Pelargonen Tango Candy Rose och Violino.
Till vänster: Pelargonen Tango Candy Rose. Till höger: "Årets pelargon 2015" Violino. Foto: Blomsterlandet

Lyckas med pelargoner - sommarens älsklingsblomma

Trädgårdsväxter och krukväxter

Gammal som ung, alla älskar vi färgglada pelargoner som är lika vackra i rabatten som i kruka på fönsterbrädan. Här är tipsen som får dig att lyckas med pelargonerna både ute och inne – och listan på olika sorters pelargoner.

Doftpelargon, zonalpelargon eller kanske stjärnpelargon? Oavsett vilken pelargon som är din favorit bland de mängder med olika färger och sorter som finns, har de en sak gemensamt: de är väldigt tacksamma blommor.

– Zonalpelargoner är särskilt tåliga, likaså stjärnpelargoner som är väldigt enkla att sköta – men de flesta pelargoner är lättskötta. Det är egentligen bara vildpelargoner som kan vara lite svåra, säger Elisabet Olow på Svenska Pelargonsällskapet.

Idag finns det närmare 300 kända pelargonarter och tusentals sorter att köpa ute i trädgårdshandlarna. Pelargoner härstammar främst från Sydafrika och trivs därför väldigt bra med mycket sol och värme om sommaren, och svalt och torrt under vintern. För många är pelargonen just en härlig sommarblomma i trädgården.

– Alla pelargoner trivs med att stå sol till halvskugga. Men de är väldigt törstiga. Utomhus om sommaren torkar de lätt ut och man måste vara noga med att vattna. Under vintern, när de står svalt, kan man säga att ju mer ljus de får, desto mer vatten behöver de, säger Elisabet.

Annons

Låt gärna jorden torka ut lätt innan nästa vattning.

 – När pelargonerna är lite torra ska man vattna, men de bör heller inte vara kruttorra, för då drar rötterna ihop sig, säger Elisabet, som dock framhäver att pelargoner inte gillar att stå i blöt.

Om du har ett fat under krukan är det viktigt att hälla ut vattnet så att pelargonen inte står i vatten.

– Står pelargonerna ute på ett fat och man vet att det ska bli regn är ett knep att ställa fatet upp och ner, så att det inte samlas vatten i det, säger Elisabet.

Pelargoner med täta blommor, somrosenknoppspelargoner, ska helst stå under tak då regnvattnet annars lätt samlas i blomman, vilket gör att den möglar. Har man otur kan den bli så tung av vattnet att den går av.

– Pelargoner som är mer öppna klarar av regnet, men de tätare sorterna ska man vara väldigt noga att ställa skyddat under tak, säger Elisabet.

 

En av närmare 300 kända pelargonarter. 

 

Beroende på var i landet du bor kan pelargoner planteras ut ganska tidigt – så länge det inte är frost. På vissa platser i landet kan man ha sån tur att det är varmt så att de kan planteras ut redan i mars.

– Känn av vädret där du bor. Pelargoner tål inte frost kyla under fem grader, men vill du ha dem ute tidigt kan du förstås bära in dem på natten. Vissa pelargoner, engelska pelargoner till exempel, tycker om att få en liten köldknäpp genom att stå ute svalt på dagen. Då kommer de igång med blomningen, säger Elisabet.

För dig som övervintrar pelargoner är det viktigt att klippa ner dem någon gång i januari-mars. Det finns flera metoder för detta. En del klipper ner innan omplantering och andra planterar om först och klipper ner sedan.

– Pelargoner är tåliga och klarar vilket som, men det är viktigt att toppa dem för att de ska få kraft att börja skjuta nya skott. När du klipper ned pelargoner börjar den skjuta skott i alla bladveck, klipper du inte ner den kan den bli som en pinne, säger Elisabet.

Vill du ta sticklingar och korsa pelargoner, kanske till en egen sort, kan du göra det närhelst pelargonen är mogen.

– Det finns ingen direkt tidpunkt som är rätt. Titta på blomman, pistillen och ståndarna och se när de ser mogna ut. Det är olika från blomma till blomma, säger Elisabet.

Genom att korsa två pelargoner vet du aldrig vad det blir – det kan bli en som ser ut precis som någon av de andra eller en helt ny sort.

– Våga testa att korsa pelargoner. Det är en snäll växt. Jag började med pelargoner när min sambo frågade varför man bara måste ha röda pelargoner – nu har jag cirka 500 plantor i källaren och 350 olika sorter, säger Elisabet.

Elisabet Olow, Svenska Pelargonsällskapet

 

Skötseltips för pelargoner

  • Plantera om pelargonerna i större krukor, med ny, väldränerad jord. Det finns särskilt pelargonjord som kan vara bra att använda. Krukan får gärna ha ett hål i botten, så att jorden blir ordentligt dränerad, eftersom pelargoner inte gillar att stå i blöt.
  • Pelargoner trivs utomhus på sommaren – gärna soligt och ljust men ej i direkt gassande sol utan gärna i lite halvskugga.
  • Vattna när pelargonen torkat lätt, eller håll jorden lätt fuktig. Den bör inte stå i blöt.
  • Använd gärna pelargonnäring vår till höst.
  • Håll efter pelargonen genom att ansa bort vissna blommor och blad – det främjar blomningen.

Källa: Blomsterlandet

 

Övervintra dina pelargoner?

Njut av din pelargon även nästa sommar genom att förvara den svalt, som i ett garage eller källare som håller cirka 10-15 grader. Ännu enklare är också att övervintra sticklingar, de klarar sig allra bäst.

 

Årets pelargon genom åren

Varje år utses årets pelargon av Blomsterfrämjandet.

 Foto: Blomsterfrämjandet

 

2016 "Caliente Pink".

2015 ”Violino” ur Moonlight-serien.

2014 ”Katy 13” ur Moonlight-serien.

2013 ”Velvet red”

2012 ”First Yellow”

2011 ”Queen of Wien”

2010 ”Avenida Mosaik Red” och ”Avenida Mosaik Purple”

2009 Dekorativa pelargoner

2008 Tulpanpelargon

2007 Stjärnpelargon

 

Olika pelargonsorter

Pelargoner kan delas in i åtta större huvudgrupper.

 

Zonalpelargoner

När du tänker på en klassisk pelargon är det förmodligen en zonalpelargon du ser framför dig. ”Mårbacka” är för många en kär favorit som ingår i gruppen. Några undergrupper är bland annat stjärnpelargoner (med blad formade som stjärnor) och äggskalspelargoner (blad som liknar krossade äggskal).

Hängpelargoner

Pelargon som är väldigt omtyckt i amplar eller stora krukor, eftersom den har långa rankor som vackert hänger ner över kanten. Finns med allt från röda till vita samt tvåfärgade blommor. Delas upp i olika grupper, det finns till exempel kaskadpelargoner och dvärghängpelargoner.

Engelsk pelargon eller Regaler

En till utseendet ganska exklusiv pelargon som vanligtvis har stora, enkla blommor. Det finns även sorter med fyllda blommor.  Blommar på försommaren och brukar finnas i butik tidigt på våren, ungefär från mars till juli. Trivs den kan den bli ganska stor, lite som en mindre buske.

Läs även:

Så lyckas du med orkidéer

Exotiska och dekorativa – och faktiskt väldigt lättskötta. Här är knepen som får dig att lyckas med dina orkidéer.

Änglapelargon

En pelargon som får mängder med små, violliknande blommor (som nästan ser ut som små penséer, därav smeknamnet pensépelargon). Vissa sorter har citrondoftande blad och de flesta har lång blomningsperiod.

Doftpelargoner

Blommorna i sig är ganska oansenliga eftersom doftpelargoner främst odlas för det väldoftande och dekorativa bladen. Doftpelargoner kan även användas inom matlagning och bakning och det finns sorter som doftar allt från apelsin till choklad, mint och till och med cola.

Vildpelargoner eller Arter

Idag finns cirka 300 vildväxande arter av pelargoner, som knappt ser ut som de klassiska pelargoner vi är vana vid. De allra flesta av dessa växer i Sydafrika men med lite extra skötsel kan även dessa pelargoner trivas i Sverige. En rolig utmaning för pelargonproffset, då de kan vara lite svårare att sköta.

Unikpelargoner

En mindre grupp pelargoner som både påminner om storvuxna doftpelargoner (de flesta har också doftande blad) och blommorna är, likt engelska pelargoner, stora. Korsades fram under tidigt 1800-tal för att skapa en storväxt och värmetålig pelargon till rabatten.

Zonarticpelargoner

En relativt ny grupp pelargoner som är väldigt vackra, men kan vara svåra att få tag på. Har korsats fram av Chris Blackman i sydvästra Australien och det finns ännu inte så många olika sorter – men de ser alla väldigt olika ut. Lara Mandarin, Lara Peter och Lara Susanne är några kända sorter.

 

Ordet pelargon...

Ordet pelargon kommer från grekiskans ”Pelargos”, som betyder ”stork”, vilket syftar på pelargonernas frökapsel som ser ut lite som en storknäbb.

 

Läs även hur du bäst bekämpar ogräset mellan stenplattorna

 

Emelie Åberg
27 maj 2015
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Garderobsblomma – skötsel och tips

Trädgårdsväxter och krukväxter Vill du ha en krukväxt som är dekorativ och samtidigt så tålig att alla klarar att sköta den är zamiakallan perfekt. Det enda som kan få den att krokna är övervattning. 

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

3 höstiga favoriter

Trädgårdsväxter och krukväxter När sommaren skyndat iväg och hösten står för dörren behövs vackra blommor som livar upp hemmet med sina vackra färger i olika nyanser. Vi har listat 3...

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan...

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vinterpynta trädgården

Trädgårdsväxter och krukväxter När vintern kommit och färgerna i trädgården falnat, kan det lätt kännas lite grått och trist. Men det kan man lätt fixa med lite fint vinterpynt som...