Annons

Sätt färg på rabatten!

Trädgårdsväxter och krukväxter

Ofta vill ha våra favoriter i perennrabatten. Hur de stämmer med grannarna i färg och form, höjd och blomningstid glöms lätt bort.

Av: Kaijsa Eiworth, 06 juni 2002

Låter det som en konstig uppmaning? Alla växter har ju färg, bladverken har olika grönska och blommorna de mest skiftande toner och nyanser. Visst, frågan är bara hur vi använder oss av färgerna. Nori och Sandra Pope på Hadspen House i södra England sätter samman växterna för att få fin harmoni och spännande kontraster i perennrabatten.


Ringblomma, Calendula ´Pacific Ápricot´.

Ofta tänker vi kanske inte längre än till att vi vill ha våra favoriter i perennrabatten. Hur de stämmer med grannarna i färg och form, höjd och blomningstid glöms lätt bort. Med lite planering och färgtänkande kan vi få en bättre balans och favoriterna att lyftas fram bättre.

Nori och Sandra Pope kommer från Kanada, men har bott i England i drygt 14 år. De kallas för de nya färgmästarna efter Vita Sackville-West på Sissinghurst.

Annons

Deras rabatt är 750 meter lång och tre meter bred - men deras idéer kan förstås användas oavsett storleken på rabatt eller trädgård. Den stora blomsterrabatten ligger i den gamla köksträdgården, omgärdad av en tegelmur, tre meter hög och formad som ett D. När jag kom in i trädgården och ut ur skuggan av några stora träd lyste det gult som av solstrålar, trots att det var en mulen dag. Det är det gula jättenattljuset och andra gula blommor som ger det soliga intrycket.

Blommor och grönt

Det blir allt vanligare med grönsaker i blomsterrabatten, och blommorna vandrar ofta över till kökslanden, inte bara i England.
Jag vandrar längs rabatten och ser gula lupiner, en gul ros, buskrosen? Golden Wings?, det gröngula hos jättedaggkåpan, grön fänkål som döljer stammarna på den gulbladiga druvflädern.

Hade jag kommit på våren hade det gula utgjorts av primulor, gulbladigt löjtnantshjärta och tulpanen ?Yokohama?. Senare tas det gula upp av solrosor, rudbeckia, gulbladig mangold och Austinrosen ?Graham Thomas?.

Från gult övergår rabatten i orange , vidare till olika röda nyanser, och de blir slutligen till purpur och lila. I den långa rabatten vänder sedan färgschemat och går tillbaka mot gult igen. Det gula området i rabatten har alltid gula blommor, den röda delen alltid röda.

Att kopiera hela rabatten kräver såväl utrymme som tid och pengar. Vi får gå tillväga på ett annat sätt.

Först av allt gäller det att bestämma var rabatten ska ligga - i sol eller skugga, friliggande eller invid huset.

Ska rabatten ligga nära huset måste du ta hänsyn till fasadfärgen. Har du ett falurött hus med vita knutar, är inte rött som huvudfärg i rabatten den bästa. Ta i stället upp det vita och förstärk de vita blommorna med en ton av antingen rött, gult eller blått.

Förläng med blått

Blå blommor kan se rödaktiga ut i starkt solsken, rött är en varm färg som sätter sprätt på en närliggande rabatt, men försvinner om den placeras långt bort. Starka färger som lyser på dagen försvinner i skugga, vitt och blått framträder bäst i skugga och skymning. En kant av blå blommor får stigen att se längre ut än den är.

När rabatten ska anläggas gäller egentligen bara en sak - gräv djupt och använd mycket kogödsel!

Två spadtag djupt bör rabatten grävas och samtidigt tas alla synliga ogräsrötter bort. Den gamla jorden blandas med ny jord, kompost och naturgödsel till en riktigt smaskig pudding. Här kommer perennerna att stortrivas!

Röda rabatten

Här är ett urval av växterna i Nori och Sandra Popes röda del av rabatten på Hadspen House:

Klätterrosen ?Altissimo?, med enkla blommor mot muren. ?Lilli Marlene? och ?Dusky Maiden? är två rabattrosor. Vilka rosor du kan använda beror på var i landet du bor. Svartplommon, prunus cistena, blir upp till 1,5 meter högt och gör sig bra i bakgrunden tillsammans med häckfuchsia i en röd rabatt.

Runt dessa växer bland annat den blodröda dahlian ?Arabian night?, röd solvända, röd daglilja, rödbladig alunrot samt två sorters blodfingerört, Potentilla atrosanguinea ´Gloire de Nancy? och ?Gibson´s Scarlet?.

Dessutom väver sig indiankrassen ?Red Wonder? in i alla blad och blommor och även det röda lejongapet Antirrhinum ?Black Prince? och praktröllikan Achillea ?Feurland? syns här och var.

Sätt en kruka

Det gäller ju att våga pröva själv också. Växterna går ju att gräva upp och plantera på andra ställen om de hamnat i fel sällskap i början.

Blir det hål i rabatten emellanåt, gör som Nori och Sandra Pope. De placerar några ettåriga sommarblommor eller krukor med växter som passar bra att sätta in bland perennerna.

De här perennerna har blomningstider från juni och i vissa fall ända in i oktober - november. Med hjälp av hyacinter, narcisser och tulpaner i olika röda och orange toner har du färg i rabatten nästan hela året.

Och har du inte tillgång till en hög tegelmur, kan bakgrunden ordnas med ett buskage eller en häck. Förslagsvis körsbärskornell, som på vintern ger färg med sina röda stammar.

Rött

Den röda färgen drar uppmärksamhet till sig. Det är en varm färg och en röd rabatt är uppiggande och stimulerande. Rött lär höja blodtrycket, ge högre kroppstemperatur och göra att vi andas snabbare. Vi ser rött när vi blir riktigt arga, å andra sidan ter sig livet rosenrött när vi är förälskade.
Glöden hos röda blommor försvinner i skugga och gör sig inte heller bra på håll. Gör din röda rabatt nära altanen eller favoritsittplatsen i trädgården.

En dramatisk rabatt får du om du planterar blodröd jättevallmo, den röda dahlian ?Bishop of Llandaff?, Crocosmia ?Lucifer? och en röd kanna med mörkt bladverk, kanske sorten ?Roi Humbert?. Småblommiga röda växter ger ett lugnare intryck.


En röd namnsort av daglilja, Hemerocallis sp.


Dahlia ´Bishop of Llandau´ och crocosmia ´Lucifer´ är huvudinslag i den här kompositionen.

Rosa

Rosa är en mild och mer lättplacerad variant av det röda. Den går bra att kombinera med det mesta, vitt, blått, gult och även med rött, beroende på nyanserna.

En pastellfärgad trädgård där rosa, vitt och blått dominerar, kan bli mycket vacker.


Fingerört, Potentilla x hopwoodiana med trädgårdsmålla Atriplex hortensis rubra som effektfull kontrast


Salvia brukar blomma i blått, men här är en rosa/vit: Salvia sclarea v. Turkestanica.

Gult

Gult lyser upp det skuggigaste hörn. Med en gul rabatt har du alltid en strimma sol i trädgården, oavsett väderlek. En skuggig trädgårdsgång känns ljusare om den är omgiven av gula blommor. Milda gula färger ger oss vårkänslor, med krom eller rött i det gula får vi höstkänning.

Genom att använda gula blommor och blanda med mycket grönt och något litet blått som kontrast får du en kall rabatt. Använder du i stället några blommor i orange och rött kommer samma rabatt att kännas varm.
Intressantast kanske att hålla sig till enbart det gula och göra en plantering med tanke på formen i stället.

Nori Pope föreslår den varmgula rosen ?Graham Thomas?, ringblomma, Calendula ?Pacific Apricot? och en liten fingerborgsblomma, Digitalis lutea. Till en enkelblommande gul ros kan styvfingerörten, Potentilla recta pallida, passa utmärkt.

Vitt

Vita blommor gör inte alltid så mycket väsen av sig när solen skiner. Det är i skuggan eller när solen går ner som de vita rabatterna vaknar till liv. Ja, de riktigt skimrar i dunklet. Här kan vi välja blommor och bladverk i vitt, grått och silver för magiska kvällsstunder. Väv in lite blått eller purpur i den vita rabatten som kontrast.


Vit gulbladig vintergröna, Vinca minor ´Aureo-variegata´.

Blått
Förmodligen njuter vi så mycket av blå blommor, eftersom de är ganska sällsynta. Blått anses höra till de kalla färgerna, avståndstagande och kyligt. Skogen i horisontlinjen verkar blå, en stig som kanrtas med blå blommor verkar längre än den är. Rent blått är ovanligt, de flesta blå blommor går antingen i blågrönt eller mer åt det röda hållet.

Samma blå blomma upplevs olika om vi planterar den tillsammans med en vit eller en orange blomma.
Blått ger rabatten djup och förstärker skuggor, en blå rabatt känns svalkande och lugnande. Småblommigt vitt som hos brudslöjan, förstärker det blå.

På Hadspen House har en blå trädgård planterats invid testugan, där man kan koppla av från alla starka färgupplevelser med te och urgoda scones. Här finns blånäva, Geranium ?Johnson´s Blue?, stor vaxblomma, Cerinthe major ?Purpurascens? och självsådd Jungfrun i det gröna, Nigella damascena ?Miss Jekyll?.


Blå nunneört, Corydalis cashmeriana.

Lästips

Färg & Design
- att skapa med färg i trädgården
Författare: Nori och Sandra Pope
Förlag: LTs förlag, Natur och Kultur
Utkom: 1999

Nori och Sandra Pope, som skapat den färggranna trädgården på Hadspen House, berättar här bland mycket annat om hur deras trädgård kommit till och om hur och varför vi påverkas av olika färger.

Färgträdgården
Skapa vackra färgkombinationer i din trädgård
Författare: Malcolm Hillier
Förlag: Forum
Utkom: 1997
Pris: 392 kronor

Malcolm Hillier räknas till Englands främsta trädgårdsarkitekter. I "Färgträdgården" lämnas massor med förslag på olika färgkombinationer, harmoniska såväl som kontrastrika. Den här boken kan vara svår att få tag i. Biblioteket är ett alternativ.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
06 juni 2002 Kaijsa Eiworth
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]