Spara sommaren på burk – så torkar du kryddor

Skördetid för gröna blad och olika kryddväxter! Passa på att spara en bit av sommaren genom att torka kryddor. Perfekt till vinterns alla middagar!


När sommaren når sin kulmen önskar jag att tiden gick att hejda, åtminstone en stund. Varje årstid har sin charm, men det går inte att komma ifrån att sommaren med sol och blomdoft hör till de mest efterlängtade.

Nu försöker jag njuta i nuet. Det kan vara allt från att plocka in några nyutslagna, väldoftande rosor och sätta i vas på middagsbordet till att skörda kryddor en varm och skön förmiddag, innan solen gassar för mycket. Plocka varje dag men glöm inte att spara en bit av sommaren på burk. Visst finns det färska kryddor att köpa året om, men egenodlat är något speciellt. Det du inte äter direkt kan torkas eller frysas in i lagom stora förpackningar.

Så torkar du kryddor:

  • Plocka en solig och varm dag, helst innan kryddorna går i blom. Bästa tiden är på förmiddagen innan det blir för varmt.
  • Torka i glesa korgar/nät eller i speciella torkställningar med korgar i flera etage.
  • Du kan också knyta små buketter som får hänga upp och ner tills de känns helt torra. Knyt buketterna hårt. Stjälkarna krymper nämligen när de torkar.
  • Smula sedan sönder kryddorna och häll över i burkar.
  • Vissa kryddor, som gräslök och dill, blir bättre att frysas in. Hacka och frys in i små burkar. Ett sätt att få portionsbitar är att först frysa in dem i isbitslådan och sedan lägga över kuberna i en burk i frysen.

 

Att göra i trädgården i sommar (om du vill)

Klipp perenner

Rensa och klipp ner tidiga perenner som blommat över så blir de fina på nytt. Ta inte bort allt utan lämna kvar lite blad. Bra att klippa ner är viol, akleja, jättedaggkåpa och flera nävor. Klipp också bort överblommade blomställningar på växter som fröar av sig rikligt.

Beskär äppelträd

Efter midsommar (under JAS-perioden – juli-september) kan du beskära äppelträden på nytt. Bra tid om du behöver begränsa återväxten på gamla träd. Vänta till vårvintern med unga äppelträd som ska byggas upp för att få en stadig, fin krona.

Skörda grönsaker

Många grönsaker kan skördas späda och användas i salladen. Ett bra sätt att gallra om det blir trångt i trädgårdslandet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar