Radiant Orchid betyder strålande orkidé och är årets färg enligt Pantone.
Radiant Orchid betyder strålande orkidé och är årets färg enligt Pantone.

Plantera i årets färg Radiant Orchid

Trädgårdsväxter och krukväxter

Smycka trädgården med blommor och växter i årets färg Radiant Orchid.
– En förtrollande harmoni av fuchsia, lila och rosa undertoner som inger förtroende och utstrålar glädje, kärlek och hälsa, säger Leatrice Eiseman, executive director på Pantone, som ligger bakom årets färg.

Av: Anna Persson, 04 april 2014
 • Alpaster

  Odla den fina alpastern i stenpartier och vid kanter. Alpaster är ganska tålig men trivs bäst i sol och väldränerad jord. Den blommar i maj-juli och förökar sig själv om den trivs.   

 • Lila franstulpan

  Den lila franstulpanen Traveller blommar i maj-juni och blir ca 45 cm hög. Om lökarna fått köldbehandling kan de planteras nu på våren, om du är osäker är det bäst att plantera dem till hösten. Utan köldbehandling utvecklar lökarna ingen blomknopp.

 • Gräslök

  Gräslök är en vacker och smaklig växt som är lätt att odla både inne och ute. Gräslök trivs i soligt läge med mullrik jord. De fleråriga blommorna blir ca 30 cm höga och blommar under sommarhalvåret.

 • Lavendel

  Lavendel är en flerårig halvbuske som trivs bäst på öppen och solig plats. Blomman vill ha mycket vatten och med en gnutta gödsel blommar den hela sommaren igenom. Förutom växtens vackra färg är ju doften helt underbar!

 • Krokus

  Krokus är en engångslök som dör efter blomning. Det betyder inte att du måste sätta nya lökar varje år, förhoppningsvis har den satt sidolökar som orkar ta sig upp genom snötäcket till nästa vår. Krokusar växer bra nära en husvägg eller sten.

 • Violetta violer

  Styvmorsvioler finns i gula, vita och violetta kulörer. Beroende på planteringstid sker blomning mellan mars-september. Violer som gror under sensommaren och hösten blommar tidigt på våren.

 • Syrenbuske

  Syrenen blommar i maj-juni och är för många ett tecken på den stundande sommaren. Det är en tålig buske som i stort sätt kan växa över hela Sverige. Den trivs i sol-halvskugga och fuktig jord. Vid plantering är det viktigt att jorden är lättarbetad och lucker.

 • Lupiner

  Lupiner hör till de vanligaste trädgårdsväxterna vi har och de förökar sig mycket lätt. De vackra blommorna kan planteras nästan var som helst och gör mycket nytta för trädgården då den lockar till sig humlor och fjärilar.

Visa allt innehåll
04 april 2014 Anna Persson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...