Plantera nästa sommars rosenfröjd
Senhösten är årets bästa tid att plantera rosor. Välj sorter som börjar blomma tidigt så förlänger du sommarens rosennjutning avsevärt!
Årets första rosor - det är något speciellt med dem. Plantera några sådana nu i höst och du får ett förtjusande komplement till dina juliblommande gammelrosor och rabattrosorna som sätter fart på allvar först på högsommaren. Ja, med sommarens första rosor får du gå i rosenrus från juni tills frosten kommer!
Urgamla vildrosor
Dessa tidiga rosor kallas vildrosor och hör hemma i olika grupper av buskrosor. De har vildrosblod i sig från urgamla arter.
– Vildrosorna borde odlas mycket mer i våra trädgårdar, anser Sveriges främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson. I sin bok Vildrosor (Natur och Kultur/LT:s förlag) beskiver han hela 120 olika sorter. Många av dem rekommenderar han för odling långt upp i Norrland.
– Vildrosorna har utvecklats i naturen under miljontals år. Det har gett dem många fina egenskaper som moderna, ständigt blommande rosor saknar, skriver Lars-Åke. De är vackra, doftande, härdiga, friska, skuggtåliga, anspråkslösa och lättodlade. Deras intensivaste blomningsperiod infaller två till fyra veckor före övriga rosors. De får en ny skönhetsperiod på hösten när dekorativa nypon och vackert färgade blad pryder buskarna.
Den gamla pimpinellrosen 'Plena' prunkade som häck vid gamla faluröda torp. 1-2 meter hög, zon 8.
Skön nyponros är 'Kiese', en pärla för den fågelvänliga naturträdgården. 3 meter, zon 6.
Mumierosen 'Sancta' översållad med flata vit-rosa blommor. Marktäckande växtsätt, zon 5.
Kortblommande klassiker
De flesta vildrosor blommar en månad. Kanske är det därför att de inte remonterar som de inte odlas mer. Men vildrosorna är klassiker, längtans blommor precis som blåsipporna, liljekonvaljerna, syrenerna och pionerna. Skulle vi uppskatta dem lika mycket om de blommade hela sommaren? Knappast... Nej, lyssna på Lars-Åke: "Låt en intensiv vildrosblomning bli en av årets högtider i trädgården", uppmanar han!
När brudslöjerosen 'Nevada' svingar sina grenar, tyngda av rodnande och doftande blommor, över min gamla soffa vid midsommartid, tappar jag andan. 'Nevada' är en hybrid av mandarinrosor. Bland dem (arten Rosa Moyesii, och dess hybrider i Rosa Moyesii-gruppen) finns några av de allra vackraste buskrosorna. De har elegant bågböjda grenar, dekorativa ormbunkslika små blad och enkla blommor som broderar grenarna. Sorten 'Geranium' har en unik scharlakansröd färg och är berömd för sina effektfulla flaskformade höstnypon.
Otroligt rikblommiga pimpinellrosen 'Poppius' är Sveriges härdigaste ros, zon 8.
'Aicha' har stora fladdrande blommor i läckert månskensgult. Pimpinellhybrid, 3 meter, zon 6.
Pimpinellhybriden 'Maigold' med ädelrosformade blommor tillhör de starkast doftande buskrosorna. 2 meter, zon 4.
Mandarinrosen 'Geranium' tillhör världens vackraste röda vildrosor.
2-3 meter, skuggtålig, zon 6.
Härdiga till zon åtta
De klassiska torprosorna finns bland pimpinellrosorna. Mest känd är den vita halvfyllda Rosa pimpinellifolia 'Plena', kallad "Finlands vita ros". Den har odlats sedan 1500-talet. En rosa sort heter 'Poppius'. Båda är härdiga ända upp i zon 8. 'Stanwell Perpetual' Rosa pimpinellifolia-gruppen: är en älskad mormorsros med doftande ljusrosa tätt fyllda blommor som återkommer långt in på hösten. Jag älskar tre pimpinellhybrider för deras utsökta rosparfym och säregna färgspel i de ädelrosformade blommorna: 'Maigold', i varma soluppgångstoner, 'Fruhlingsduft', som spelar över citron-rosa-aprikos och 'Aicha', med stora citron-mörkgula blommor. Alla tre blommar om på hösten med enstaka blommor. Andra vilda ljuvligheter är 'Harrison's Yellow', Rosa foetida-gruppen, ombesjungen som "Texas gula ros", med svavelgula blommor och nyponrosen 'Kiese', Rosa Canina Dumalis-gruppen. 'Complicata', Rosa Gallica-gruppen, anses tillhöra de vackraste rosa buskrosorna med enkla blommor.
Den vackraste rosa vildros jag vet är världens äldsta ros i odling , mumierosen, Rosa x richardii 'Sancta'. Den upptäcktes i en egyptisk grav från 100-talet efter Kristus men lever än idag i högsta välmåga i stora delar av landet.
Klassika pimpinellhybriden 'Stanwell Perpetual' tillhörde mormors älsklingar. En av de få som remonterar, zon 6.
'Fruhingsduft', en pimpinellhybrid, är berömd för sin doft av mandel, persika, honung och kaprifol! 2,5 meter, zon 5.
Gallicarosen 'Complicata' är en underskön buske som passar i gammaldags miljöer och till häckar, 2,5 meter, zon 5.
'Harrison's Yellow', foetidaros med svavelgula blommor, lever kvar i gamla täppor. 2 meter, zon 6.
Så lätta att lyckas med:
Vildrosor trivs även i magra jordar och i skuggigare lägen. På hösten säljs de ofta med bara rötter. Sätt rotsystemet i en hink med vatten och gräv en cirka 50x50 centimeter vid och djup grop. Luckra upp jorden i gropens botten och bottna med grov sand eller småstenar. Blanda in litet brunnen naturgödsel och en näve benmjöl i planteringsjorden.
Gör en kulle med jord och fördela rötterna runt den. De får peka uppåt. Klipp av dem om de är för långa. Rotsystemets ovansida bör hamna 10 centimeter under marknivån. Fyll gropen till hälften med jord. Fyll gropen med vatten. Fyll på resten av jorden när vattnet sjunkit undan. Lägg med fördel ett lager brunnen kompost överst.
Vildrosor behöver normalt inte beskäras, men kan gallras och formas på vårvintern om de blir för täta eller vidlyftiga. Föryngras genom radikal nedskärning. När de etablerat sig behöver de sällan vattnas. Uppskattar brunnen kompost eller naturgödsel vår eller höst.
Redaktionen rekommenderar
Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen
Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.
Växter för skuggträdgården
Trädgårdsväxter och krukväxter Har du en skuggig trädgård och svårt att få växterna att trivas? Här tipsar vi om vilka växter som kan växa i skuggan och hur du tar hand om dem.
5 fina gröna växter
Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...
Mögliga dahliaknölar!
Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!
8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!
Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!
Så lyckas du med julblommorna
Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.
7 sorters blommor till midsommar
Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.
Medelhavsfeeling med olivträd!
Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.
Pimpa trädgården till jul
Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...