Snyggt i slänten

En sluttningstomt är det inte alltid så lätt att göra någonting av. Följ därför med till familjen Quist i Åkersberga som verkligen lyckats skapa ett riktigt trädgårdssmycke i sin slänt.


<!– –>Egentligen är det synd att Renate och Yngve Quists fantastiska trädgård inte är mer synlig för allmänheten. För det är nog få som anar att bakom den höga avenbokshäcken ligger en riktig trädgårdspärla, med framför allt en fantastisk sluttningsrabatt med bland annat frodig funkia, bedövande vacker blå bergsvallmo, porlande vattenfall och en underbar blomning där växterna avlöser varandra allt efter årstidens växlingar.

Så fort man kommit runt hörnet på huset innanför häcken möts man av en den soligaste delen av vacker sluttningsplantering. Här växer bland annat paradisbuske, nattljus, nejlikor, penstemon (skäggört) och backtimjan. Den spännande vattenstatyn med sten är Yngves verk.

Egentligen är det synd att Renate och Yngve Quists fantastiska trädgård inte är mer synlig för allmänheten. För det är nog få som anar att bakom den höga avenbokshäcken ligger en riktig trädgårdspärla, med framför allt en fantastisk sluttningsrabatt med bland annat frodig funkia, bedövande vacker blå bergsvallmo, porlande vattenfall och en underbar blomning där växterna avlöser varandra allt efter årstidens växlingar.

Renate och Yngve Quist har verkligen en trädgård att vara stolta över. Men det har tagit många år och mycket arbete att få den som den är idag.

Började med att terrassera

Men så har tomten verkligen inte sett ut hela tiden. När familjen flyttade in i tegelhuset 1961, bestod tomten bakom huset bara av en platå med barrträd, björkar och sly, samt en slänt ned mot huset. Just då gjorde det inte så mycket, det var lättskött och familjen var mitt uppe i småbarnsåren. Men allteftersom barnen växte blev också intresset för trädgården allt större.

– Vi började med att schakta bort en del av slänten eftersom den gick ända ned till huset, berättar Yngve. Sedan beställde vi två billaster med sprängsten, mitt i sprängkalla vintern var det, vi drog stenen på en släde från lastbilen och till baksidan av huset. Det var verkligen ett slit!

På våren var det dags att placera ut stenarna så att inte resten av slänten skulle rasa ned. Stora hål grävdes, fylldes med matjord och blev plats för lättskötta barrväxter och vårljung.

– Men efter ett tag upptäckte vi att slänten behövde ännu mer stöd och skaffade då ett antal sliprar, fortsätter Yngve.

– Det blev bra, men dessvärre ruttnade slipersen efter några år. Då bytte vi ut dem mot fler stenar och fyllde på med mer jord.

Och slitet lönade sig, för äntligen blev terrasserna stadiga och mer kraft kunde nu läggas på växtligheten. De flesta barrträden försvann, men ett av dem, en liten tall, tuktades och gavs en bonsailiknande form.

– Det var någonting jag sett i Tyskland, berättar Renate, så det var jag sugen på att prova.

Väljer torktåliga växter

Genom åren har trädgården ändrat utseende och utvecklats. Yngve tycker om skapa, bygga och gjuta i cement, vilket genom åren bland annat resulterat i fantastiska vattenskulpturer, en porlande bäck och ett litet vattenfall. Renate ägnar sig mest åt växterna, frösår, delar och ibland har hon blivit tvungen att ta bort växter som vuxit sig för stora eller inte klarat sig. Alla växter trivs inte i sluttning, det är till exempel viktigt att växterna är relativt torktåliga eftersom vattnet rinner undan snabbare än på en plan yta. Växter som vill ha det väldränerat är också att föredra. Som tur är ligger sluttningen i öster så det blir inte alltför stekande hett, en del av slänten skuggas också av huset.

Yngve gillar att skapa små personliga konstverk. Här en grep som blivit iklädd en grönskande hatt av vitmossa.

En av Renates favoriter på försommaren är den rikblommande och doftande floxen, phlox divaricata “Clouds of perfume”.

Sedum och iris favoriter

Några av de växter som planterades från allra första början finns fortfarande kvar, som exempelvis en Kamtjatkasedum, brokbladig fetblad, med ovanliga orangegula blommor, som Renate köpte på Bergianska trädgården 1972.

– Den har med åren blivit något av en favorit, konstaterar Renate, även om jag inte har några egentliga favoriter. Yngve håller med om att de mesta i trädgården är vackert på sitt sätt, men erkänner att han nog är lite extra förtjust i våririsarna samt Trillium plena, den sistnämnda för att den är så speciell och inte kan frösås, den förökar sig bara genom delning. Sen är ju förstås vårfloxen underbar när den blommar och den blå bergsvallmon är det onekligen något speciellt med.

-Men jag skulle aldrig köpa frö till bergsvallmon från en fröfirma, konstaterar Renate bestämt. Jag har provat en gång och då fick jag några väldigt bleka exemplar. Nej, Renate samlar över huvud taget helst egna fröer, eller byter fröer och plantor med vänner.

– Då vet man vad man får.

Vill ha det lättskött

Det finns bara en enda ros i trädgården, den tyska, tåliga buskrosen “Mozart”. Visst är rosor vackra, tycker familjen, men de har valt bort dem eftersom de är för krävande och lätt drabbas av ohyra.

– Det är redan nu ett heltidsjobb att hålla efter trädgården, konstaterar Yngve. Men det är ett roligt jobb, tro inte annat, det gäller bara att ransonera krafterna. Just nu är jag ganska slut efter intensiv häckklippning, hur jobbigt det skulle bli i framtiden tänkte jag inte på när vi planterade häcken.

Undviker gifter

Växterna i familjen Quists trädgård ser friska och frodiga ut, här verkar det inte finnas några problem med ohyra eller skadedjur.

– Nja, säger Renate, för några år sedan hade vi problem med rådjur. Då experimenterade vi och strök vit skokräm, som vi hade i överflöd, på tulpanbladen. Då fick de vara ifred. Vi undviker bekämpningsmedel och gifter, sniglarna klipper vi och liljebaggarna klämmer vi ihjäl. Den brokbladiga flädern hade massor av löss ett år, den borstade vi ren med såpa och diskborstar! Gödslar gör vi med Crysan, nässelvatten och hästgödsel. Det ska vara så naturligt som möjligt!

FAKTA om tomten

Tomtyta 980 kvm
Zon 3
Sluttningstomt i österläge

Lästips!

Trädgårdens sluttningar av Kerstin Engstrand, Prisma, cirka 250 kr.

Yngve tycker mycket om den sibiriska irisen som blommar tidigt.

Den intensivt orangeröda lackliljan har Renare drivit upp från frön hon hittade under en resa vid Balkansjön.

Renates och Yngves bästa trädgårdstips:

– Välj ambitionsnivå. Det tar på krafterna att sköta om en stor trädgård. När du har små barn är det svårt att få tiden att räcka till, när du blir äldre sinar krafterna. Planera så att trädgården blir en njutning, inte ett nödvändigt ont.

– Ta reda på vad du har för jord. Rätt jord är ett måste för att växterna ska trivas, särskilt för de växter som kräver surjord, som tex magnolia och rhododendron.

– Satsa på bra dränering. Då slipper du riskera att rötterna står och ruttnar under milda, fuktiga vintrar.

– Läs på. Det är mycket lättare att lyckas om växterna har de rätta betingelserna från början. Likaså är det bra att veta hur stora växterna blir, så du inte behöver flytta dem i onödan.

– Samla själv samt byt fröer och växter med varandra. Då vet du vad du får och dessutom blir det mycket billigare.

Tips för odling i slänt och sluttning

Välj torktåliga växter som helst vill ha det väldränerat. Vattna rikligt vid planteringen så att rötterna letar sig ned så djupt som möjligt. Täck gärna med markväv för att slippa ogräs som exempelvis kirskål/kers som trivs i slänter.

Bra växter för slänt och sluttning

Rhododendron, iris, allium, liljor, vårlök, backtimjan, låga nejlikor, bambu, klematis, jordgubbar, lavendel, nävor, sedumväxter (gärna färdiga mattor). Givetvis måste valet av växter även anpassas till om det är sol eller skugga i slänten. Undvik gräsmatta eftersom det både har svårt att etablera sig och är knepigt att klippa (en vanlig gräsklippare är inte att rekommendera i en brant sluttning).

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar