nyhet 'Surprise-Surprise'. Den överraskade, som namnet lovar, med fyllda blommor i rödrosa, rosabrunt och gyllengult ur samma fröpåse. Den vita solrosen, som finns hos flera fröföretag under olika namn, bland annat 'Italian White' vill man aldrig vara utan sedan man har sett den lysa på långt håll i trädgården. Den är växtdesignernas speciella favorit, en effektfull bakgrundsblomma i en höstlig rabatt i vitt och månskensgult.

Spännande nyheter i vår är den limegröna solrosen 'Jade' (Rara växter), och kollektionerna 'Fantasia', och 'Razzmatazz', båda med blommor i olika modefärger och mönster (Rara Växter och Plants of Distinction). 


En solros sådd från vinterns fågelfröpåse. Blomman blev 30 cm i diameter på en fyra meter hög stjälk! Den här typen av solrosor självsår sig gärna.


Den nya unika solrosen 'Indian Blanket' går i lilarött, citrongult och krämvitt med stor fylld fluffig mittkudde. 180 cm. Rara Växter.


Den utsökta vita solrosen 'Italian White' blir ett fantastiskt utropstecken i en blomsterrabatt. 1,5 - 2 meter hög. Thompson & Morgan, Weibulls.


Dagens solrosor finns också i sammetsskimrande röda nyanser. Den här heter 'Velvet Queen'.


Milda soluppgångstoner har sorten 'Pastiche', 1,2-1,5 meter hög. Fin till häck. Thompson & Morgan.


Med sitt lurviga teddybjörnslika utseende tilltalar dvärgsorten 'Teddy Bear', barn. 50 cm hög. Utmärkt för kruka.

Hälsar välkommen

Den klassiska gula solrosen kan bli fyra-fem meter hög. Trots det platsar den i liten täppa, eftersom den växer på höjden. Det finns också dvärgsorter, lämpliga för krukodling och sådana som blir ett par meter. De sistnämnda är mycket användbara i olika sammanhang. Solrosor är effektfulla som solitärer i en blomsterrabatt. Sätt en planta här och där och välj en sort i en färg som återkommer hos några samtidigt blommande perenner. Trevligt är också att låta några solrosor hälsa välkommen vid entrén, eller nere vid gatan, kanske bakom postlådan. Brevbäraren blir glad!

Barn fascineras av solrosor. Låt dem själva så några plantor, eller en hel solrosskog, som de får ansvaret för. Eftersom solrosor växer snabbt tappar barnen inte intresset utan följer plantornas utveckling med spänning. Det dröjer ju inte innan solrosen växt om dem! Det, samt att växten lockar fåglar och nyttoinsekter, gör solrosen till en idealisk barnblomma, som kan grundlägga ett livslångt odlarintresse.

Tillfällig häck

Nyplanterade buskar och häckar behöver några år på sig för att växa upp. Här är solrosor idealiska som utfyllnad. Deras stora dekorativa blad fyller tomma utrymmen med grönska redan på försommaren. Välj en buskig sort som blir 1,5-2 meter hög. Det är heller ingen dum idé att ha solrosor mellan eller framför uppväxta prydnadsbuskar, som då kan fungera som stöd. Även om solrosstammen är kraftig så kan plantan behöva förankras, eftersom den kan falla omkull i kraftiga vindar. Bind bara fast stjälken vid en av buskens grenar.

Som häck är solrosor en sevärdhet. Medan du funderar över vilken permanent häck som du slutgiltigt vill ha kan du göra en sådan. En solroshäck kan också omgärda ett köksland eller bilda en berså på en plats där du gärna sitter och solar. Även här passar lägre, buskiga sorter. Så fröna med ca 40 centimeters mellanrum. Om du har kvar solrosfröer från vinterns fågelmatning kan du även använda dem. Då ska du så fröerna tätt med två-tre centimeters mellanrum. Det gör att plantorna inte blir högre än 2 meter. En poäng med att så tätt är att plantorna hjälper till att stötta varandra. I början av växtperioden kan man behöva gallra litet här och där.

Solrosor är lätta att lyckas med

Solrosor går i hela landet. De är mycket lättodlade, men sol måste de ha. De trivs i de flesta någorlunda näringsrika och väldränerade jordar.

Så när jorden reder sig. Testa genom att ta en jordklump i handen. Om det går att sila den mellan fingrarna är det dags. För lång blomning från sensommar till sen höst kan man så i omgångar med ett par veckors mellanrum fram till i början av juni. Man kan även förkultivera solrosor i krukor på ett varmt ställe om man vill ha mycket tidig blomning. Gör det bara inte för tidigt eftersom plantorna växer snabbt och inte får utplanteras förrän frostrisken är förbi.

Låt de vissna solrosblommorna sitta kvar på hösten. Det är inte bara till glädje för fåglarna. Solrosor brukar självså sig och det är förbluffande vilka fina exemplar det blir när fröna själva får välja sin växtplats.

Fröfirmor med fint sortiment:

Bröderna Nelson, tel: 0477-552 00. Plants of Distinction/Rockdala Htgd, tel: 08-500 315 88, Rara Växter, tel: 08-714 85 75, Thompson & Morgan, tel: 031-91 84 80, Weibull Trädgård, tel: 0414- 44 38 00.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
29 april 2004 Lisa WinnerlidFoto: Sven-Gösta Johansson, Rara växter
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]