Annons
Familjen Quists sluttning på baksidan av huset är verkligen en fröjd för ögat.
Familjen Quists sluttning på baksidan av huset är verkligen en fröjd för ögat. Foto: Susann Gson Engqvist

Snyggt i slänten

Trädgårdsväxter och krukväxter

En sluttningstomt är det inte alltid så lätt att göra någonting av. Följ därför med till familjen Quist i Åkersberga som verkligen lyckats skapa ett riktigt trädgårdssmycke i sin slänt.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj 2011, 13 april 2011
Egentligen är det synd att Renate och Yngve Quists fantastiska trädgård inte är mer synlig för allmänheten. För det är nog få som anar att bakom den höga avenbokshäcken ligger en riktig trädgårdspärla, med framför allt en fantastisk sluttningsrabatt med bland annat frodig funkia, bedövande vacker blå bergsvallmo, porlande vattenfall och en underbar blomning där växterna avlöser varandra allt efter årstidens växlingar.

Så fort man kommit runt hörnet på huset innanför häcken möts man av en den soligaste delen av vacker sluttningsplantering. Här växer bland annat paradisbuske, nattljus, nejlikor, penstemon (skäggört) och backtimjan. Den spännande vattenstatyn med sten är Yngves verk.

Egentligen är det synd att Renate och Yngve Quists fantastiska trädgård inte är mer synlig för allmänheten. För det är nog få som anar att bakom den höga avenbokshäcken ligger en riktig trädgårdspärla, med framför allt en fantastisk sluttningsrabatt med bland annat frodig funkia, bedövande vacker blå bergsvallmo, porlande vattenfall och en underbar blomning där växterna avlöser varandra allt efter årstidens växlingar.


Renate och Yngve Quist har verkligen en trädgård att vara stolta över. Men det har tagit många år och mycket arbete att få den som den är idag.

Började med att terrassera

Annons

Men så har tomten verkligen inte sett ut hela tiden. När familjen flyttade in i tegelhuset 1961, bestod tomten bakom huset bara av en platå med barrträd, björkar och sly, samt en slänt ned mot huset. Just då gjorde det inte så mycket, det var lättskött och familjen var mitt uppe i småbarnsåren. Men allteftersom barnen växte blev också intresset för trädgården allt större.

- Vi började med att schakta bort en del av slänten eftersom den gick ända ned till huset, berättar Yngve. Sedan beställde vi två billaster med sprängsten, mitt i sprängkalla vintern var det, vi drog stenen på en släde från lastbilen och till baksidan av huset. Det var verkligen ett slit!

På våren var det dags att placera ut stenarna så att inte resten av slänten skulle rasa ned. Stora hål grävdes, fylldes med matjord och blev plats för lättskötta barrväxter och vårljung.

- Men efter ett tag upptäckte vi att slänten behövde ännu mer stöd och skaffade då ett antal sliprar, fortsätter Yngve.

- Det blev bra, men dessvärre ruttnade slipersen efter några år. Då bytte vi ut dem mot fler stenar och fyllde på med mer jord.

Och slitet lönade sig, för äntligen blev terrasserna stadiga och mer kraft kunde nu läggas på växtligheten. De flesta barrträden försvann, men ett av dem, en liten tall, tuktades och gavs en bonsailiknande form.

- Det var någonting jag sett i Tyskland, berättar Renate, så det var jag sugen på att prova.

Väljer torktåliga växter

Genom åren har trädgården ändrat utseende och utvecklats. Yngve tycker om skapa, bygga och gjuta i cement, vilket genom åren bland annat resulterat i fantastiska vattenskulpturer, en porlande bäck och ett litet vattenfall. Renate ägnar sig mest åt växterna, frösår, delar och ibland har hon blivit tvungen att ta bort växter som vuxit sig för stora eller inte klarat sig. Alla växter trivs inte i sluttning, det är till exempel viktigt att växterna är relativt torktåliga eftersom vattnet rinner undan snabbare än på en plan yta. Växter som vill ha det väldränerat är också att föredra. Som tur är ligger sluttningen i öster så det blir inte alltför stekande hett, en del av slänten skuggas också av huset.


Yngve gillar att skapa små personliga konstverk. Här en grep som blivit iklädd en grönskande hatt av vitmossa.

En av Renates favoriter på försommaren är den rikblommande och doftande floxen, phlox divaricata “Clouds of perfume”.

Sedum och iris favoriter

Några av de växter som planterades från allra första början finns fortfarande kvar, som exempelvis en Kamtjatkasedum, brokbladig fetblad, med ovanliga orangegula blommor, som Renate köpte på Bergianska trädgården 1972.

- Den har med åren blivit något av en favorit, konstaterar Renate, även om jag inte har några egentliga favoriter. Yngve håller med om att de mesta i trädgården är vackert på sitt sätt, men erkänner att han nog är lite extra förtjust i våririsarna samt Trillium plena, den sistnämnda för att den är så speciell och inte kan frösås, den förökar sig bara genom delning. Sen är ju förstås vårfloxen underbar när den blommar och den blå bergsvallmon är det onekligen något speciellt med.

-Men jag skulle aldrig köpa frö till bergsvallmon från en fröfirma, konstaterar Renate bestämt. Jag har provat en gång och då fick jag några väldigt bleka exemplar. Nej, Renate samlar över huvud taget helst egna fröer, eller byter fröer och plantor med vänner.

- Då vet man vad man får.

Vill ha det lättskött

Det finns bara en enda ros i trädgården, den tyska, tåliga buskrosen “Mozart”. Visst är rosor vackra, tycker familjen, men de har valt bort dem eftersom de är för krävande och lätt drabbas av ohyra.

- Det är redan nu ett heltidsjobb att hålla efter trädgården, konstaterar Yngve. Men det är ett roligt jobb, tro inte annat, det gäller bara att ransonera krafterna. Just nu är jag ganska slut efter intensiv häckklippning, hur jobbigt det skulle bli i framtiden tänkte jag inte på när vi planterade häcken.

Undviker gifter

Växterna i familjen Quists trädgård ser friska och frodiga ut, här verkar det inte finnas några problem med ohyra eller skadedjur.

- Nja, säger Renate, för några år sedan hade vi problem med rådjur. Då experimenterade vi och strök vit skokräm, som vi hade i överflöd, på tulpanbladen. Då fick de vara ifred. Vi undviker bekämpningsmedel och gifter, sniglarna klipper vi och liljebaggarna klämmer vi ihjäl. Den brokbladiga flädern hade massor av löss ett år, den borstade vi ren med såpa och diskborstar! Gödslar gör vi med Crysan, nässelvatten och hästgödsel. Det ska vara så naturligt som möjligt!

 

FAKTA om tomten

Tomtyta 980 kvm
Zon 3
Sluttningstomt i österläge

Lästips!

Trädgårdens sluttningar av Kerstin Engstrand, Prisma, cirka 250 kr.


Yngve tycker mycket om den sibiriska irisen som blommar tidigt.

Den intensivt orangeröda lackliljan har Renare drivit upp från frön hon hittade under en resa vid Balkansjön.

Renates och Yngves bästa trädgårdstips:

- Välj ambitionsnivå. Det tar på krafterna att sköta om en stor trädgård. När du har små barn är det svårt att få tiden att räcka till, när du blir äldre sinar krafterna. Planera så att trädgården blir en njutning, inte ett nödvändigt ont.

- Ta reda på vad du har för jord. Rätt jord är ett måste för att växterna ska trivas, särskilt för de växter som kräver surjord, som tex magnolia och rhododendron.

- Satsa på bra dränering. Då slipper du riskera att rötterna står och ruttnar under milda, fuktiga vintrar.

- Läs på. Det är mycket lättare att lyckas om växterna har de rätta betingelserna från början. Likaså är det bra att veta hur stora växterna blir, så du inte behöver flytta dem i onödan.

- Samla själv samt byt fröer och växter med varandra. Då vet du vad du får och dessutom blir det mycket billigare.

Tips för odling i slänt och sluttning

Välj torktåliga växter som helst vill ha det väldränerat. Vattna rikligt vid planteringen så att rötterna letar sig ned så djupt som möjligt. Täck gärna med markväv för att slippa ogräs som exempelvis kirskål/kers som trivs i slänter.

Bra växter för slänt och sluttning

Rhododendron, iris, allium, liljor, vårlök, backtimjan, låga nejlikor, bambu, klematis, jordgubbar, lavendel, nävor, sedumväxter (gärna färdiga mattor). Givetvis måste valet av växter även anpassas till om det är sol eller skugga i slänten. Undvik gräsmatta eftersom det både har svårt att etablera sig och är knepigt att klippa (en vanlig gräsklippare är inte att rekommendera i en brant sluttning).

13 april 2011 Susann Gson Engqvist, viivilla.se maj 2011
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]