Annons
 Brudslöjerosen 'Nevada', 2-3 meter hög, i sitt första slösande blomflor. Remonterar med färre, starkare rosa blommor på sensommaren.
Brudslöjerosen 'Nevada', 2-3 meter hög, i sitt första slösande blomflor. Remonterar med färre, starkare rosa blommor på sensommaren. Foto: Sven-gösta Johansson

Plantera nästa sommars rosenfröjd

Trädgårdsväxter och krukväxter

Senhösten är årets bästa tid att plantera rosor. Välj sorter som börjar blomma tidigt så förlänger du sommarens rosennjutning avsevärt!

Av: Lisa Winnerlid, oktober -06, 09 oktober 2006

Årets första rosor - det är något speciellt med dem. Plantera några sådana nu i höst och du får ett förtjusande komplement till dina juliblommande gammelrosor och rabattrosorna som sätter fart på allvar först på högsommaren. Ja, med sommarens första rosor får du gå i rosenrus från juni tills frosten kommer!

Urgamla vildrosor

Annons

Dessa tidiga rosor kallas vildrosor och hör hemma i olika grupper av buskrosor. De har vildrosblod i sig från urgamla arter.

– Vildrosorna borde odlas mycket mer i våra trädgårdar, anser Sveriges främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson. I sin bok Vildrosor (Natur och Kultur/LT:s förlag) beskiver han hela 120 olika sorter. Många av dem rekommenderar han för odling långt upp i Norrland.

– Vildrosorna har utvecklats i naturen under miljontals år. Det har gett dem många fina egenskaper som moderna, ständigt blommande rosor saknar, skriver Lars-Åke. De är vackra, doftande, härdiga, friska, skuggtåliga, anspråkslösa och lättodlade. Deras intensivaste blomningsperiod infaller två till fyra veckor före övriga rosors. De får en ny skönhetsperiod på hösten när dekorativa nypon och vackert färgade blad pryder buskarna.


Den gamla pimpinellrosen 'Plena'
prunkade som häck vid gamla faluröda torp. 1-2 meter hög, zon 8.


Skön nyponros är 'Kiese', en pärla för den fågelvänliga naturträdgården. 3 meter, zon 6.


Mumierosen 'Sancta'
översållad med flata vit-rosa blommor. Marktäckande växtsätt, zon 5.

Kortblommande klassiker

De flesta vildrosor blommar en månad. Kanske är det därför att de inte remonterar som de inte odlas mer. Men vildrosorna är klassiker, längtans blommor precis som blåsipporna, liljekonvaljerna, syrenerna och pionerna. Skulle vi uppskatta dem lika mycket om de blommade hela sommaren? Knappast... Nej, lyssna på Lars-Åke: "Låt en intensiv vildrosblomning bli en av årets högtider i trädgården", uppmanar han!

När brudslöjerosen 'Nevada' svingar sina grenar, tyngda av rodnande och doftande blommor, över min gamla soffa vid midsommartid, tappar jag andan. 'Nevada' är en hybrid av mandarinrosor. Bland dem (arten Rosa Moyesii, och dess hybrider i Rosa Moyesii-gruppen) finns några av de allra vackraste buskrosorna. De har elegant bågböjda grenar, dekorativa ormbunkslika små blad och enkla blommor som broderar grenarna. Sorten 'Geranium' har en unik scharlakansröd färg och är berömd för sina effektfulla flaskformade höstnypon.


Otroligt rikblommiga pimpinellrosen 'Poppius' är Sveriges härdigaste ros, zon 8.


'Aicha' har stora fladdrande blommor
i läckert månskensgult. Pimpinellhybrid, 3 meter, zon 6.


Pimpinellhybriden 'Maigold' med ädelrosformade blommor tillhör de starkast doftande buskrosorna. 2 meter, zon 4.


Mandarinrosen 'Geranium'
tillhör världens vackraste röda vildrosor.
2-3 meter, skuggtålig, zon 6.

Härdiga till zon åtta

De klassiska torprosorna finns bland pimpinellrosorna. Mest känd är den vita halvfyllda Rosa pimpinellifolia 'Plena', kallad "Finlands vita ros". Den har odlats sedan 1500-talet. En rosa sort heter 'Poppius'. Båda är härdiga ända upp i zon 8. 'Stanwell Perpetual' Rosa pimpinellifolia-gruppen: är en älskad mormorsros med doftande ljusrosa tätt fyllda blommor som återkommer långt in på hösten. Jag älskar tre pimpinellhybrider för deras utsökta rosparfym och säregna färgspel i de ädelrosformade blommorna: 'Maigold', i varma soluppgångstoner, 'Fruhlingsduft', som spelar över citron-rosa-aprikos och 'Aicha', med stora citron-mörkgula blommor. Alla tre blommar om på hösten med enstaka blommor. Andra vilda ljuvligheter är 'Harrison's Yellow', Rosa foetida-gruppen, ombesjungen som "Texas gula ros", med svavelgula blommor och nyponrosen 'Kiese', Rosa Canina Dumalis-gruppen. 'Complicata', Rosa Gallica-gruppen, anses tillhöra de vackraste rosa buskrosorna med enkla blommor.

Den vackraste rosa vildros jag vet är världens äldsta ros i odling , mumierosen, Rosa x richardii 'Sancta'. Den upptäcktes i en egyptisk grav från 100-talet efter Kristus men lever än idag i högsta välmåga i stora delar av landet.


Klassika pimpinellhybriden 'Stanwell Perpetual'
tillhörde mormors älsklingar. En av de få som remonterar, zon 6.

 
'Fruhingsduft', en pimpinellhybrid
, är berömd för sin doft av mandel, persika, honung och kaprifol! 2,5 meter, zon 5.


Gallicarosen 'Complicata' är en underskön buske som passar i gammaldags miljöer och till häckar, 2,5 meter, zon 5.


'Harrison's Yellow', foetidaros
med svavelgula blommor, lever kvar i gamla täppor. 2 meter, zon 6.

Så lätta att lyckas med:

Vildrosor trivs även i magra jordar och i skuggigare lägen. På hösten säljs de ofta med bara rötter. Sätt rotsystemet i en hink med vatten och gräv en cirka 50x50 centimeter vid och djup grop. Luckra upp jorden i gropens botten och bottna med grov sand eller småstenar. Blanda in litet brunnen naturgödsel och en näve benmjöl i planteringsjorden.

Gör en kulle med jord och fördela rötterna runt den. De får peka uppåt. Klipp av dem om de är för långa. Rotsystemets ovansida bör hamna 10 centimeter under marknivån. Fyll gropen till hälften med jord. Fyll gropen med vatten. Fyll på resten av jorden när vattnet sjunkit undan. Lägg med fördel ett lager brunnen kompost överst.

Vildrosor behöver normalt inte beskäras, men kan gallras och formas på vårvintern om de blir för täta eller vidlyftiga. Föryngras genom radikal nedskärning. När de etablerat sig behöver de sällan vattnas. Uppskattar brunnen kompost eller naturgödsel vår eller höst.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 oktober 2006 Lisa Winnerlid, oktober -06
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]