Annons

Praktfulla Pioner

Trädgårdsväxter och krukväxter

Nu är det dags att plantera hela Sveriges blomsterdrottning.

Av: Lisa Winnerlid Foto, Sven-Gösta Johansson, 09 september 2004

Nu är det dags att plantera hela Sveriges blomsterdrottning.

"Vill du bli lycklig en dag, så drick en flaska vin. Vill du bli lycklig en månad, så skaffa dig en kvinna. Vill du bli lycklig hela livet, så skaffa dig en trädgård". Så lyder ett världsberömt, urgammalt talesätt från Kina, trädgårdskulturens vagga. Till det skulle jag vilja tillägga: Vill du bli lycklig i din trädgård hela livet, så skaffa dig pioner!

Annons

Lättodlad och rådjurssäker

"Pioner har bara ett livsviktigt krav: de behöver en viloperiod i vinterkyla varje år", skrev den världsberömde pionförädlaren James Kelway för hundra år sedan, och berättade: De är seglivade, tål sträng köld och intensiv hetta. Det är inte lätt att ta livet av pioner. De är lika sega som tisteln, lika tåliga som gatsten och lika fulla av livskraft som maskrosen!" Lägg till detta pionernas överdådiga blomning, ljuvliga doft, att de är lättodlade, har små krav på skötsel, mycket resistenta mot sjukdomar och skadeinsekter, härdiga i nästan hela Sverige - och rådjurssäkra! Dessutom är det inte bara blomningen som gör pionen till trädgårdens drottning. Plantan är dekorativ från det ögonblick som den sticker upp sina trinda röda skott på våren, genom det svällande knoppstadiet och till långt in på hösten. Hos många sorter får bladverket fina höstfärger. Ett bonus är att pioner är underbara snittblommor. De räcker med ett par stjälkar för att få en fantastisk bukett, som håller sig fräsch i två-tre veckor.

Blomning från maj till augusti

Men blomningstiden då? Den är ju så kort, är en vanlig invändning. Den som tror det tänker nog på mormors bondpion som blossade i stugtäppan ett par veckor vid midsommartid. Med ett smart val av sorter kan man få lång blomningstid på pioner, eftersom det finns många som ger flera sidoknoppar på samma stjälk, vilket avsevärt förlänger blomningen. Nu kommer pionerna stort tillbaka som modeblommor. Utbudet i plantaffärerna ökar för varje år med nya förföriska sorter. Man kan ha pionprakt i trädgården från slutet av våren till långt in på högsommaren, eftersom det finns arter och sorter med blomningstider från slutet av maj till slutet av juli.


Farfarsfavoriten dillpion med sina strålande lackröda blommor är en av det tidigaste blommande arterna.


'Couronne d'Or' tillhör de mest kända vita luktpionerna.
Blommar i början av högsommaren.


Den åtrådda svavelpionen anses vara en av världens vackraste pioner.


Läcker som en gräddbakelse är luktpionen 'Katarina Fonteyn'


En underskön doftande högsommar med luktpioner och en aromatisk kantnepeta, Nepeta x faassenii.


'Bowl of Beauty' är en av de finaste vanligare luktpionerna med enorma blommor på en meterhöga stänglar.

Vild vårblomning

De tidigast blommade "vårpionerna" är vildarter, och hybrider av dem. Bland dem finns några delikatesser, som förutom skönheten hos blomman, har den äkta kryddiga piondoften. En sådan är svavelpionen, Paeonia mlokosewitchii, med elegant daggigt blåskimrande bladverk, enkla blommor med sidentunna månskensgula kronblad, och fantastiska stjärnlika frökapslar på hösten. Finns hos specialister.

En andlöst vacker "kusin" till svavelpionen är hybriden 'Claire de Lune', Paeonia Mlokosewitchii-gruppen som har större, fluffigare, något starkare gula blommor. Varje stjälk får två-tre sidoknoppar. Bland tidigt blommande arter finns också dillpionen, Paeonia tenuifolia, med sitt karaktäristiska dilllika bladverk och sina lysande enkla eller fyllda lackröda blommor. Det var en av den gamla torptäppans stoltheter och lever ibland kvar i sådana eller som arveblomma. Buga, tacka och ta emot om en god vän kan ge dig en rotbit! Den rikblommande rosa rosenpionen, Paeonia veitchii är en annan tidig skatt för kalla klimat.


Den gamla stugtäppans blossande bondpion blommar vid midsommartid. Ljuvt sällskap är vitt löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis 'Alba'.

Dofter från paradiset


Luktpionen 'Mr F G Hemerick' i gammalrosa och gräddgult, en skönhet som doftar pikant.

När syrenerna blommat över är det dags för vår älskade bondpion, Paeonia x festiva, att göra entré. Den djupröda finns i många trädgårdar, men låt henne på sällskap av sina vackra systrar, den rosa 'Rosea Plena' och den bländvita 'Alba Plena'. När deras sidenmjuka kronblad har dalat till marken stundar högsommarens grandiosa pionfestival: Att få borra in näsan i en silkesskimrande luktpion, det är lycka det! Det är som dess doft kom med en hälsning från paradiset. På sätt och vis är det också vad den gör. Luktpionen, Paeonia lactiflora, är en flera tusen år gammal kulturväxt som härstammar från blommornas eget Eden, de bördiga dalsänkorna mellan Kina och Tibet.

Det finns över 5000 hybrider av luktpioner i världen! Det är bara att välja efter favoritfärg och doft. Doftälskare bör speciellt botanisera bland halvfyllda och dubbla sorter i vitt och rosa nyanser. Utsökt doftande skönheter i vitt finns bland gamla engelska och franska sorter: 'Festiva Maxima', medeltidig blomning, karaktäristisk piondoft. 'Le Cygne', tidig, kryddig doft. 'Laura Dessert', tidig-medel, inslag av rosdoft. 'Couronne d'Or', sen, stark pikant doft. Rosablommande: 'Bowl of Beauty', medel-senblommande, kryddig piondoft. 'Edulis Superba', tidig, rosdoft. 'Katarina Fonteyn', extrem lång blomning, klassisk piondoft. 'Lady Alexandra Duff', medeltidig, lång blomning, nejliklik doft. 'Madame Jules Dessert', senblommande, delikat piondoft. 'Sarah Bernhard', senblommande, klassisk piondoft.

Plantera nu

Bästa planteringstiden för pioner är september till början av oktober. En pion kan bli mycket gammal och blir bara vackrare med åren. Det gör den till en underbar present till barnen när de fått egen trädgård. Tänk på att pioner behöver några år på sig innan de visar sitt rätta jag. Bli därför inte besviken om det inte blir så många och stora blommor det första och andra året. I pionernas underbara värld gäller om någonsin taletsättet "Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"!

Mina bästa piontips

September-oktober är årets bästa planteringstid. De flesta pioner blir vackrast i halvskugga/vandrande ljus. Där förlängs blomningen. I full sol bleks blomfärgerna.

Platsen måste vara väldränerad. Jorden bör vara näringsrik, lerblandad och kalkhaltig.

Gräv en grop som är 50 x 50 cm. Arbeta in två spadtag välbrunnen kogödsel och en näve benmjöl i jorden på gropens botten. Fyll gropen med den uppgrävda jorden. Gör utrymme för roten/krukklumpen.

På pionrotens ovansida finns små rosa skott. De ska hamna högst tre cm under jordytan. Djup plantering är en vanlig orsak till utebliven blomning.

Avståndet mellan plantorna bör vara en meter, avståndet till buskar minst två meter. Sätt inte växter med yvigt bladverk runt pionen - luften ska cirkulera fritt runt stjälkarna.

Här hittar du pionerna

Flower Beauty,tel: 0159-23 006.
www.flower-blommor.com Postorder
Guldsmedsgårdens plantskola Tel: 0513-50040. fyristorg.com/Guldpion/
Postorder
Zetas finsmakarens trädgård Tel: 08-646 03 91. www.zetas.nu (Har speciell pionhelg 9-10/10, då de saluför över 75 sorter)

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 september 2004 Lisa Winnerlid Foto, Sven-Gösta Johansson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]