Knepen för att amaryllis och hyacint ska blomma lagom till jul.
Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund vet hur du lyckas med julblommorna! Foto: Blomsterfrämjandet

Knepen för att lyckas med julblommor

Trädgårdsväxter och krukväxter

Undrar du hur du tajmar att amaryllis, hyacinter och andra julblommor slår ut och håller sig fina ända fram till juldagarna? Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund ger sina bästa knep!

Av: Emelie Åberg, 27 november 2014

Är du trött på amaryllis som blommat över redan till julhelgen, eller som kanske inte ens hunnit slå ut till julafton? Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, som driver Zetas Trädgård, vet allt om hur du både kan skynda på eller sakta ner blomningen av amaryllis och hyacint – och delar med sig av sina bästa knep för fina julblommor.

– Jag tycker att amaryllis är den mest tåliga julblomman, medan exempelvis julstjärnor kan vara lite kinkiga, säger Victoria Skoglund.

Förutom klassiska julblommor som amaryllis, hyacint och julstjärna har Victoria Skoglund också en favorit som är på väg tillbaka från förr.

– Julbegonia är en gammaldags julblomma som är på väg tillbaka och som jag tror kommer göra revansch i julhemmen. Jag tycker särskilt mycket om den vita, men det finns även röd och rosa, säger Victoria Skoglund. 

Annons

 

Så lyckas du med amaryllis

  • Det tar olika lång tid för amaryllis att slå ut, eftersom man kan köpa dem i olika stadier. De kan både vara på väg att slå ut eller precis ha fått en knopp. Generellt brukar man säga att när knoppen precis börjat synas tar det fyra veckor för amaryllisen att slå ut i vanlig rumstemperatur.
  • En amaryllis som slagit ut brukar i en rumstemperatur på 20 grader hålla sig fin i cirka tre veckor. Har man tålamod bor ofta fler knoppar i löken. Köper man en riktigt stor amaryllis kan man få 3-4 knoppar.
  • Amaryllis behöver inte vattnas så mycket. En tumregel är 1 dl vatten en gång i veckan, och då inte direkt på löken utan i jorden. När din amaryllis börjar slå ut vill den dock gärna ha mer vatten, då kan du öka till cirka 2 dl vatten. Jorden ska inte vara våt, utan lätt fuktig och amaryllis vill gärna torka ut mellan vattningarna.
  • Om man vill skynda på blomningen för amaryllis kan man ge något mer vatten och ställa den ovanför ett element. Vill man i stället att blomningen ska gå långsammare kan man ställa amaryllisen svalt på natten, som på en inglasad balkong eller i ett förråd – det ska gärna vara cirka 12-15 grader, men inte minusgrader.

 Fler bra tips för att lyckas med amaryllis hittar du här.

 

Så lyckas du med hyacinter

  • En hyacint som börjat visa färg på knopparna brukar slå ut på bara några dagar. De brukar sedan hålla sig fina allt mellan 1-2 veckor, men det beror på hur varmt man har det hemma och var man placerar dem. Om julen har man det ofta lite varmare hemma och då går det undan med blomningen. Samma sak gäller om man ställer hyacinter nära julgranen, som utsöndrar gas, eller nära öppna spisen, där det blir särskilt varmt.
  • När man ska vattna hyacinter behöver man inte särskilt mycket vatten, cirka en halv deciliter per lök och i veckan brukar vara lagom. Vattna i jorden och inte direkt på löken.
  • Olika hyacinter har olika stark doft. Är man känslig för deras doft ska man välja vita hyacinter, de har svagast doft medan rosa har medelstark och blå starkast. Det finns också en hyacint som heter Multiflora, som har lite skirare blommor, den är också bättre om man är känslig mot doften.

 

Så lyckas du med julstjärnor

  • Julstjärnor brukar hålla sig fina ända till trettonhelgen om man ser till att sköta dem på rätt sätt. Se till att inte placera dem för varmt, som under ett element, eller för kallt, som i ett dragit fönster. Ett misstag många gör när de köper julstjärnor ute i handeln är att inte linda in dem ordentligt i tidningspapper. Julstjärnor klarar inte kyla och likt basilika säckar de ihop när du kommer om de blir utsatta för kyla på vägen hem.
  • När man ska vattna julstjärnor är det bra att känna efter med fingret om jorden är fuktig eller torr. Julstjärnan ska gärna torka ut mellan vattningarna och det är viktigt att inte vattna för mycket. En julstjärna som fått för mycket vatten kan se uttorkad ut, vilket leder till att man gör misstaget att vattna mer – därför är det viktigt att känna efter med fingret. Ett tips är att låta vattnet stå ett dygn i vattenkannan innan du vattnar.

 

 

Trädgårdsmästaren Victoria Skoglund, som driver Zetas trädgård, tipsar om en ny favorit som julblomma: julbegonia.

 

27 november 2014 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...