Annons
Irisar i regnbågens olika toner: som en blommande karamellbutik i försommarrabatten!
Irisar i regnbågens olika toner: som en blommande karamellbutik i försommarrabatten!

Pärlande perenner

Trädgårdsväxter och krukväxter

Skönheter som finns i regnbågens alla nyanser, så att man kan frossa i sina favoritfärger. Som är långblommande, härdiga, så gott som skötselfria, och som återkommer år efter år. Finns det sådana pärlor? Ja, perennerna — nutidens blomstersmycken.

Av: Lisa Winnerlid, 04 april 2007

Perenner har aldrig varit så populära som nu. De är perfekta växter för dagens människor när tiden för trädgården ofta är knapp. Det finns massor med perenner som är fantastiska hjälpredor i våra täppor. Gamla älskade klassiker från mormors täppa och nya spännande hybrider. En stjärna för dagens och morgondagens trädgårdar är irisen, regnbågsgudinnans blomma. En urgammal trädgårdsväxt som går en ny vår till mötes. Inte minst tack vare de nya amerikanska hybriderna. De har förbluffande orkidélika blommor, ofta med vågiga kanter. Förekommer i helt nya färgkombinationer, som till exempel lavendel-brons, rosa-plommonlila och svart-violett, blommar rikt och länge på flera stänglar som vardera kan få 10-12 knoppar. Och som de doftar – av honung, vanilj, vindruvor, liljekonvalj och ros!

Iris är lättodlade, inte minst på platser där det är så torrt att det är svårt att få något att växa, eftersom de gillar soligt läge där jorden är mager och torr. De trivs också i vanlig trädgårdsjord och är en utmärkt kantväxt i en rabatt, där det eleganta spjutlika bladverket är dekorativt hela säsongen.

Långblommande liljor

Annons

Hybriddagliljorna, Hemerocalis Hybrida-gruppen, även de stjärnor från USA, har ofta stora blommor med läckert krusiga kanter på kronbladen. De blommar länge under hög- och sensommaren och finns i nästan alla färger utom blått. Med sin färgrikedom och sina vackra, graciöst hängande långsmala blad är dagliljor lätta att placera. De är utsökta kantväxter. En massplantering i en stor rondell i gräsmattan är en överväldigande syn, och de har sin givna plats i perennrabatten.

En av de bästa senblommande perenner man kan ha är röd solhatt, Echinaceae purpurea. Den förgyller sensommaren och hösten med sina karaktärisktiska blommor och älskas av fjärilar, humlor och bin. Stjälkarna behöver aldrig stöttas. Hittills har röd solhatt bara funnits med blommor i rosaröda nyanser och vitt, men nu kommer det sorter i limegult och aprikos. Solhattar är mycket värdefulla i rabatter, naturängar och som en vacker ersättning för fula gräspartier. De är mycket torktåliga och trivs i humusrik jord i sol-halvskugga. Ett väldränerat läge är viktigt.


Hos dagliljorna finns raffinerade tvåfärgade sorter. Den populära 'Frans Hals' är blekgul med ett brett orange band på varje kronblad.


Den gamla lantträdgårdens blossande orientvallmo,
Papaver orientale, tillhör de mest lättodlade försommarperennerna för soligt läge.

Ingen sommar utan pioner

Nej ingen sommar utan pioner. Den klassiska bondpionen, Paeonia x festiva, glöder i rödaste rött vid midsommartid. Högsommarens ljuvliga luktpioner, Paeonia lactiflora, med stora fluffiga sidenmjuka blombollar som blommar i vitt och rosa nyanser är världsberömda för sin kryddiga doft.

Pioner har blivit otroligt populära under senare år. De är dekorativa från det ögonblick de trinda skotten tittar upp på våren, genom sommarens blomning och till hösten när det dekorativa bladverket får fin höstfärg och frapperande stjärnlika frökapslar. Pioner passar både som solitärer och som sällskap till andra perenner. Luktpioner är läckra tillsammans med gammelrosor. Jorden bör vara näringrik och lerblandad. Ett läge i vandrande skugga ger den finaste blomningen, även om pioner trivs i full sol. 

Mormors täppa lever i många hjärtan. Bland hennes blommor finns odödliga perenner som passar lika bra i moderna trädgårdar som i hennes: pionerna förstås och så de magnifika riddarsporrarna, Delphinium, och trädgårdsjättevallmona, Papaver Orientale-gruppen. Det blir ingen riktig sommar utan deras blommande överdåd heller!


De majestätiska riddarsporrarna finns i olika ljuvliga blå nyanser. De behöver stöttas upp i tid och vill ha näringsrik, fuktig jord för att bli så här praktfulla.


Rudbeckior lyser som solar
i höstträdgården i månader. Här den magnifika, två meter höga höstrudbeckian Rudbeckia laciniata ’Juligold’.

Perenner året runt

Trädgårdsåret är inte slut bara för att sommaren flyr. Det ser de långblommande höstperennerna till. Många finns i årstidens flammande färger av orange, gult och olika solnedgångsnyanser. Se dig om bland de olika rudbeckiorna, Rudbeckia. I det släktet finns det pärlor som blommar tills frosten kommer.

På våren är det lätt att glömma att det kommer en vinter igen. Och att även den kan sprida glädje med blommor! Det finns faktiskt en perenn som blommar under årets mörkaste och kallaste tid – julrosen! Hittills har vi haft den vita arten Helleborus niger, men nu dyker det upp allt fler hybrider (Helleborus Orientalis-gruppen) i häpnadsväckande färger som limegrönt, purpursvart, gullvivegult, rosa-grönt. De nya julrosorna har visat sig vara härdiga i stora delar av landet och blommar i månader från vårvintern.

Glöm inte dem nu när det är dags att plantera. Och tänk på att med rätt val av perenner kan du få en trädgård som blommar praktiskt taget året om!

Lovsång till perennerna:

De är lättskötta: nöjer sig med ringa omsorg i fråga om tillsyn, ansning och gödning. Många är anspråkslösa vad gäller jordmånen, även om man bör respektera olika arters behov vid planteringen. Gör man det så sköter de sig sedan i regel praktiskt taget själva.

Fantasieggande: Få växtarter är så inspirerande och lätta att leka med, och skapa blommande konstverk av, som perenner. Deras mångfald i färg och form sätter fart på kreativiteten och skaparlusten.

Användbara: Perenner är de stora möjligheternas växter, som går att använda till det mesta. Inte bara i rabatter. Nu går trenderna mot att ersätta arbetskrävande hörn av gräsmattan (till exempel där mossan frodas) med ett sjok av långblommande skuggperenner. Man kan göra soliga oaser, vildängar i miniatyr, stämningsfulla naturlundar, och skapa spänning på den ”omöjliga” skuggsidan Perenner är perfekta partners till många andra växtarter. De ger liv åt dystra barrväxtpartier, förlänger blomningen i buskage, och är utsökta sällskapsväxter till rosor.

Långlivade investeringsväxter: Många perenner blir gamla och kan följa sina ägare i generationer. En sådan är pionen — samma planta kan bli 100 år! De flesta föryngras genom att man delar rotsystemet var 3-5 år. På så vis får man fler plantor. Se därför perenner som investeringsobjekt som snabbt förräntar sig. Säg att en planta kostar 60 kronor i inköp. Efter några år delar du den och får 5 nya plantor. Vinsten blir 300 kronor!

Foto Thomas Carlgren, Sven-Gösta Johansson/Lisas Blommor

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 april 2007 Lisa Winnerlid
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsväxter och krukväxter

Solsäkra och lättskötta! Här är 10 växter som tål torka!

Trädgårdsväxter och krukväxter Värmeböljor blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna. Vill du satsa på fleråriga växter som tål torka? Här är 10 av våra favoriter!

Klematis – 10 vackra sorter och bästa skötseltipsen

Trädgårdsväxter och krukväxter Letar du efter en vacker klematis? Vi tipsar om 10 favoriter och hur du får dem att blomma år efter år.

5 fina gröna växter

Trädgårdsväxter och krukväxter När färgen på löven utanför fönstret ändrar färg och faller av är det extra härligt med lite grönt inomhus. Gröna växter är inte bara en vacker inrednin...

Mögliga dahliaknölar!

Trädgårdsväxter och krukväxter Varför möglar mina dahlior, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

8 vackra amaryllis – så lyckas du med dem!

Trädgårdsväxter och krukväxter I början av november är det dags att ta fram amaryllislökarna, plantera om dem och se fram emot en ny blomning. Vi har valt ut åtta vackra sorter!

Så lyckas du med julblommorna

Trädgårdsväxter och krukväxter Ingen jul utan julblommor! Här får du tipsen för att lyckas med våra fem favoritväxter till jul.

7 sorters blommor till midsommar

Trädgårdsväxter och krukväxter Under midsommarnatten får växterna magiska krafter. Sju sorters blommor plockade i sju olika gärdsgårdar avslöjar din framtida kärlek. Nu för tiden kan det vara svårt att hitta just gärdesgårdsblommor, istället tipsar vi om sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafter får du testa själv.

Medelhavsfeeling med olivträd!

Trädgårdsväxter och krukväxter Olivträd fyller hemmet och trädgården med en härlig medelhavskänsla. Satsa gärna på flera åt gången! Här får du fler tips.

Pimpa trädgården till jul

Trädgårdsväxter och krukväxter Julen är årets stora högtid. För många börjar den redan i november, och pågår alltså i nästan två månader! Har du inte börjat än – är det sannerligen...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]