Rött är rätt i rabatten
Det ska brinna i rabatten! Riktigt röda blommor tar nu över efter år av pastell och romantik. Lisa Winnerlid guidar till bästa sorterna.
Älskar du röda blommor? Så sätt fyr och flamma på trädgården, för nu är det rött som gäller! Budskapet kommer från världens största trädgårdsshow, Chelsea Flower Show i London. Där var förra vårens stora samtalsämne rött som den nya modefärgen, och signalerna från Chelsea dikterar trenderna världen över, även om det brukar ta något år innan de slår igenom här hemma.
Eldigt rött ska det vara, varmrött som en solmogen tomat. Det finns egentligen inte så många växter som har blommor i den riktigt flammande röda färgen, men visst finns det pärlor med den rätta glöden. Inte minst bland rosorna.
Jag vet ingen modern rabattros som är så vacker och odlingsvärd som ’Ingrid Bergman’. En superstjärna i rödaste rött med sammetslyster. Ingen klätterros så glödande som ’Flammentanz’. En hänförande buskros är mandarinroshybriden ’Geranium’, som förutom sina utsökta varmröda, enkla blommor får stora, iögonenfallande orangeröda nypon på hösten.
I lökväxternas stora skara är det främst tulpanerna som finns i rött. Där finns ganska många, från små tidiga botaniska smycken till de sena häftiga papegojtulpanerna. En höstblommande sevärdhet bland lök-knölväxter är den berömda dahlian ’Bishop of Llandaff’, som har blommor i den rätta röda färgen och mörkt purpurfärgat bladverk, som passar så fint ihop med rött.
Bland ettåriga växter som sprider sommarglädje står de knallröda pelargonerna i en klass för sig. Blomsterkrasse är också en glad blomma som finns i fina röda sorter, men ingenting slår kornvallmon när det gäller eldröda ettåriga sommarblommor. Bland vallmor finns också perenna skönheter som definitivt hör hemma i den flammande trädgården. Jättevallmon ’Beauty of Livermere’ är en av de livligast röda.
Få pioner har eldröda blommor, men det finns en riktig ögonbrynshöjare. Den nya svenska hybriden ’Christina’, framtagen av Hermann Krupke på Guldsmedsgårdens plantskola i Ljung. Lysande varmt lackröd är också den fantastiska dillionen, som finns i både fylld och enkel form – den senare den vackraste!
Olika liljor förekommer i riktigt flammande röda nyanser. En av de rödaste perenner som finns är den gamla stugblomman studentnejlika. De populära dagliljorna har också dykt upp i utsökta röda nyanser. Röda rudbeckior tillhör trädgårdens senblommande juveler. Nya amerikanska sorter finns i överraskande färger, som sorten ’Tomato Soup’ (tomatsoppa). Namnet talar för sig!
Knallröda blommor anses svåra att kombinera med andra blommade växter. De är för dominerade, vulgära, menar trädgårdssnobbarna. Dumheter! Välj antingen ett sällskap som lugnar ner dem, eller ett som poängterar deras starka lyster. Jag tycker att vitt är utsökt till varmt rött. Liksom orange och gyllene solnedgångstoner, som orange, lax och aprikos.
Har du ett falurött hus med vita knutar så kan du bli angenämt överaskad – flammande rött är mycket tilltalande mot den rödbruna nyansen hos falurött. Speciellt om man tillför något vitt som fångar upp husknutarna. En eldig ros i sällskap med bulliga vita luktpioner, och vita löjtnantshjärtan, framför den faluröda stugan på landet… Det blir läckert det. Och toppmodernt!
Ingrid Bergman, en primadonna bland moderna rosor; formfulländad med sammetslyster, doftande och remonterande. Zon 1-4.
En av de vackraste buskrosor som finns är mandarinros-hybriden ’Geranium’ med elegant växtsätt och enkla glödande blommor. Zon 6.
De lättodlade orientliljorna finns i eldiga nyanser. Underbara i sensommar-rabatten. Den här heter ’Staccato’.
En gammal pionpärla är dillpionen med glänsande lackröda blommor och gracilt bladverk. Blommar tidigt.
Den fantastiska nya svenska pionen ’Christina’ har en för pioner ovanlig lysande röd nyans.
En enda blossande botanisk tulpan räcker för att sprida vårglädje i trädgården. Se så fint eldrött är tillsammans med gult!
Flammande kornvallmor är en ljuvlig gammaldags syn. De är lätta att fröså, blommar hela sommaren och självsår sig glatt.
Dramatik i försommartäppan sprider den perenna jättevallmon med sina stora blommor. En brinnande sort är ’Beauty of Livermere’.
Vad vore sommaren utan mormor doftande luktärter? Den ljuvliga ’Apricot Sprite’ blommar i en varm röd nyans.
Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen
Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.
Växter för skuggträdgården
Trädgårdsväxter och krukväxter Har du en skuggig trädgård och svårt att få växterna att trivas? Här tipsar vi om vilka växter som kan växa i skuggan och hur du tar hand om dem.
5 fina gröna växter
Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...
Mögliga dahliaknölar!
Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!
8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!
Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!
Så lyckas du med julblommorna
Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.
7 sorters blommor till midsommar
Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.
Medelhavsfeeling med olivträd!
Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.
Pimpa trädgården till jul
Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...